Профілактика діабетичної нефропатії: 10 відповідей на запитання

Діабетична нефропатія (ДН), або хронічна хвороба нирок — це порушення функції нирок, яке виникає у деяких людей з цукровим діабетом. Це означає, що нирки не справляються (так добре, як раніше) зі своїм головним завданням — очищення крові та виведення відходів життєдіяльності і надлишку рідини з організму. Ці «відходи» можуть накопичуватися в організмі і спричиняти пошкодження інших органів.

Зважаючи на серйозні наслідки нефропатії, людям з діабетом важливо розуміти, як контролювати і підтримувати здоров'я нирок.

Профілактика діабетичної нефропатії: 10 відповідей на запитання - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


1. Що спричиняє діабетичну нефропатію?

Високий рівень цукру в крові [а також різкі коливання рівня цукру в крові] та високий кров'яний тиск з часом можуть пошкодити дрібні кровоносні судини та крихітні «фільтри» (клубочки) в нирках. В результаті порушується система фільтрації та відбувається «протікання» — у сечу потрапляють речовини, яким там не місце (білок, еритроцити тощо).

2. Чи існує у деяких людей з діабетом більша ймовірність захворіти на ДН?

Так. Головні фактори, пов'язані з підвищеним ризиком розвитку цього захворювання: поганий контроль рівня глюкози (цукру) в крові та високий кров'яний тиск. Крім того існують додаткові фактори, які збільшують ваші «шанси» захворіти на ДН. Це зайва вага, тютюнопаління, дієта з високим вмістом солі, сімейна історія хвороб нирок тощо.

3. У мене цукровий діабет. Як я можу зрозуміти, що з моїми нирками щось не так?

На ранніх стадіях може не бути жодних симптомів. У міру подальшого зниження функції нирок ДН може проявлятися підвищеним артеріальним тиском (понад 130/80 мм рт.ст.), ніктурією (підвищення кількості сечовипускань в нічний час), збільшенням ваги (через затримку рідини в організмі) та набряками щиколоток. На термінальних стадіях нефропатії можуть з'явитися задишка, втома, сухість шкіри, біль у животі, нудота та блювання, відсутність апетиту. Нелікована ДН може привести до діалізу.

Найбільш ранньою ознакою проблем з нирками вважається підвищене виділення білка альбуміну з сечею. Ви можете самостійно провести експрес-тест на навність білка в сечі за допомогою спеціальних тест-смужок.

4. За допомогою яких аналізів можна визначити, чи є у мене захворювання нирок?

Щоб встановити діагноз «діабетична нефропатія» лікар повинен знати дані щодо вашого типу діабету, стажу захворювання, а також результати лабораторних досліджень із такими показниками:

  • загальний аналіз сечі;
  • альбумін у сечі [норма < 20 мг/добу] або співвідношення альбумін/креатинін сечі [норма до 29 мг/г; мікроальбумінурія — 30-299 мг/г; макроальбумінурія або протеїнурія — більше 300 мг/г];
  • швидкість клубочкової фільтрації, ШКФ [норма: > 90 мг/хв].

5. Скільки часу потрібно для розвитку ураження нирок?

Майже у всіх людей з діабетом 1-го типу з'являються певні ознаки функціональних змін у нирках протягом двох-п'яти років після встановлення діагнозу. Приблизно у 30-40% розвивається більш серйозне захворювання нирок, зазвичай протягом 10-30 років.

Схожа ситуація при діабеті 2-го типу, за вийнятком того, що він розвивається зазвичай у більш старшому віці.

6. Що я можу зробити, щоб запобігти захворюванню нирок при діабеті?

Найважливіше — це знання та контроль своїх цільових показників рівня цукру в крові, а також рівня артеріального тиску та холестерину. Крім цього,обов'язковим є орієнтація на здоровий спосіб життя, а саме — раціональне збалансоване харчування, регулярна фізична активність, відмова від шкідливих звичок,  нормалізація та підтримання оптимальної ваги. 

Оскільки нефропатія тривалий час може протікати непомітно, всім людям з діабетом рекомендовано регулярно (раз на рік, за показаннями — частіше) проходити скринінг ДН.

7. Як часто при діабеті необхідно перевіряти стан нирок?

Профілактика діабетичної нефропатії: 10 відповідей на запитання - 2 изображение

8. Якщо мої нирки вже уражені, чи можу я запобігти подальшому погіршенню стану?

Можливо, можна затримати прогресування діабетичної нефропатії. Головне, що ви можете зробити — ретельно котролювати рівень цукру в крові та намагатися вести здоровий спосіб життя (Див. пункт №6). Крім цього, оскільки високий кров'яний тиск є одним з основних ризик-факторів розвитку ДН, ваш лікар може призначити вам препарати від високого кров'яного тиску, якщо це необхідно. Ваш лікар може також порекомендувати вам дотримуватися низькобілкової дієти, щоб зменшити навантаження на нирки. 

9. У скількох людей з діабетичною нефропатією розвивається повна ниркова недостатність?

Приблизно у 30% людей з діабетом 1-го типу і від 10 до 40% людей з діабетом 2-го типу з часом розвивається термінальна стадія ниркової недостатності, що вимагає лікування для підтримки життя.

10. Якщо мої нирки перестануть працювати, що мені робити?

Якщо у вас відмовляють нирки, ви можете отримувати лікування діалізом або бути кандидатом на пересадку нирки. Існує два види діалізу — гемодіаліз та перитонеальний діаліз. Ваш лікар обговорить з вами ці варіанти лікування. Рішення про те, який метод лікування найкраще підходить для вас, базуватиметься на вашому стані здоров'я, способі життя та особистих уподобаннях.


Джерела: «Здорові нирки при цукровому діабеті. Рекомендації» (у співавторстві з Власенко М. В.), National Kidney Foundation

Читайте також:

Як зрозуміти, що діабет впливає на ваші нирки? 

5 міфів та фактів про захворювання нирок при діабеті

Названо оптимальне значення HbA1c, яке допоможе уникнути проблем із зором і нирками при діабеті

 

Ми в Instagram та Telegram