Смородина при діабеті: можна чи не можна?

Смородина — терпка, ароматна, смачна. Неможливо залишатися байдужим до цієї літньої ягоди! Давайте поговоримо про корисні властивості смородини та норми споживання при діабеті. 

Смородина при діабеті: можна чи не можна? - изображение

Американська діабетична асоціація (ADA) назвала ягоди суперпродуктом для людей з діабетом. Вони багаті на вітаміни, антиоксиданти, мінерали та клітковину, які сприяють загальному зміцненню здоров'я, а також можуть допомогти запобігти розвитку різних захворювань.


Смородина чи порічки?

Одразу розставимо всі крапки над «і»: чорні ягоди називають смородиною — її листя запашне (має смрад); білі і червоні ягоди — то порічки, бо у природі вони зазвичай ростуть по берегах річок. У цій статті йдеться саме про смородину.

Смородина при діабеті: можна чи не можна? - 2 изображение

Поживна цінність та глікемічний індекс смородини

Порція свіжої смородини у 100 г містить (Джерело):

  • Калорії — 38
  • Білки — 1 г
  • Жири — 0,2 г
  • Вуглеводи — 7,3 г

Глікемічний індекс (ГІ) свіжої смородини — 15.

Що таке глікемічний індекс читайте ТУТ

Користь смородини при діабеті

Клітковина

У 100 грамах смородини міститься майже 5 г клітковини. Це досить багато. Для порівняння: полуниця містить 2,2 г клітковини на 100 г, шовковиця — 1,7 г, черешня — 1,4 г.

Користь клітковини при діабеті у тому, що вона може допомогти підтримувати оптимальний рівень глікемії: клітковина сповільнює процес всмоктування вуглеводів у кров, запобігаючи тим самим різким коливанням глюкози.

Вітаміни

Смородина — відмінне джерело вітаміну С. У 100 грамах свіжої ягоди міститься близько трьох добових норм. Вітамін С — потужний антиоксидант, який захищає клітини від окислювального пошкодження. А ще це здорові судини, молода та сяюча шкіра.

Багата смородина й вітамінами группи В, дефіцит яких часто зустрічається у людей з діабетом. Вітаміни групи В необхідні для обміну речовин і нормальної роботи нервової системи.

Які вітаміни потрібні при діабеті?

Антоціани

Антоціани — це поліфенольні сполуки (потужні антиоксиданти), що містяться у багатьох овочах та фруктах темно-синього, фіолетового та червоного кольорів.

Дослідження, проведені в США і Фінляндії, показали, що споживання продуктів, багатих антоціанами, особливо ягід, може знизити ризик діабету 2 типу.

Низький ГІ

При діабеті рекомендовано вживати продукти з низьким або середнім глікемічним індексом, оскільки вони повільніше засвоюються, повільніше розщеплюються до глюкози і довше всмоктуються, не спричиняя різких коливань рівня цукру в крові (на відміну від продуктів з високим ГІ). Всі ягоди, зокрема й смородина, мають низький ГІ, що робить їх гарним вибором для людей з діабетом.

Низька калорійність

Смородина має низьку калорійність — всього 32 ккал на 100 г свіжої ягоди. Це робить її гарним вибором для людей з діабетом, зокрема 2-го типу, які часто мають проблеми із зайвою вагою.

Гамма-ліноленова кислота

Смородина містить гамма-ліноленову кислоту (омега-6 жирна кислота), що зменшує запальні процеси.

Норма при діабеті

При діабеті 2-го типу споживайте не більше 200 г смородини на добу. Це приблизно одна склянка об'ємом 250 мл. Цю порцію краще розділити на 2 прийоми.

Обов'язково перевірте рівень цукру в крові до та через 1-2 години після вживання.

При діабеті 1-го типу — також необхідний контроль цукру перед вживанням ягоди та підколювання болюсного інсуліну (за потреби). 

Як додати смородину до свого раціону?

Найкраще їсти ягоди у свіжому вигляді — так ви отримаєте максимум користі. Адже при термічній обробці смородина втрачає частину своїх корисних властивостей.⠀

Як самі ягоди, так і листя, бруньки та навіть гілочки смородини багаті ефірними оліями, що робить їх незамінним інгредієнтом в приготуванні відварів та чаїв. 

Смородина відмінно підходить для приготування низькокалорійних десертів та лимонадів.

Соуси на основі смородини добре поєднуються з м'ясом і рибою. Спробуйте! Ви не пошкодуєте.


Читайте також:

Шовковиця при діабеті: можна чи не можна?

Поживна цінність та глікемічний індекс ягід: ТАБЛИЦІ

8 найкорисніших фруктів та ягід при діабеті: рекомендації ADA

 

Ми в Instagram та Telegram