Нові краплі для лікування очних ускладнень діабету демонструють багатообіцяючі результати

Фармацевтична компанія Oculis повідомила про позитивні результати третьої фази випробувань очних крапель для лікування діабетичного макулярного набряку (ДМН). У разі схвалення, ці очні краплі можуть стати більш безпечними та ефективними, ніж сучасні методи лікування ДМН.

Нові краплі для лікування очних ускладнень діабету демонструють багатообіцяючі результати - изображение

Oculis, міжнародна фармацевтична компанія, що спеціалізується на лікуванні очей, оголосила про позитивні результати 1-го етапу 3-ої фази дослідження DIAMOND очних крапель (під назвою OCS-01) для лікування діабетичного макулярного набряку (ДМН). 

ДМН — це серйозне ускладнення, спричинене пошкодженням нервів та кровоносних судин у макулі — частині ока, що відповідає за гостроту зору. Сучасні методи лікування ДМН часто вимагають інвазивних процедур, таких як очні імплантати або ін'єкції. 

OCS-01 — це очні краплі для місцевого застосування, які використовують технологію Optireach від Oculis для доставки ліків до сітківки, пропонуючи більш зручний варіант лікування.

«Оскільки це засіб для місцевого застосування, він також має потенціал стати препаратом першої лінії для лікування ДМН, якщо його буде схвалено. Я вважаю, що вплив OCS-01 на ДМН може стати справжньою зміною правил гри», — зазначив у прес-релізі Девід Бойєр (David Boyer), співдослідник дослідження та ад'юнкт-професор офтальмології в Школі медицини Кека (Keck School of Medicine).

У першому етапі 3 фази дослідження взяли участь 148 пацієнтів, які рандомізовано отримували OCS-01 або плацебо. Результати показали значне поліпшення гостроти зору в групі, яка отримувала OCS-01. 

Гостроту зору вимірювали за допомогою таблиці дослідження раннього лікування діабетичної ретинопатії. Через шість тижнів учасники, які приймали OCS-01, змогли прочитати в середньому сім додаткових літер на таблиці порівняно з приблизно трьома літерами у тих, хто приймав плацебо.

Дослідження продемонструвало, що OCS-01 добре переноситься, без несподіваних побічних ефектів. Ці позитивні результати свідчать про те, що OCS-01 може стати першим неінвазивним місцевим засобом для лікування ДМН, якщо його буде схвалено.

Очні краплі OCS-01 продовжать вивчати на другому етапі дослідження DIAMOND, який включатиме два глобальних дослідження за участю приблизно 350-450 пацієнтів у кожному. Компанія планує розпочати другий етап у другій половині 2023 року.


Читайте також:

Обираємо сонцезахисні окуляри! На що звернути увагу?

Діабетична ретинопатія. Що це? Як лікувати?

Діабет і очі: найчастіші питання офтальмологу

 

Ми в Instagram та Telegram