Словник діабетичних термінів. Частина 1

Якщо ви читаєте цю статтю, ймовірно, вам або вашій близькій людині нещодавно діагностували цукровий діабет. Щоб допомогти вам швидше розібратися з діабетичними термінами і почати краще орієнтуватися у світі діабету, ми створили цей діа-словник.

P.S.: Всім новачкам з діабетом обов'язково до прочитання.

Словник діабетичних термінів. Частина 1 - изображение

Рівень цукру в крові (глікемія)

Концентрація глюкози (цукру) у кровотоці.

Вуглеводи

Їжа, яка забезпечує організм енергією.  Вуглеводи — це переважно складні цукри та крохмаль, які трансформуються в глюкозу — простий цукор, що використовується клітинами організму як «паливо» і є основним джерелом енергії.

Хлібні одиниці (ХО)

За 1 хлібну одиницю (ХО) вважають 10-12 грамів засвоюваних вуглеводів. Таке значення впроваджено для спрощення підрахунку вуглеводів. Для зручності використовуються спеціальні таблиці ХО продуктів (шукайте в інтернеті). Такі дані дають можливість оцінити кількість вуглеводів «на око» (без зважування).

Підшлункова залоза

Орган, який розташований позаду шлунка на задній черевній стінці. Саме в підшлунковій залозі виробляється інсулін, глюкагон і травні ферменти.

Постпрандіальна глікемія (ППГ)

Рівень глюкози в крові, виміряний через 2 години після їди.

HbA1c (глікований гемоглобін, А1С)

Показник крові, що відображає середній вміст глюкози в крові протягом останніх трьох місяців. Він також є маркером ризику розвитку ускладнень діабету. HbA1c відображає відсоток гемоглобіну крові, з'єднаного з молекулами глюкози.

Рівень глюкози натще або глюкоза плазми натщесерце (ГПН)

Рівень глюкози в крові після того, як перерва в їжі становила мінімум 8 годин. Цей тест часто робиться для виявлення та контролю компенсації цукрового діабету.

Інсулін

Гормон, який виробляється бета-клітинами підшлункової залози і контролює, як організм використовує та зберігає глюкозу (цукор) в крові. Це «ключ», який допомагає глюкозі з крові потрапляти у клітини по всьому тілу, де вона перетворюється на енергію. Інсулін є життєво важливою частиною метаболізму. Без нього ваше тіло перестало б функціонувати.

Гіперглікемія

Підвищення рівня глюкози в крові, що розвивається за умови недостатньої кількості інсуліну, або коли організм не може використовувати інсулін належним чином (інсулінорезистентність).

Гіпоглікемія

Стан, пов'язаний зі зниженням рівня глюкози в крові (нижче 3,9 ммоль/л), що може виникнути у людей з діабетом, які приймають інсулін або інші цукрознижувальні препарати.

Кетонові тіла (або кетони)

Хімічні сполуки, які утворюються під час переробки жирів в енергію.

Інсулін швидкої дії (болюсний, короткий)

Цей тип інсуліну діє швидко. Використовується, щоб покрити збільшення рівня цукру в крові на їжу та/або скоригувати вже наявний високий рівень цукру в крові. 

Інсулін тривалої дії (базальний, фоновий)

Використовується, щоб зберігати стабільний рівень цукру в крові між прийомами їжі та вночі.

Інсулінова помпа

Невеликий електронний пристрій, що імітує роботу підшлункової залози і 24 години на добу вводить ультракороткі аналоги інсуліну (Хумалог, НовоРапід, Епайдра) в підшкірно-жирову клітковину. 

Цукровий діабет 1-го типу (ЦД1)

Є аутоімунним захворюванням. Це означає, що імунна система помилково атакує і руйнує бета-клітини підшлункової залози, які виробляють інсулін. Пошкодження є незворотнім, тому всі люди з ЦД1 повинні приймати інсулін, щоб жити. Що спонукає імунну систему атакувати власні клітини — досі достеменно невідомо. 

Цукровий діабет 2-го типу (ЦД2)

Хронічне захворювання, при якому підшлункова залоза не може виробляти достатню кількість інсуліну або ж інсулін, що виробляється, не працює ефективно. Це призводить до хронічної гіперглікемії (підвищений рівень цукру в крові), та в подальшому може спричинити розвиток важких ускладнень.

Словник діабетичних термінів. Частина 2

 


Джерело: Школа контролю цукрового діабету (для пацієнта). Частина 1

Читайте також:

Цукровий діабет: типи, симптоми, причини виникнення та способи лікування

Що таке нормальний рівень цукру в крові у людей з діабетом і без? Ось, що вам потрібно знати

Як знизити рівень цукру в крові? 5 простих способів
 

Ми в Instagram та Telegram