Низький рівень цього гормону пов'язаний з діабетом. І це не інсулін

Цей гормон допомагає підвищити чутливість до інсуліну та зменшити запалення в організмі. Низький рівень цього гормону пов'язаний з кількома небезпечними станами, як-от ожиріння, цукровий діабет 2-го типу та атеросклероз.

***Longread

Низький рівень цього гормону пов'язаний з діабетом. І це не інсулін - изображение

Знайомтеся, гормон адипонектин!

Гормони — це хімічні речовини, які координують різні функції у нашому організмі, передаючи «повідомлення» через кров до органів, м'язів та інших тканин. Ці сигнали повідомляють організму, що і коли робити.

Адипонектин (його називають також адипоцитокін) — це гормон і адипокіновий білок, який відіграє функціональну роль в енергетичних і метаболічних процесах (обмін речовин), і в основному відомий своїми інсуліносенсибілізуючими та протизапальними ефектами. За вироблення адипонектину в основному відповідає жирова тканина (жировий прошарок), хоча інші тканини нашого тіла також виробляють його.

Нижчий за норму рівень адипонектину пов'язаний з кількома ендокринними та метаболічними станами, зокрема:

Вчені відкрили адипонектин відносно недавно — у 1990-х роках, тому вони все ще продовжують вивчати цей гормон та його функції. 

Звідки береться адипонектин?

Клітини білої жирової тканини, що зберігають енергію — адипоцити — виробляють і вивільняють адипонектин. Біла жирова тканина — це основний тип жиру в нашому організмі. Вона знаходиться під шкірою (підшкірний жир), навколо внутрішніх органів (вісцеральний жир) і в кістках (кістковий жир).

Збільшення маси жирової тканини (жиру) призводить до зниження рівня адипонектину (і навпаки).

Інші типи клітин також можуть виробляти адипонектин, зокрема клітини скелетних м'язів (м'язи, які допомагають нам рухатися), клітини серцевого м'яза та ендотеліальні клітини — клітини, що утворюють тонку мембрану, яка вистилає внутрішню частину серця і кровоносних судин.

Як контролюється рівень адипонектину?

Оскільки адипонектин є відносно новим відкриттям, вчені все ще вивчають його. Наразі вони виявили, що кілька гормонів допомагають контролювати рівень адипонектину.

Інсулін, схоже, відіграє певну роль у створенні (синтезі) адипонектину. Інсуліноподібний фактор росту (IGF-1) і гормон росту (GH) регулюють вивільнення адипонектину в жировій тканині. Лептин (інший адипокін) також може відігравати певну роль у регуляції адипонектину.

Які функції адипонектину?

Адипонектин відіграє важливу роль у кількох метаболічних і клітинних процесах. Дві його основні функції стосуються підвищення чутливості до інсуліну та протизапальних ефектів.

Адипонектин та чутливість до інсуліну

Інсулін — це гормон, який виробляється підшлунковою залозою та допомагає глюкозі, що міститься у крові, потрапляти до клітин м'язів, жиру та печінки, щоб вони могли використовувати її для отримання енергії або зберігати її для подальшого використання. Інсулін є необхідним для життя.

Чутливість до інсуліну — це здатність організму ефективно використовувати інсулін. Чим вища чутливість до інсуліну, тим легше організм може використовувати інсулін і підтримувати рівень глюкози в крові в здоровому діапазоні.

Інсулінорезистентність виникає, коли клітини м'язів, жиру та печінки не реагують на інсулін належним чином. Щоб подолати резистентність і підтримувати рівень глюкози в крові в межах норми, підшлунковій залозі доводиться виробляти все більше інсуліну — стан, відомий як гіперінсулінемія.

Адипонектин відіграє певну роль у підвищенні чутливості до інсуліну, а саме:

  • Впливає на чутливість до інсуліну у скелетних м'язах (м'язах, прикріплених до кісток, які допомагають нам рухатися) і печінці;
  • Збільшує вивільнення інсуліну з підшлункової залози;
  • Підвищує базальний (фоновий) рівень глюкози та стимульоване інсуліном поглинання глюкози в жировій тканині;
  • Пригнічує вироблення глюкози в печінці;
  • Сприяє окисленню жирних кислот;
  • Сприяє накопиченню жиру в підшкірній жировій клітковині, а не у вісцеральних жирових подушечках, печінці або скелетних м'язах. Такий тип накопичення жиру зменшує вісцеральну жирову масу і системне запалення, покращує метаболізм глюкози і жирів та підвищує чутливість до інсуліну.

Адипонектин та запалення

Запалення виникає, коли ваша імунна система посилає клітини на боротьбу з бактеріями або загоєння травми. Існує два основних типи запалення:

  • Гостре запалення: це необхідна реакція на раптове тілесне ушкодження, наприклад, поріз на руці. Щоб загоїти поріз, організм надсилає запальні клітини до місця ушкодження, щоб запустити процес загоєння.
  • Хронічне запалення: відбувається, коли ваше тіло продовжує надсилати запальні клітини, навіть коли немає зовнішньої небезпеки. Багато захворювань можуть спричиняти хронічне запалення або бути наслідком хронічного запалення, включаючи ревматоїдний артрит, діабет 2 типу, хвороби серця, хворобу Альцгеймера та рак.

Адипонектин зменшує запалення в макрофагах (тип білих кров'яних клітин, які оточують і вбивають мікроорганізми), ендотеліальній тканині, м'язових клітинах та епітеліальних клітинах. Протизапальні властивості адипонектину забезпечують захист судинної системи, серця, легенів і товстої кишки.

Як перевірити рівень адипонектину?

Аналіз крові з вени може перевірити кількість адипонектину у зразку крові.

Тест на перевірку рівня адипонектину може використовуватися, щоб допомогти діагностувати метаболічні стани, такі як цукровий діабет 2-го типу та метаболічний синдром (хоча існують й інші більш поширені тести для діагностики цих станів).

Який рівень адипонектину вважається нормою?

Нормальний рівень адипонектину залежить від статі та індексу маси тіла (ІМТ).

Загалом, нормальний діапазон адипонектину становить:

Для чоловіків:

  • ІМТ менше 25: від 5 до 37 мкг/мл (мікрограмів на мілілітр)
  • ІМТ 25-30: від 5 до 28 мкг/мл
  • ІМТ понад 30: від 2 до 20 мкг/мл

Для жінок:

  • ІМТ менше 25: від 5 до 37 мкг/мл
  • ІМТ 25-30: від 4 до 20 мкг/мл
  • ІМТ понад 30: від 4 до 22 мкг/мл

Як підвищити рівень адипонектину?

Природним способом підвищення рівня адипонектину є регулярні фізичні вправи та здорова втрата ваги. Завжди консультуйтеся зі своїм лікарем, перш ніж вносити кардинальні зміни у свій раціон харчування та спосіб життя.

Такі ліки, як метформін, які зазвичай призначають для лікування цукрового діабету 2-го типу, призводять до підвищення рівня адипонектину. Наразі вчені працюють над розробкою препаратів, які можуть імітувати вплив адипонектину на різні тканини для лікування хронічних запальних станів.

Адипонектин вливає на метаболічні процеси в організмі. Нижчий за норму рівень цього гормону пов'язаний з такими станами, як ожиріння, цукровий діабет 2-го типу та метаболічний синдром. Оскільки це відносно нове відкриття, вчені все ще працюють над тим, щоб дізнатися більше про нього, зокрема про те, як його синтетичні форми можуть допомогти у лікуванні певних станів. Щоби збільшити рівень адипонектину природним шляхом, регулярно займайтеся фізичними вправами та підтримуйте здорову вагу.


Джерело: my.clevelandclinic.org

 

Читайте також:

Що таке нормальний рівень цукру в крові при діабеті? Ось, що вам потрібно знати

Новий імплантований пристрій може замінити ін'єкції інсуліну для людей з цукровим діабетом 1-го типу

Що показує аналіз на С-пептид?

 

Ми в Instagram та Telegram