Чим замінити солодощі? 5 альтернативних варіантів

Чим можна замінити солодощі, щоби і втамувати бажання поласувати солоденьким, і одночасно збагатити організм корисними речовинами? Читайте у матеріалі від нашого експерта.

Чим замінити солодощі? 5 альтернативних варіантів - изображение

Автор статті — Олеся Підмурняк, ендокринолог з 25-ти річним стажем, кандидат медичних наук (PhD).

Instagram: @olesiapidmurniak


Сухофрукти

Курага, фініки, родзинки, чорнослив є джерелами поживних речовин, що сприяють оздоровленню організму. Курага, наприклад, зміцнює серцево-судинну систему, а родзинки — нервову систему. Чорнослив знімає втому, допомагає роботі кишківника, покращує стан шкіри, а фініки — заряджають енергією і підвищують працездатність.

Примітка редакції:

Сухофрукти містять більше калорій і цукру, ніж свіжі фрукти. Втім, вони можуть бути поживним доповненням до вашого раціону при діабеті, якщо вживати їх в помірних кількостях. Більше про вживання сухофруктів при діабеті ми писали ТУТ

Темний шоколад (вміст какао-бобів 70% і вище)

Високій вміст какао-бобів сприятливо впливає на кровотворні процеси та збільшує ступінь активності мозку. Деякі дослідження свідчать, що темний шоколад здатен запобігти виникненню склерозу і навіть раку. Головне правило — обирайте тільки темний шоколад високої якості (вміст какао-бобів 70% і вище), і дотримуйтеся помірності. 

Як обрати правильний шоколад читайте ТУТ

Стевія

Стевія є натуральним природним замінником цукру, з якого виготовляється безліч різних продуктів: сиропи, порошки, шипучі таблетки, солодощі. Стевія збагачена амінокислотами, мікроелементами і вітамінами. Вона підсилює імунітет і підвищує опірність організму бактеріальним інфекціям. 

Більше про натуральні цукрозамінники можна прочитати ТУТ

Фрукти чи ягоди

Сприятливо впливають майже на всі системи організму та здатні поліпшити стан здоров'я в цілому. Улюблені свіжі фрукти чи ягоди можуть стати чудовою корисною альтернативою магазинним солодощам. До речі, заморожені ягоди майже такі самі поживні, як і свіжі.

Більше інформації про вживання різних фруктів і ягід при цукровому діабеті та їхній вплив на рівень цукру в крові можна знайти у нашому розділі «Харчування»

Мед

Попри те, що мед калорійний, він набагато солодший за цукор, тому ви просто не зможете з'їсти його багато. Таким чином — втамуєте бажання з'їсти щось солодке та вживатимете приблизно удвічі менше калорій.

Примітка редакції:

Мед — це природний підсолоджувач, і  він впливає на рівень глікемії практично так само, як і звичайний цукор. Про це важливо пам'ятати, якщо у вас цукровий діабет. Але, на відміну від звичайного цукру, вживання меду може мати деякі переваги для здоров'я. Детальніше ТУТ


Читайте також:

Чому хочеться солодкого?

Як їсти менше солодкого? 5 порад від експерта

Чи можна людям з діабетом їсти цукерки?

 

Ми в Instagram та Telegram