Чи може діабет вплинути на зріст дитини? Поради батькам

Який взаємозв'язок між цукровим діабетом та затримкою у рості дитини? Ось що потрібно знати батькам.

Чи може діабет вплинути на зріст дитини? Поради батькам - изображение

Діабет і зріст дитини: який зв'язок?

Цукровий діабет 1 типу є одним з найпоширеніших хронічних ендокринних порушень дитячого та підліткового віку. Його основними ознаками є абсолютний або відносний дефіцит секреції інсуліну та/або дії інсуліну в бета-клітинах підшлункової залози. 

Нещодавно діагностований діабет 1 типу: Що потрібно знати?

У дитинстві та підлітковому віці поздовжній ріст кісток являє собою одне з найбільш релевантних змін складу тіла. Ріст кісток відбувається з різною швидкістю і є результатом складних механізмів, що включають безліч регуляторних гормонів і тісно пов'язаний з доступністю поживних речовин. При цукровому діабеті спостерігається глибока дерегуляція обміну речовин, тому одним із поширених його ускладнень є порушення процесів росту. 

Факторами, що визначають і регулюють ріст в дитячому віці, зокрема у дітей з цукровим діабетом, є:

  • харчовий статус
  • адекватний контроль хронічного захворювання
  • умови навколишнього середовища

Інсулін і соматотропін

Основною функцією інсуліну є регулювання енергозабезпечення організму шляхом балансування рівнів мікронутрієнтів, що надходять з їжею. Інсулін сприяє росту шляхом забезпечення транспортування глюкози до інсулінозалежних клітин/тканин, таких як печінка, м'язи та жирова тканина для виробництва енергії, а також надає непрямий ефект шляхом збільшення кількості інсуліноподібного фактора росту (IGF-1), який є основним фактором, що стимулює лінійний ріст кісток. 

Також інсулін сприяє росту кісток внаслідок збільшення швидкості розмноження остеобластів (молоді клітини кісткової тканини, що створюють кісткову тканину) та підвищення мінеральної щільності кісткової тканини.

За процес росту та регуляцію метаболізму в організмі відповідає соматотропін (СТГ) — гормон, що виробляється аденогіпофізом (передньою долею гіпофіза). СТГ безпосередньо стимулює розмноження хондроцитів та стимулює вироблення IGF-1.

Секреція СТГ напряму залежить від рівня глюкози та інсуліну в крові. Нестача інсуліну блокує синтез СТГ в клітинах гіпофіза, а гіперглікемія блокує його вивільнення.

Дослідження показують, що хороший глікемічний контроль має вирішальне значення для нормального росту. Тому у дітей з поганим контролем глікемії затримка у рості більша за дітей, у яких підтримується цільовий рівень глюкози в крові.

У дорослому віці пацієнти, які мали порушення росту, спричинене неадекватним лікування ЦД, мають вищий ризик розвитку діабетичної ретинопатії та нефропатії, а також підвищену крихкість кісток.

Тому батьки дітей з ЦД повинні регулярно вживати певних запобіжних заходів, які включають:

Регулярний контроль рівня глюкози в крові

Намагайтесь максимально наблизитись до цільових показників глікемії. Важливо підтримувати рівень глюкози в крові на одному рівні впродовж всього дня. Обговоріть з лікарем можливість встановлення системи безперервного введення інсуліну (інсулінової помпи).

Регулярно вимірюйте зріст та вагу дитини

Ведення щоденника або графіка прибавки зросту дитини допоможе лікареві вчасно помітити відставання у рості та вжити необхідних заходів для корекції стану.

З 10 років перевіряйте наявність ознак пубертату 

Адже затримка статевого дозрівання є однією з ознак порушень росту та розвитку у дитини.

Контролюйте рівень вітаміну D

Дефіцит вітаміну D сповільнює процеси росту кісток та зменшує їх мінеральну щільність.

Заохочуйте дитину їсти поживно, продукти, багаті клітковиною, і достатню кількість білка і кальцію

Організм на етапі росту для повноцінного розвитку потребує різноманітних мікронутрієнтів, вітамінів та мінералів.

Заохочуйте дитину займатись оздоровчим спортом

Регулярні фізичні вправи збільшують м’язову масу, яка підтримує скелет та утилізує глюкозу, покращуючи глікемічний контроль.


Читайте також:

Помпа дитині: нюанси використання девайса в різні періоди життя

МОЗ затвердили нові стандарти лікування дітей з діабетом в Україні

Глікемічні цілі для дорослих та дітей

 

Ми в Instagram та Telegram