10 найкращих заморожених продуктів для контролю рівня цукру в крові

Багато заморожених продуктів сповнені поживних речовин і, як правило, більш доступні за ціною. Крім того, ви можете заощадити час на приготуванні їжі, а також скоротити кількість харчових відходів. Тож, якщо вам необхідно слідкувати за рівнем цукру в крові, не оминайте відділ заморожених продуктів у супермаркеті. Головне — визначити такі, що допомагають збалансувати рівень глюкози в крові.

10 найкращих заморожених продуктів для контролю рівня цукру в крові - изображение

Стратегії вибору заморожених продуктів для підтримання здорового рівня цукру в крові

Ось кілька порад, як вибрати поживні заморожені продукти, коли ви йдете за покупками:

Зверніть увагу на вміст клітковини

Купуючи заморожені овочі, фрукти та рослинні білки, обирайте ті, які є хорошим джерелом клітковини, тобто містять щонайменше 3 грами клітковини на порцію.

Зверніть увагу на білок

Заморожені продукти, багаті на білок, повинні містити щонайменше 7 грамів білка на порцію.

Обирайте якомога простіші продукти

Купуйте звичайні заморожені продукти без додавання жиру, цукру, солі або панірування, що дає можливість приправляти і прикрашати їжу так, як вам хочеться. Так ви зможете краще контролювати рівень цукру в крові.

10 найкращих заморожених продуктів для контролю рівня цукру в крові

1. Заморожена броколі

Заморожена броколі попередньо нарізана, що дозволяє скоротити час приготування. Вона багата на поживні речовини та клітковину (кожна чашка приготованої замороженої броколі містить понад 5 грамів клітковини). Крім того, броколі містить сульфорафан, сірковмісну сполуку, яка надає овочу виразного аромату та гіркоти, та може допомогти контролювати рівень цукру в крові.

Приготуйте хрустку заморожену броколі, запікаючи або обсмажуючи її суцвіття у фритюрі.

2. Заморожений шпинат

Заморожений шпинат чудово підходить для гарнірів. Оскільки улюблений овоч Попая значно зменшується в розмірах під час приготування, ви можете з'їсти за один присід більше, ніж свіжого шпинату. А це означає, що ви отримаєте більше поживних речовин. Насправді, в 1 чашці приготованого замороженого шпинату цілих 8 грамів клітковини, в той час як у чашці сирого шпинату — менше 0,5 грама.

Додавайте заморожений шпинат до супів, тушкованого м'яса, оладок, запіканок, соусів тощо.

Читайте також: Три найсмачніші рецепти зі шпинатом за версією «Мій цукровий»

3. Заморожена капуста кейл (або кале)

Капуста кейл — це ще один вид листової зелені, яка добре заморожується і має вражаючий поживний профіль. В одній чашці приготованої замороженої кейл майже 4 грами клітковини. Крім того, вона містить кверцетин і кемпферол — антиоксиданти, які можуть допомогти знизити рівень цукру в крові та покращити чутливість до інсуліну.

Використовуйте заморожену капусту кейл для приготування супів або додавайте у смузі.

Читайте також: 9 причин їсти більше зелених листових овочів

4. Заморожена кукурудза

Кукурудза — ідеальний гарнір, оскільки це і цільне зерно, і овоч. Кукурудзяні зерна також є продуктом з низьким або помірним глікемічним індексом (ГІ), що означає, що, при помірному споживанні їхнє вживання не призведе до різких стрибків рівня цукру в крові. Можливо ви здивуєтеся, але 1 склянка вареної замороженої кукурудзи містить 4 грами клітковини, що робить її чудовим зерновим гарніром, наприклад, до нежирного білка.

Для приготування смачного гарніру за 20 хвилин, обсмажте цибулю до напівпрозорості на вершковому маслі (2-3 хв), додайте кукурудзу і часник; готуйте, періодично помішуючи, доки кукурудза не стане ніжною і соковитою (5-6 хв). Додайте сіль, перець і зелень (за бажанням).

5. Заморожений «рис» з цвітної капусти

«Цвітний» рис — чудова альтернатива зерновим, якщо ви стежите за рівнем цукру в крові. Кожна порція (близько 85 г) сирої цвітної капусти містить 2 грами клітковини і 4 грами вуглеводів. Хоча ви можете приготувати рис з цвітної капусти самостійно, заморожений пакет з магазину скоротить час приготування, якщо ви поспішаєте.

Використовуйте «цвітний» рис для приготування смачних пловів, смаженого «рису», запіканок, буріто та багато іншого.

10 найкращих заморожених продуктів для контролю рівня цукру в крові - 2 изображение

6. Заморожені ягоди

Заморожені ягоди — чорницю, малину, полуницю, ожину та ягідні суміші — збирають і заморожують, коли вони найбільш стиглі. Ягоди чудово допомагають контролювати рівень цукру в крові завдяки вмісту клітковини, яка в середньому становить 3 грами на чашку. 

Розморозьте ягоди як начинку для мультизернових вафель або додайте їх у смузі, вершки, йогурт чи ранкову вівсянку.

7. Заморожене авокадо

В авокадо багато ненасичених (тобто, корисних) жирів, які сприяють здоров'ю серця. В 1/2 чашки замороженого авокадо міститься цілих 4 грами клітковини.

Недоліком свіжих авокадо є те, що вони швидко псуються при кімнатній температурі. Заморожені авокадо — прекрасна альтернатива, якщо ви хочете скоротити кількість харчових відходів і водночас зберегти той самий чудовий смак у ваших рецептах, особливо коли йдеться про смузі.

8. Заморожена риба

Звичайна заморожена риба, наприклад, лосось чи тріска, чудово підходить для включення у збалансований раціон. Вона є чудовим джерелом омега-3 жирних кислот і білка. Білок допомагає сповільнити засвоєння вуглеводів і цукру, стабілізуючи рівень цукру в крові.

Багато заморожених філе попередньо порціоновані і швидко розморожуються, що дозволяє заощадити час на приготуванні.

9. Заморожені креветки

Якщо ви любите морепродукти, захватіть пакет заморожених креветок під час наступного походу за продуктами. Креветки швидко розморожуються і містять багато білка. Одна порція (близько 85 г) варених креветок містить 20 грамів білка.

Спробуйте приготувати цільнозернову вершкову пасту з креветками, запечить їх на грилі для начинки у тако або поєднайте з замороженим шпинатом та часником.

10. Заморожений едамаме в стручках

Едамаме — варені у воді або на пару в стручках незрілі соєві боби, популярна закуска японської кухні. Вони є чудовим джерелом білка та клітковини, адже містять 18 грамів білка та 8 грамів клітковини на чашку. Едамаме також має відносно низьке глікемічне навантаження (ГН), що робить його ідеальним рослинним білком, який не спричиняє різкого підвищення рівня цукру в крові.

Відварюйте і додавайте едамаме до салатів або відваріть і блендеруйте, щоб приготувати хумус з едамаме.

 

Заморожені продукти можуть бути частиною поживного раціону при діабеті. Вони так само поживні, як і свіжі, а їхня перевага полягає в тому, що ви можете легко комбінувати їх у своєму раціоні. Наступного разу, коли йтимете до продуктового магазину, запасіться замороженими фруктами, овочами, рослинними білками, рибою та морепродуктами, щоб готувати смачні та корисні страви протягом усього тижня.

*Цей контент містить лише загальну інформацію і жодним чином не замінює кваліфікованих медичних рекомендацій.


Джерело: EatingWell

Читайте також:

8 продуктів, які не підвищують (або майже не підвищують) рівень цукру в крові

Харчування при діабеті: що їсти для кращого контролю рівня цукру в крові?

Як скласти діабетичну тарілку? Рекомендації Американської діабетичної асоціації