НІ порожнім калоріям! Або як їсти менше солодкого

Про шкоду цукру сьогодні знають всі. І всі намагаються відмовитися від солодкого. Але. Відмова від цукру означає не лише відмову від десерту та підсолодження ранкової кави...

Продовжуйте читати, щоб дізнатися, у яких популярних (і зовсім НЕсолодких) продуктах може ховатися цукор, про більш корисні альтернативи та способи зменшити його споживання.

НІ порожнім калоріям! Або як їсти менше солодкого - изображение

Підступність цукру

Оминаєте кондитерський відділ у супермаркеті, не додаєте цукор до чаю, в гостях відмовляєтеся від десерту, а показники на глюкометрі все одно не радують... та ще й ця пара зайвих кілограмів ніяк не йде! Пояснення всім цим «незрозумілим» процесам в організмі є.

Здавалося б, усе просто: цукор — значить солодкий смак. Але! Цукор часто може «ховатися» під гострими і солоними смаками інших інгредієнтів у складі соусів, приправ, хліба, маринадів, консервів та інших продуктів. І так непомітно, шматочок за шматочком, ні про що не здогадуючись, більшість людей споживають позамежні норми цукру. Не кажучи вже про ті продукти, де цукор постає, так би мовити, у своєму природному «обличчі»: солодкі напої на кшталт лимонаду, кола, квас, компоти, нектари, пакетовані соки (у більшості з них не чистий сік, а відновлений із додаванням цукрового сиропу) — усе це справжня цукрова бомба. Випиваючи лише одну склянку такого напою, ви закидаєте в організм близько 8 чайних ложок цукру! 

Тому завжди уважно читайте етикетки, обираючи продукти у супермаркеті та робіть вибір на користь більш здорових.

Читайте також: 17 продуктів та напоїв, що містять більше цукру, ніж ви думали

То як бути? Що їсти, що пити?

Альтернативи цукру та способи зменшити його споживання

Спробуйте додати до чаю скибочку лимону чи аніс, а до кави — дрібку кориці. Підсолодити напій за бажання можна, додавши трохи стевії — це натуральний цукрозамінник, безпечний для рівня цукру в крові та доступний у рідкому, порошковому, таблетованому вигляді — обирайте, що зручніше.

Читайте також: Який цукрозамінник обрати при діабеті?

Лимонади легко приготувати вдома. Знадобиться звичайна питна вода та фрукти. А якщо потрібно буде посилити солодкий смак — додайте трохи натурального підсолоджувача.

Не забувайте, що порцію солодощів ми легко отримуємо зі свіжих і сушених фруктів, натуральних фруктових десертів, до яких під час виготовлення не додано цукор.

Солодке і діти

Діти — як головні ласуни — не помічають (та й не намагаються) тих надоб'ємів солодощів, що можуть з'їсти за день: печиво, ще одне, і ще, солодка каша, склянка компоту, солодке какао, картопелька з кетчупом... — навіть не намагатимемося перерахувати все це в ложки цукру, щоб не лякати вас. Втім, за дитячий раціон несуть відповідальність дорослі, які, часто щосили намагаються «потішити» та винагородити десертом своє чадо...

Варто замислитися і переглянути дитяче меню (заразом і своє теж!). В якості здорової заміни магазинному печиву і шоколадкам обирайте цільнозернові хлібці з сухофруктами, шоколадно-горіхові пасти на основі натуральних інгредієнтів і без цукру. Цукерки з горіхів, фініків, насіння, зернових не лише смачні, а й корисні.

Підказки організму

Часом тяга до солодкого може вказувати на те, що організму не вистачає якихось нутрієнтів (життєво важливих речовин, які природним чином містяться в натуральних продуктах). Найпростіше рішення в такій ситуації — урізноманітнити і збагатити раціон: свіжі фрукти, овочі та зелень, особливо мікрогрін, який містить максимально високі рівні вітамінів і мінералів — те, що потрібно!

Читайте також: 5 небезпечних станів, на які може вказувати постійне бажання солодкого

Крім того, сучасній людині доступні вітаміни і мінерали у вигляді добавок* високої якості, які допоможуть усунути дефіцити, що виникли, і налагодити роботу організму [*Обов'язково проконсультуйтеся з вашим лікарем перед початком прийому будь-яких вітамінів чи добавок]. 

Пам'ятайте — ваше здоров'я у ваших руках. Приймайте правильні рішення з «Мій цукровий»!


Читайте також:

11 причин їсти менше солодкого. Як цукор впливає на наш організм?

Як перестати їсти багато цукру? 11 простих способів

Чим замінити солодощі? 5 альтернативних варіантів
 

Ми в Instagram та Telegram