10 речей, які не варто казати людині з діабетом. Частина 1

Напевно, кожна людина з діабетом може скласти власний список недоречних та часом образливих коментарів, пов'язаних з її станом, які вона не в силах забути. Існують навіть меми та відео, присвячені цим коментарям. Але це не рятує від «довгих язиків»...

Ось 10 фраз, які не варто казати людині з цукровим діабетом. Зберігайте, поширюйте та пишіть свої варіанти у коментарях.

10 речей, які не варто казати людині з діабетом. Частина 1 - изображение

1. Усе, що стосується неперевірених методів лікування та «чудодійних» дієт, про які хтось прочитав в інтернеті

Не існує більш вірного способу розлютити людину з діабетом, ніж припустити, що вона витратила стільки часу на боротьбу з діабетом, а не на те, щоб вилікувати його за допомогою кореня лопуха (чи солодки). Ми всі з нетерпінням чекаємо нових досягнень у галузі лікування діабету та дієвих препаратів. Ті, хто пропагують швидке зцілення за допомогою «чудодійної» пігулки, розраховують на довірливість людей, які просто хочуть бути здоровими. Ви ж не хочете бути одним із них, чи не так?

2. «Прикольний пейджер!» / «Це нікотиновий пластир?» / «Що це з вашою рукою?»

Сучасні діабет-гаджети, як-от інсулінова помпа чи безперервний моніторинг рівня глюкози (цукру) в крові CGM, значно полегшують контроль захворювання та життя свого власника. Часто люди з діабетом намагаються усіляко мінімізувати їхню видимість під одягом, щоби уникнути побідних недоречних висловів, запитань, поглядів... Якщо вам стало цікаво що це за «пластир», приклеєний до верхньої частини руки, будь ласка, просто запитайте, що це таке.

3. «Я з'їв стільки солодощів, що в мене напевно з'явиться діабет!»

Цукровий діабет 1-го типу — це аутоімунне захворювання, за якого організм починає атакувати і руйнує власні бета-клітини, які виробляють інсулін, що призводить до хронічної гіперглікемії (високий рівень цукру в крові). Причина, чому це відбувається, досі достеменно не відома. Є частина правди в тому, що надмірне споживання солодощів може відігравати роль у виникненні цукрового діабету 2-го типу. Але це далеко не єдиний фактор ризику. Велику роль також грають спосіб життя, екологія, генетика тощо. Тож коли інші кажуть, що людина з діабетом сама довела себе до такого стану — це абсурд. 

4. «... але він/вона не дбав про своє здоров'я»

Успішний контроль діабету цілком можливий, але багато що залежить також від генетики, доступності та професійності лікарів, доступних за ціною ліків і пристроїв моніторингу, доступності здорової їжі, терпіння, успіху, підтримки друзів і членів сім'ї. Будь ласка, не думайте, що ваш друг/подруга (або хтось іще) не намагався контролювати захворювання і не дбав про здоров'я.

5. «У моєї тітки був діабет. Вона осліпла, втратила ноги, у неї відмовили нирки, а потім вона померла... »

Ви б розповіли таку історію людині з онкозахворюванням? Тоді чому ви дозволяєте собі говорити подібні речі людині з діабетом? (Співчуваємо вашій втраті).

 

Продовження ТУТ


Читайте також:

10 способів підтримати близьку людину з діабетом, не кажучи ні слова

18 речей, які зрозуміє тільки людина з діабетом

50+ речей, які допоможуть зробити життя з діабетом якіснішим
 

Ми в Instagram та Telegram