Пробіотики при діабеті: як їхнє вживання може допомогти у контролі рівня цукру в крові

Сучасні дослідження демонструють взаємозв'язок між порушенням мікробіому кишечника та виникненням багатьох захворювать, у тому числі й цукрового діабету, зокрема 2-го типу.

З цієї статті ви дізнаєтеся, що таке пробіотики, про їхню роль у відновленні мікрофлори кішківника та користь для людей з діабетом, а також які продукти з високим вмістом пробіотиків варто додати до свого раціону.

Пробіотики при діабеті: як їхнє вживання може допомогти у контролі рівня цукру в крові - изображение

Пробіотики це... Що пише вікіпедія?

Пробіотики (еубіотики) — це живі мікроорганізми, які можуть позитивно впливати на здоров'я людини, нормалізуючи склад і функції мікрофлори шлунково-кишкового тракту. Найчастіше це біфідобактерії і лактобацили, які борються із патогенними й умовно-патогенними мікробами.

Це також речовини мікробного або немікробного походження, які при природному способі введення сприяють гомеостазу за рахунок нормалізації мікрофлори у організмі; «засоби підтримки» балансу кишкової мікрофлори на оптимальному рівні та її корекції.

Якщо простіше, пробіотики — це живі мікробіологічні харчові добавки, які уражають шкідливі мікроорганізми, відновлюючи мікробний баланс кишківника.

Пробіотики містять потенційно корисні бактерії або дріжджі, частіше за все молочнокислі бактерії. Молочнокислі бактерії використовуються в харчовій промисловості протягом багатьох років, тому що вони можуть перетворювати цукор (зокрема лактозу) та інші вуглеводи на молочну кислоту. 

Нове покоління пробіотиків має в основі генетично модифіковані (рекомбінантні) штами мікроорганізмів із заданими властивостями. [Джерело]

Змінена флора кишківника і діабет

Здоровий кишечник допомагає нашому метаболізму регулювати рівень глюкози та інсуліну в крові і, частково, дозволяє нашому організму використовувати ліпіди та контролювати рівень холестерину.

Кишкові бактерії є важливим визначальним фактором схильності до ожиріння та пов'язаних з ним метаболічних захворювань, зокрема резистентності до інсуліну та цукрового діабету.

Мікробіота кишківника у людей з ЦД 2-го типу та у людей без діабету сильно відрізняється. Дослідження, проведене дослідницькою групою Європейського Союзу (ЄС), показало, що специфічний дисбаланс у складі та функції кишкових бактерій призводить до резистентності до інсуліну і тим самим збільшує ризик розвитку цукрового діабету 2-го типу. 

Дослідження за участі жінок з ЦД 2-го типу виявило, що ці пацієнтки мали інший метагеном кишківника (генетичний склад кишкової мікробіоти) порівняно з людьми з нормальним метаболізмом глюкози.

Роль пробіотиків при діабеті

Знижують запалення в кишківнику

Було встановлено, що Lactobacillus johnsonii впливає на процес розвитку клітин імунної відповіді, тим самим забезпечує імунітет до розвитку ЦД 1-го типу на моделі щурів, схильних до діабету. Було виявлено, що один місяць щоденного лікування пробіотиками B. animalis знижує інтенсивність запальних процесів в кишківнику

Сприяють покращенню чутливості до інсуліну

Застосування біфідобактерій протягом 1 місяця мишам з діабетом з дієтою з високим вмістом жирів, нормалізувало метаболізм глюкози внаслідок зниження рівня інсуліну натщесерце, зменшенням піків підвищення глюкози та збільшенням швидкості її утилізації.

Сприяють покращенню глікемічних показників

Було виявлено, що пробіотики знижують рівень глюкози в крові натщесерце, рівень інсуліну та покращують показники глікованого гемоглобіну (HbA1c) та резистентність до інсуліну (зниження індексу HOMA [показник резистентності до інсуліну]).

Покращують ліпідний профіль

Дослідження показують, що вживання пробіотиків сприяє збільшенню кількості холестерину ліпопротеїнів високої щільності (ЛПВЩ), так званого «хорошого холестерину» та зниженню кількості ліпопротеїдів низької щільності (ЛПНЩ).

Види пробіотиків, що використовують при ЦД

При виборі пробіотичної добавки важливо підбирати штами, які показали свою ефективність у клінічних дослідженнях. Найчастіше для додаткової терапії ЦД використовують штами Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis та Streptococcus thermophilus. Було показано, що ці штами покращують гомеостаз глюкози, зменшують запалення та покращують чутливість до інсуліну у пацієнтів з ЦД.

Інші типи бактерій, які можуть бути корисними як пробіотики при ЦД, включають: Coprococcus comes, Oscillibacter sp. CAG 241, Alistipes finegoldii, Faecalibacterium prausnitzii, Akkermansia muciniphila, Lactobacillus casei, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus salivarius, Lactobacillus plantarum, Bifidobacterium breve, Bifidobacterium longum, Bifidobacterium infantis, Bacillus coagulans.

Безпека та потенційні побічні ефекти

Хоча пробіотики, як правило, вважаються безпечними, є деякі потенційні побічні ефекти: здуття живота, метеоризм та діарея. Хоча ці побічні ефекти, як правило, легкі та тимчасові, слід стежити за своїм самопочуттям та припинити використання пробіотиків, якщо побічні ефекти зберігаються або погіршуються. Серйозні побічні ефекти можуть включати пневмонію, ендокардит і сепсис.

Пацієнтам з ЦД, які мають ослаблений імунітет (пацієнти похилого віку, хворі на ВІЛ / СНІД або хронічними захворюваннями, такими як синдром короткої кишки) перед застосуванням пробіотиків слід обов'язково проконсультуватися з лікарем. 

Продукти з високим вмістом пробіотиків, які можна додати до свого раціону:

Пробіотичні продукти містять суміш бактерій і дріжджів, які природним чином містяться в організмі. Вживання продуктів, багатих на пробіотики, може покращити здоров'я кишківника, який, як ми вже знаємо, тісно пов'язаний з ендокринною системою.

Продукти-пробіотики, які можна додати до свого раціону:

Ви також можете проконсультуватися з вашим лікарем щодо прийому пробіотичних добавок.


Читайте також:

7 натуральних способів знизити рівень цукру в крові

Чи може чайний гриб стабілізувати рівень цукру в крові? Що показало нове дослідження

Мікробіом кишечника, пребіотики та здоров’я серця
 

Ми в Instagram та Telegram