Новий імплантований пристрій може замінити ін'єкції інсуліну для людей з цукровим діабетом 1-го типу

Інженери з Массачусетського технологічного інституту стрведжують, що їм вдалося розробити пристрій, який потенційно може допомогти контролювати цукровий діабет 1-го типу за допомогою імплантованих острівцевих клітин.

Як працює новинка, коли дослідники сподіваються побачити цю технологію на людях та які потенційні ризики несе використання пристрою? Читайте у статті.

Новий імплантований пристрій може замінити ін'єкції інсуліну для людей з цукровим діабетом 1-го типу - изображение

Дослідники з Массачусетського технологічного інституту (Massachusetts Institute of Technology/MIT) заявили, що вони створили пристрій для людей з цукровим діабетом 1-го типу (ЦД1), який може допомогти виробляти інсулін, коли це необхідно.

Результати випробувань були опубліковані 18 вересня 2023 в журналі The Proceedings of the National Academy of Science.

Читайте також: Новий метод лікування діабету 1 типу отримав дозвіл FDA на початок клінічних випробувань

За словами розробників, невеликий імплантований пристрій може містити сотні тисяч острівцевих клітин, що виробляють інсулін. Попередні пристрої, створені для цієї ж мети, виходили з ладу і переставали виробляти інсулін, оскільки їм не вистачало кисню, необхідного для створення інсуліну.

Щоб вирішити цю проблему, вчені створили невеличку «кисневу фабрику» прямо на пристрої, що дозволяє йому генерувати кисень шляхом розщеплення водяної пари в організмі.

Дослідники кажуть, що пристрій потенційно може замінити ін'єкції інсуліну для людей з цукровим діабетом 1-го типу.

«Без кисню трансплантовані клітини гинуть і виходять з ладу. Вчені з MIT розробили пристрій, який запобігає виникненню середовища з низьким вмістом кисню, що загрожує виживанню цих клітин. Їм вдалося підтримувати стабільний рівень глюкози у тварин з діабетом (у мишей) за допомогою пересаджених клітин, не вимагаючи вживання імунодепресантів для запобігання аутоімунної реакції. Це захоплююче відкриття, яке може відкрити двері для нових методів лікування, що стануть доступними вже в найближчому майбутньому», — Еліуд Сіфонте, ендокринолог.

Як імплантований пристрій може допомогти контролювати діабет 1-го типу?

Дослідники MIT заявили, що пристрій підтримував стабільний рівень глюкози протягом щонайменше одного місяця, коли його імплантували мишам. Пристрій ще не тестували на людях.

Розробники сподіваються створити більшу версію пристрою і протестувати його на людях з цукровим діабетом 1-го типу. Вони очікують, що цей пристрій буде розміром з пластинку жувальної гумки.

«Ми з нетерпінням чекаємо на втілення нашої розробки, але на це потрібен час. Ми сподіваємося побачити цю технологію на людях щонайбільше через чотири роки», — сказав Ден Андерсон (Dan Anderson), доктор філософії, провідний автор дослідження і професор хімії в MIT.

Дослідники також зазначають, що подібні пристрої можуть бути адаптовані для лікування інших захворювань, які потребують багаторазової доставки терапевтичних білків.

Які ризики несе пристрій для людей з діабетом 1 типу?

Експерти висловили деякі потенційні побоювання щодо використання нового пристрою пацієнтами з ЦД1.

«Я хвилююся, що може збільшитися ризик діабетичного кетоацидозу (ДКА), якщо будь-яка з частин пристрою вийде з ладу. Наразі пацієнти ретельно контролюють рівень цукру в крові і швидко розуміють, якщо, наприклад, їхня інсулінова помпа виходить з ладу. З острівцевими клітинами моніторинг глюкози нібито більше не буде потрібен, але відсутність моніторингу може перешкоджати швидкому виявленню початку діабетичного кетоацидозу», — Кароліна Мессер, ендокринолог.

Ще одна потенційна проблема — фіброз (рубцева тканина), що зазвичай утворюється навколо імплантованих медичних пристроїв.

За словами головного автора дослідження, вони також багато працювали над тим, щоб зменшити можливий вплив фіброзу на медичні матеріали, та наразі досліджують підходи до зменшення фіброзу в пристроях наступного покоління. 


Джерело: MedicalNewsToday

 

Читайте також:

Вчені досліджують новий преперат, який зберігає бета-клітини при ЦД 1 типу

Музика проти діабету: пісня Queen змушує клітини виробляти інсулін

FDA схвалило бездротову мікропомпу Accu-Chek Solo. Особливості гаджету

 

Ми в Instagram та Telegram

Читайте схожі матеріали