Інсулін на білок та жир: Як розрахувати дозу?

Бувають ситуації, коли вуглеводи були ретельно підраховані, а цукор крові після їжі все одно високий. Білок та жир також позначаються на рівні глікемії — впливають на постпрандіальну (після вживання їжі) гіперглікемію.

Інсулін на білок та жир: Як розрахувати дозу? - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


Чи потрібен інсулін на білкову та жирну їжу?

Білок має відстрочений вплив на постпрандіальну гіперглікемію. Такий ефект починається через 1,5 години після їжі і може тривати 3-5 годин, при цьому не чинячи миттєвого впливу на рівень цукру в крові.

Невелика кількість білка матиме вплив на рівень глікемії тільки при вживанні разом із вуглеводами. Якщо ж чистий білок у кількості ≤75 грамів прийнято без вуглеводів — введення додаткового інсуліну не потрібне.

Таким чином, вживання 75-100 грамів чистого білка потребує додаткового введення інсуліну. Можна прирівняти перших 100 грамів білка до 0,5 ХО (хлібна одиниця), наступні 100 грамів — до +1 ХО. Якщо їжа містить не менш як 30 грамів вуглеводів і не менш як 40 грамів білка, то слід збільшити болюсну дозу інсуліну на 15-20%.

Жир (≥40 грамів) сповільнює всмоктування їжі та затримує випорожнення шлунка, тим самим подовжуючи постпрандіальну гіперглікемію із затримкою до 3-5 годин.

Доведено, що вживання одночасно жирної та високовуглеводної їжі відтерміновує гіперглікемію, крім того, спостерігається рання постпрандіальна гіпоглікемія (за 30-60 хвилин після їжі ).

Як розрахувати дозу інсуліну на білок та жир?

Для розрахунку дози інсуліна на білок та жир, необхідно знати наступне:

  1. Кількість БЖО (білково-жирова одиниця) у страві, якщо 1 БЖО = 100 ккал;
  2. Кількість ккал енергії в грамі білка/жиру: 1 грам білка під час розщеплення дає 4 ккал енергії, а 1 грам жиру — 9 ккал;
  3. Час, на який необхідно розтягувати введення інсуліну при вживанні певної кількості БЖО.
  • 1 БЖО (100 Ккал) потрібно розтягнути на 3 години
  • 2 БЖО (200 Ккал) — на 4 години
  • 3 БЖО (300 Ккал) — на 5 годин
  • > 4 БЖО (>400 Ккал) — на 7-8 годин

Приклад:

Припустимо, у якійсь страві міститься 40 грамів білка і 10 грамів жиру. Порахуємо, скільки кілокалорій дають нам білки та жири, враховуючи, що 1 грам білка під час розщеплення дає 4 ккал, а 1 грам жиру — 9 ккал: 

40 х 4 = 160 ккал (білок), 10 х 9 = 90 ккал (жир). Отримуємо 250 ккал. 

Кількість кілокалорій, що вийшла, ділимо на 100 (тому що 1 БЖО = 100 ккал). Відповідно, БЖО = 250/100 = 2,5.

Це означає, що у нашій страві міститься 2,5 БЖО.

Далі рахуємо, скільки інсуліну потрібно на наші 2,5 БЖО.

Розрахунок кількості інсуліну, необхідного на 1 БЖО, проводиться з урахуванням вуглеводного коефіцієнта (ВК), яким ви користуєтеся, коли рахуєте хлібні одиниці (ХО). Якщо ВК = 1, тобто на 1 ХО потрібно 1 ОД інсуліну, значить на 2,5 БЖО необхідно ввести 2,5 ОД інсуліну на наступні 4,5 години. 

 

Читайте нас в Instagram та Telegram