5 медикаментів, які можуть порушити ваш контроль глікемії

Одним з найпоширеніших побічних ефектів багатьох ліків є їхня потенційна здатність впливати на рівень глікемії. Про це важливо пам'ятати, зокрема, якщо у вас цукровий діабет.

Ось ТОП-5 медикаментів, які можуть підвищити ваш рівень глюкози в крові.

5 медикаментів, які можуть порушити ваш контроль глікемії - изображение

1. Глюкокортикоїди

Кортикостероїди очолюють список препаратів, здатних підвищувати рівень глюкози (або цукру) в крові. Більше того, терапія високими дозами глюкокортикоїдів може призвести до розвитку стероїд-індукованого діабету. Люди з уже існуючим діабетом можуть помітити значне погіршення глікемічного контролю, розпочавши терапію глюкокортикоїдами. Ступінь підвищення рівня глюкози залежатиме від вашого глікемічного статусу до початку прийому стероїдів, дози та тривалості глюкокортикоїдної терапії, а також супутніх захворювань.

2. Антипсихотичні препарати

Антипсихотичні препарати (нейролептики) можуть спричинити проблеми з вагою: у 15%-72% людей, які приймають антипсихотичні препарати другого покоління, спостерігається збільшення ваги на 7% і більше. Вважається, що антипсихотики спричиняють зниження регуляції внутрішньоклітинної сигналізації інсуліну, що призводить до інсулінорезистентності. Водночас, схоже, вони мають прямий вплив на бета-клітини підшлункової залози, погіршуючи їхню реакцію на зміну рівня глюкози в крові. На додаток до цього, деякі дослідження показали, що антипсихотики посилюють апоптоз [загибель] бета-клітин.

Читайте також: Ліки, з якими варто бути обережними, якщо ви вводите інсулін

3. Тіазидні діуретики

Тіазидні діуретики широко використовуються для лікування гіпертонії, і пов'язані з метаболічними ускладненнями, включаючи гіпокаліємію, підвищення рівня холестерину, тригліцеридів, а також підвищений рівень глюкози в крові. Вважається, що гіпокаліємія, яка виникає внаслідок прийому цих препаратів, може призвести до зниження секреції та чутливості до інсуліну

4. Статини

Терапія статинами може бути пов'язана зі зниженням чутливості до інсуліну та порушенням секреції інсуліну. Згідно з даними досліджень, загальний рівень захворюваності на діабет становить від 9% до 12%  і вище. [1 з кожних 255 пацієнтів, які приймають статини протягом 4 років, може захворіти на цукровий діабет]. Варто зазначити, що, хоча статини асоціюються з невеликим випадковим підвищенням ризику розвитку діабету, потенційні переваги застосування статинотерапії для профілактики серцево-судинних захворювань значно переважають будь-які потенційні ризики, пов'язані з гіперглікемією. 

5. Бета-блокатори

Це ще одна група ліків, що широко використовується для лікування гіпертонії, серцевої недостатності, ішемічної хвороби серця та аритмії. Невазодилатуючі бета-блокатори, частіше асоціюються з підвищенням рівня глікогемоглобіну A1С, середнього рівня глюкози в плазмі, маси тіла і тригліцеридів порівняно з вазодилатуючими бета-блокаторами. Разом з тим, дослідження також показали, що деякі препарати з цієї групи можуть бути пов'язані з підвищеним ризиком гіпоглікемії.


Джерело: Medscape

Читайте також:

Застуда, грип, отруєння при діабеті 1-го типу. Як лікувати та за чим стежити?

Ліки, яких краще уникати під час носіння безперервного моніторинга глюкози

Медичні препарати, які підвищують рівень цукру
 

Ми в Instagram та Telegram  

 

САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я!