11 ускладнень діабету: подбайте про кожне з них

Турбота про себе при діабеті потребує певних зусиль. Необхідно щодня контролювати рівень цукру в крові, правильно харчуватися, бути фізично активним, приймати ліки, регулярно (мінімум раз на рік) проходити обстеження. Дотримуючись чіткого плану лікування можна надовго відтермінувати або запобігти розвитку ускладнень ЦД.

11 ускладнень діабету: подбайте про кожне з них - изображение

Поява ускладнень ЦД безпосередньо залежить від вашого контролю діабету та не є обов’язковим фіналом захворювання.


1. Захворювання зубів та ясен

При діабеті підвищується схильність до розвитку запальних процесів порожнини рота, таких як кандидоз — грибкова інфекція з утворенням білих болісних бляшок. Також при підвищеному рівні цукру в крові збільшується ризик появи карієсу. За результатами досліджень у людей з діабетом втрата зубів трапляється вдвічі частіше, ніж в інших.

Обов'язково повідомте свого стоматолога про наявність діабету. Регулярно (мінімум 2 рази на день) чистіть зуби, використовуйте зубну нитку та ополіскувач для ротової порожнини. Слідкуйте за тим, чи не кровоточать ваші ясна, чи немає запалень тощо.

Ускладнення діабету: захворювання зубів та ясен

2. Порушення зору

При діабеті часто уражаються судини сітківки ока — розвивається діабетична ретинопатія. Крім того, люди з діабетом мають удвічі вищий ризик (ніж люди без проблем з цукрами) захворіти на катаракту чи глаукому. Без вчасного виявлення та лікування ці порушення можуть призвести до погіршення зору або навіть сліпоти.

Нові краплі для лікування очних ускладнень діабету демонструють багатообіцяючі результати

Важливо регулярно (мінімум раз на рік) обстежуватися в офтальмолога, аби вчасно помітити будь-які зміни та почати лікування. Оглядайте очі на предмет появи плям, почервоніння, судинної сітки тощо. Пильнуйте появу змін зору: плямистість, розмитість тощо. При появі симптомів — якомога швидше зверніться до спеціаліста.

3. Пошкодження нервів

Багато пацієнтів з діабетом страждають від ураження нервів — нейропатії. Найчастіше ці порушення трапляються в руках, ногах, долонях і ступнях, хоча можуть проявлятися і в інших частинах тіла. Це називається периферична нейропатія. Її симптомами зазвичай є відчуття оніміння, поколювання, розлади чутливості та больового сприйняття. Інший вид — автономна нейропатія — характеризується ураженням функцій сечостатевої, травної та інших систем організму.

При контролі рівня цукру крові, артеріального тиску (АТ) та нормальній вазі ризик розвитку цих станів значно зменшується.

4. Проблеми зі стопами

При ураженні нервів стопи та поганому кровообігу навіть невелика рана чи подряпина на нозі може швидко перетворитися на серйозну проблему.

Для профілактики цих ускладнень слідкуйте за рівнем цукру в крові, відмовтеся від паління, будьте фізично активними. А також дотримуйтеся правил по догляду за ногами при діабеті, підбирайте якісне та зручне взуття, якнайшвидше зверніться до лікаря, якщо рана на нозі не загоюється або погіршується.

14 ознак, що сигналізують про серйозні проблеми зі стопами

5. Шкірні проблеми

Діабет може вплинути на стан вашої шкіри, внаслідок чого можуть з'являтися свербіж, лущення, потовщення або стоншення шкірних покривів, лусочки або безбарвні плями.

Щоб запобігти проблемам зі шкірою, слід контролювати рівень цукру в крові. У разі виникнення шкірних проблем, спричинених інфекцією, лікар може призначити антибіотики, креми або інші ліки.

6. Розлади травлення

У процесі проходження їжі травною системою бере участь блукаючий нерв. У разі його ушкодження при діабеті цей процес сповільнюється. Може виникнути печія, нудота, здуття, відчуття переповненості, втрата апетиту. Запобігти цим проблемам можна, контролюючи рівень глікемії.

Частіше трапляються ураження нервів кишківника, що може спричинити закреп або діарею. У цьому випадку зверніться за консультацією до лікаря: він допоможе вам відкоригувати режим харчування та, ймовірно, призначить препарати, аби відновити регулярні випорожнення. 

7. Інсульт

При діабеті зростає ризик розвитку інсульту, до того ж у молодшому віці. Це відбувається при пошкодженні або перекритті судин, що постачають кров'ю головний мозок. Дефіцит кисню може призвести до незворотних пошкоджень тканин мозку за лічені хвилини.

Щоб запобігти інсульту, потрібно стежити за рівнем цукру в крові, холестерину і кров'яним тиском. Високі показники означають високий ризик! Фізична активність, нормалізація ваги і відмова від паління допоможуть у профілактиці цього серйозного захворювання.

8. Хвороби серця

Люди з ЦД, зокрема 2 -го типу, більш схильні до ожиріння, підвищенного артеріального тиску та «поганого» холестерину. Усе це збільшує ризик серцевих захворювань при діабеті. Тому так важливо правильно харчуватися, вести активний спосіб життя, регулярно перевіряти рівень холестерину, АТ, а також відмовитися від паління, якщо ви палите.

9. Захворювання нирок

Нирки пронизані маленькими судинами, що виконують функцію фільтрації продуктів обміну, які залишають організм разом із сечею. Високий рівень цукру та кров'яного тиску призводить до зносу цього «фільтра», який з часом може зовсім відмовити.

Контролюючи рівень цукру в крові та артеріальний тиск, шанси зберегти здоров'я нирок підвищуються. 

10. Сексуальні розлади

Пошкодження нервів і судин та порушення кровообігу при діабеті можуть призвести до еректильної дисфункції у чоловіків. Жінки можуть відчувати дискомфорт або біль під час сексу. Також може знижуватися чутливість.

Ускладнення діабету: сексуальні проблеми у чоловіків та жінок

Впоратися допоможе контроль рівня цукру в крові, АТ та холестерину. А також орієнтація на здоровий спосіб життя та дотримання правил інтимної гігєни.

11. Інфекції

При діабеті підвищується схильність до розвитку інфекцій та ускладнень, пов'язаних із ними. Це захворювання ясен, запальні захворювання дихальних шляхів, грип, пневмонія, інфекції сечовивідної системи, грибкові та інші захворювання. Для профілактики таких станів слід вчасно проводити вакцинацію.


Читайте також:

Ускладнення діабету: чому виникають та як їм запобігти?

Діабет кличе на допомогу! 10 сигналів організму при поганій компенсації

План необхідних аналізів та обстежень для людей з цукровим діабетом

 

Ми в Instagram та Telegram