Депресію «тепер слід розглядати як фактор ризику» діабету 2-го типу. Що показало нове дослідження?

Результати нещодавнього дослідження показали, що депресія може відігравати безпосередню роль у розвитку цукрового діабету 2-го типу (ЦД2). Дослідники сподіваються, що це спонукатиме людей з депресією проходити обстеження, щоб уникнути розвитку захворювання.

Депресію «тепер слід розглядати як фактор ризику» діабету 2-го типу. Що показало нове дослідження? - изображение

Нове дослідження виявило причинно-наслідковий зв'язок і спільні генетичні фактори, які вказують на те, що депресія може бути однією з причин розвитку цукрового діабету 2-го типу — захворювання, з яким живуть понад 500 мільйонів людей у всьому світі.

Дослідники закликають розглядати депресію як фактор підвищеного ризику розвитку ЦД2 поряд з іншими факторами ризику, такими як ожиріння, малорухливий спосіб життя і сімейний анамнез. А також пропонують оцінювати ризики розвитку діабету 2-го типу у людей, які мають в анамнезі діагностовану депресію, і надавати їм підтримку, щоб уникнути розвитку захворювання.

Читайте також: Можливі причини розвитку діабету: повний список факторів ризику

До цього часу було незрозуміло, чи депресія спричиняє діабет 2-го типу, чи навпаки, або ж тут відіграють роль інші фактори. В останньому дослідженні вчені вперше виявили, що депресія безпосередньо спричиняє підвищений ризик розвитку ЦД2, але не навпаки. Результати дослідження були опубліковані в журналі Diabetes Care.

Доктор Елізабет Робертсон, директор з досліджень Diabetes UK, яка фінансувала дослідження:

«Це дослідження дає нам більше розуміння того, чому, і вказує на те, що депресія тепер повинна розглядатися як фактор ризику розвитку цукрового діабету 2-го типу. Ці знання можуть допомогти медичним працівникам покращити догляд та підтримку людей з депресією в анамнезі та запобігти більшій кількості випадків ЦД2».

У дослідженні були використані дані сотень тисяч людей у Великобританії та Фінляндії, в тому числі 19 тисяч людей з діабетом 2-го типу, 5 тисяч з діагнозом депресія і 153 тисячі, які самі повідомили про депресію.

Для аналізу генетичної інформації та даних про стан здоров'я дослідники використовували статистичний метод, який називається менделівською рандомізацією.

Аналіз вперше виявив «значний причинно-наслідковий зв'язок» між депресією та підвищенням ризику розвитку діабету 2-го типу. Підвищена маса тіла частково, але не повністю, пояснює вплив депресії на розвиток діабету 2-го типу: «лише 36,5% впливу депресії на розвиток діабету 2-го типу можна пояснити ожирінням». 

Дослідники також відзначили сім генетичних комбінацій, які сприяють як діабету 2-го типу, так і депресії. Ці спільні гени відіграють певну роль у секреції інсуліну або запаленні в мозку, підшлунковій залозі або жировій тканині, а зміни в цих біологічних процесах потенційно пояснюють, як депресія збільшує кількість випадків ЦД2.

І хоча прямої причини, чи може діабет викликає депресію, не було знайдено, експерти все ж вважають, що це може «працювати» й в зворотньому напрямку: «тягар» життя з діабетом може бути фактором розвитку депресії.


Джерело: TheGuardian

 

Читайте також:

10 порад, як впоратися зі стресом, пов'язаним з діабетом

Як депресія та тривожність впливають на контроль діабету?

Важка депресія часто спричинена інсулінорезистентністю: результати дослідження

 

Ми в Instagram та Telegram