Поширені проблеми з очима при діабеті та як їм запобігти: рекомендації ADA 2023

Діабет підвищує ризик виникнення проблем з очима та зором. Проте існують кроки, які ви можете зробити, щоб зберегти свої очі здоровими.

З цієї статті ви дізнаєтеся про поширені проблеми з очима при діабеті, а також поради щодо їх профілактики, засновані на останніх рекомендаціях Стандартів лікування Американської діабетичної асоціації (ADA).

Поширені проблеми з очима при діабеті та як їм запобігти: рекомендації ADA 2023 - изображение

Люди з цукровим діабетом, особливо ті, чий рівень глюкози в крові не контролюється належним чином, мають підвищений ризик розвитку проблем з очима: довгостокових, як-от ретинопатія, набряк жовтої плями, катаракта та глаукома; та короткочасних, як-от нечіткість зору або «затуманений» зір.

Проблеми з очима, пов'язані з діабетом:

Ретинопатія (ДР)

Ретинопатія може виникнути, коли високий рівень глюкози в крові протягом багатьох років пошкоджує дрібні кровоносні судини сітківки (внутрішньої оболонки ока, розташованої ззаду). З часом ці пошкоджені кровоносні судини можуть слабшати, випинатися або пропускати рідину в гелеподібну середину ока (так зване склоподібне тіло). Існують різні стадії розвитку ретинопатії. Непроліферативна ретинопатія виникає коли кровоносні судини сітківки пошкоджені, але патофізіологічні зміни в оці є незначними. При проліферативній ретинопатії на поверхні сітківки починають рости нові нестабільні кровоносні судини, які можуть кровоточити, що спричиняє місцеве подразнення, утворення рубців і навіть втрату зору.

Макулярний набряк

При набряку жовтої плями високий рівень глюкози в крові протягом тривалого періоду часу може пошкодити макулу (частину сітківки, яка відповідає за центральний зір, більшу частину кольорового зору та дрібні деталі того, що ми бачимо) і спричинити її набряк або набряклість. Набряк жовтої плями зазвичай розвивається, коли люди з діабетом також мають ознаки ретинопатії. 

Катаракта

Катаракта — це помутніння кришталика ока. Розвиток катаракти є дуже поширеним явищем з віком. Однак у людей з високим рівнем глюкози в крові через цукровий діабет катаракта може розвинутися в більш ранньому віці.

Глаукома 

Глаукома — це захворювання очей, яке в кінцевому підсумку вражає головний пучок нервів в оці, який називається зоровим нервом. Зазвичай глаукома на ранніх стадіях викликає мало симптомів або взагалі не має симптомів, однак її можна виявити за допомогою офтальмологічного обстеження очей. Люди з діабетом мають більший ризик розвитку глаукоми, і якщо її не лікувати, вона може призвести до втрати зору.

На Закарпатті штучний інтелект виявлятиме людей з ознаками діабетичної ретинопатії

Що означає, якщо у мене тимчасово затуманений зір?

Поширеною, але найчастіше короткочасною проблемою очей при діабеті є нечіткість зору або «затуманений» зір. Це відбувається, коли ваш рівень глюкози в крові підвищенний та залишається високим протягом певного періоду часу.

Нечіткість зору — поширений симптом при діагностуванні діабету або якщо людина припиняє приймати цукрознижувальні ліки на тривалий період часу. Зазвичай нечіткість зору минає, коли рівень глікемії повертається до бажаного діапазону і залишається в ньому.

Якщо ви носите окуляри, фахівці рекомендують НЕ отримувати новий рецепт на окуляри в цей час. Ваш зір, швидше за все, повільно повернеться до попереднього стану, коли рівень глюкози покращиться.

Діабет кличе на допомогу! 10 сигналів організму при поганій компенсації

Як запобігти, зменшити та/або відтермінувати проблеми з очима, пов'язані з діабетом?

Максимально намагайтеся підтримувати рівень глюкози в крові, артеріального тиску (АТ) та ліпідів (холестерину) у крові в рекомендованому цільовому діапазоні.

Якщо ви вважаєте, що у вас є проблеми з очима, або у вас раптово змінився зір, якомога швидше зверніться до офтальмолога. Він проведе повне обстеження очей, яке включає дослідження очного дна та вимірювання тиску в очах, та запропонує варіанти лікування за необхідності. 

Не забувайте регулярно, принаймні раз на рік (за необхідності — частіше) проходити обстеження у офтальмолога. Проблеми з очима можуть прогресувати або погіршуватися без своєчасного лікування. Дійте швидко, не зволікайте.

Як часто робити скринінг очей при діабеті?

Навіть якщо після одного або декількох обстежень не виявлено ознак ретинопатії або інших проблем, слід щороку проходити скринінг у офтальмолога.

Якщо у вас вже наявні ознаки ретинопатії або інших проблем з очима, ви повинні відвідувати фахівця з цієї проблеми так часто, як він рекомендує.

ВАЖЛИВО: Швидке зниження рівня глюкози, який був високим протягом тривалого періоду часу, може погіршити ретинопатію.

  • Дорослі з діабетом 1 типу: пройти первинну комплексну перевірку зору в офтальмолога або оптометриста протягом п'яти років після встановлення діагнозу.
  • Люди з діабетом 2 типу: пройти комплексне офтальмологічне обстеження одразу після встановлення діагнозу, оскільки у вас може бути недіагностований переддіабет або діабет 2-го типу протягом декількох років.
  • Вагітні жінки: вагітність сама по собі є фактором ризику ретинопатії у людей з діабетом 1-го або 2-го типу. Тому жінки з діабетом (будь-якого типу), які планують завагітніти або перебувають у стані вагітності (перший триместр), повинні пройти офтальмологічне обстеження. Крім того, важливо знати про ризик розвитку або прогресування діабетичної ретинопатії під час вагітності або після неї та отримати консультацію. Спостерігайтеся у офтальмолога під час і після вагітності відповідно до рекомендацій спеціаліста.

Рекомендації ADA для профілактики очних ускладнень діабету:

Американська діабетична асоціація рекомендує комплексний підхід для запобігання та/або відтермінування більшості довгострокових ускладнень діабету.

Ось деякі з дієвих кроків, які ви можете зробити, щоб спробувати запобігти проблемам з очима при діабеті:

  • Досягти та підтримувати оптимальний рівень глюкози в крові, артеріального тиску (АТ) та холестерину. 
  • Дотримуватися призначеної цукрознижувальної терапії.
  • Орієнтуватися на здоровий спосіб життя.
  • Постійно навчатися методам самоконтролю діабету.
  • Регулярно проходити обстеження у профільних спеціалістів для виявлення будь-яких ускладнень діабету, таких як ретинопатія, серцеві захворювання або захворювання нирок.
  • Повідомляти про будь-які проблеми з очима (поява плям, почервоніння, судинна сітка) або зміни зору (плямистість, розмитість тощо) своєму лікареві.
  • Якнайшвидше вжити заходів для отримання рекомендованого лікування виявленої проблеми.

Джерело: diabetesjournals.org


Читайте також:

11 ускладнень діабету: подбайте про кожне з них

Нові краплі для лікування очних ускладнень діабету демонструють багатообіцяючі результати

Діабет і очі: найчастіші питання офтальмологу

 

Ми в Instagram та Telegram