Шовковиця при діабеті: можна чи не можна?

Шовковиця буває чорна, біла або червона. Ці солодкі, смачні ягоди багаті на поживні речовини та мають безліч потенційних переваг для здоров’я. А ще здавна використовуються в китайський фітотерапії для лікування різних захворювань (хоча доказів їхньої ефективності недостатньо).

Давайте поговоримо про вживання шовковиці при діабеті: можна чи не можна?

Шовковиця при діабеті: можна чи не можна? - изображение

Американська діабетична асоціація (ADA) назвала ягоди суперпродуктом для людей з діабетом. Вони багаті на вітаміни, антиоксиданти, мінерали та клітковину, які сприяють загальному зміцненню здоров'я, а також можуть допомогти запобігти розвитку різних захворювань.


Поживна цінність (КБЖВ) шовковиці:

У 100-грамовій порції свіжої шовковиці:

  • Калорії: 43
  • Білок: 1,4 г
  • Жир: 0,4 г
  • Вуглеводи: 9,8 г

Скільки цукру у шовковиці?

Порція свіжої ягоди у 100 г містить близько 8 г цукру.

Користь при діабеті

Низький ГІ

Глікемічний індекс/ГІ свіжої шовковиці = 25 (низький). Це означає, що вживання ягоди у помірних кількостях не спричинить стрімкого зростання рівня цукру в крові.

Клітковина

Шовковиця, як й інші ягоди, є джерелом клітковини (розчинної та нерозчинної) — 1,7 г на 100 г свіжої ягоди.

Вживання продуктів, багатих клітковиною корисне для роботи травної системи, знижує рівень «поганого» холестерину і зменшує ризик багатьох захворювань.

Крім цього, клітковина допомагає підтримувати оптимальний рівень глікемії, запобігаючи різким коливанням цукру в крові.

Чим корисна клітковина та як додати її до свого раціону?

Низька калорійність

Шовковиця може бути гарним вибором для людей із зайвою вагою чи ожирінням, які часто зустрічаються при діабеті 2 -го типу, через свою низьку калорійність — лише 43 ккал на 100 г свіжої ягоди.

Вітаміни та мінерали

Шовковиця містить велику кількість заліза і вітаміну С, а також калій, вітаміни Е і К.

Залізо — важливий мінерал, відповідальний за транспортування кисню по всьому тілу. Вітаміни С і Е — потужні антиоксиданти, які захищають клітини від окислювального пошкодження.

Вітамін К необхідний для згортання крові та здоров'я кісток. Калій – бере участь у  регулюванні кров'яного тиску та зменшує ризик серцевих захворювань.

Антоціани

Антоціани — природні сполуки, які містяться у овочах та фруктах червоного, синього та фіолетового кольору — здатні впливати на чутливість до інсуліну, покращуючи її.

Насичено забарвлені та зрілі ягоди багатші на ці сполуки, ніж безбарвні ягоди.

Алергія на шовковицю зустрічається рідко. Проте люди, чутливі до пилку берези, можуть мати алергічні реакції на шовковицю.

Норма при діабеті:

При цукровому діабеті безпечною вважається порція у 140-150 грамів (близько 15 г вуглеводів). Цю порцію краще розділити на кілька прийомів протягом дня. Обов'язковий контроль рівня цукру в крові до та через 1-2 години після вживання.

Надавайте перевагу свіжим ягодам, а не варенню, джему чи соку. Та намагайтеся не змішувати шовковицю з іншими продуктами.

Листя шовковиці

Листя шовковиці також здавна використовують в традиційній медицині. Вони насичені потужними рослинними сполуками, як-от поліфенольні антиоксиданти, а також вітамін С, цинк, кальцій, залізо, калій, фосфор і магній.

Вважають, що їхнє вживання може допомогти боротися із запаленням, знизити ризик серцевих захворювань та діабету. Тим не менш, необхідні подальші дослідження на людях.

Настоянка та чай з листя шовковиці є популярними оздоровчими напоями в азіатських країнах. Молоде листя також можна їсти після приготування. Ви можете знайти харчові добавки з листя шовковиці, які стають все більш популярними завдяки своїм потенційним перевагам для здоров'я.

ВАЖЛИВО: Хоча листя шовковиці вважається безпечним, їхнє вживання може викликати побічні ефекти, такі як діарея, здуття живота та інші. Обов’язково проконсультуйтеся з лікарем, перш ніж додавати листя шовковиці до свого раціону.


Читайте також:

Абрикоси та персики при діабеті: користь, вуглеводи, глікемічний індекс

Фрукти та ягоди: найцукровіші та найкорисніші варіанти для людей з діабетом

Поживна цінність та глікемічний індекс ягід: ТАБЛИЦЯ

 

Ми в Instagram та Telegram