20 причин стрибків цукру: що може несподівано підвищити і знизити рівень глюкози в крові?

Розглянемо 20 цікавих факторів, які можуть підняти рівень цукру в крові, опустити його або змусити поводитися нестабільно.

20 причин стрибків цукру: що може несподівано підвищити і знизити рівень глюкози в крові? - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


Фактори, що підвищують рівень цукру крові:

Кофеїн

Після чашки кави рівень цукру може поповзти вгору. Те саме стосується чорного та зеленого чаю, а також енергетичних напоїв, оскільки всі вони містять кофеїн. Кожен реагує на їжу та напої по-різному, тому важливо відзначати саме свою реакцію на ті чи інші продукти. Цікаво, що інші речовини, які входять до складу кави, можуть попереджати розвиток діабету 2 типу у здорових людей (без діабету).

Продукти без цукру

Підвищують рівень цукру в крові завдяки наявності вуглеводів. Тому перш ніж куштувати «корисні» солодощі без цукру, прочитайте інформацію про кількість вуглеводів на упаковці. Також звертайте увагу на сорбіт і ксиліт у складі: вони надають солодкість завдяки меншій кількості вуглеводів (на відміну від цукру), але й цього може вистачити, щоб підвищити рівень глюкози в крові.

Китайська кухня

Рецепти китайської кухні — це не тільки рис, а й страви, багаті на жири. Останні довгий час підтримують високий рівень цукру в крові. Це справедливо й для піци, картоплі фрі та інших, багатих на вуглеводи і жири, страв. Щоб зрозуміти, як позначається така їжа саме на вашому організмі, перевірте рівень цукру приблизно через 2 години після прийому їжі.

Застудні захворювання

Хвороби з високою температурою та запальними процесами (грип, пневмонія тощо) провокують суттєве підвищення рівня глюкози крові. У цей період потреба в інсуліні може зрости. Деякі медикаментозні препарати також можуть вплинути на рівень глікемії — уважно ознайомтесь з медичною інструкцією до ліків.

Контроль діабету під час інших хвороб

Стрес

Під час стресу в кров викидаються гормони, що підвищують рівень цукру. Навчіться технікам релаксації та дихальним вправам, а також намагайтеся уникати факторів, що викликають емоційне напруження. За необхідності зверніться до спеціаліста.

Стрес при діабеті: як нормалізувати цукри?

Булочки

Різниця між скибочкою хліба і здобною булочкою в тому, що остання містить набагато більше вуглеводів і, відповідно, калорій. Якщо дуже хочеться, з'їжте маленьку.

Спортивні напої

Вони призначені для швидкого відновлення втраченої рідини, але деякі з них містять цукор. Для нетривалого (менше 1 години) тренування з помірними навантаженнями цілком достатньо звичайної води.

Сухофрукти

Сухофрукти містять більше калорій і цукру, ніж свіжі фрукти. Процес сушіння призводить до збільшення концентрації цукру та калорійності. Тому не забувайте про розмір порцій та обирайте сухофрукти з низьким глікемічним індексом.

Сухофрукти при діабеті: можна чи не можна?

Стероїди та діуретики

Стероїди застосовують під час лікування алергічних висипів, артриту, астми та багатьох інших захворювань. Але вони можуть підвищувати рівень цукру в крові, а у деяких людей навіть провокувати розвиток діабету. Діуретики, або сечогінні засоби, що знижують рівень артеріального тиску, як і стероїди, підвищують рівень цукру. Деякі антидепресанти можуть як знижувати, так і підвищувати в крові рівень глюкози.

Засоби від застуди

Засоби проти нежетю, що містять псевдоефедрин або фенілефрин, можуть підвищувати рівень цукру. Також до складу препаратів для симптоматичного лікування застуди також може входити невелика кількість цукру, тож кварто уважно читати етикетки. Антигістамінні препарати не впливають на рівень цукру в крові. У будь-якому разі, перед купівлею безрецептурних ліків, проконсультуйтеся з фармацевтом щодо їхньої безпеки для вас.

Протизаплідні засоби

Препарати, що містять естроген, можуть впливати на обмін інсуліну. Оральні контрацептиви (ОК) безпечні для жінок із діабетом. Американська Діабетична Асоціація рекомендує комбіновані ОК із синтетичними прогестероном та естрогеном. Також вважаються більш безпечними ін'єкційні та імплантовані контрацептиви, незважаючи на їхню здатність впливати на рівень цукру крові.

Фактори, що знижують рівень цукру крові:

Домашні клопоти

Прибирання будинку або стрижка газону — гарна підмога для людей з діабетом, щоб знизити рівень цукру в крові. Багато домашніх справ належать до помірних фізичних навантажень. Гуляйте вздовж вітрин магазинів, паркуйтеся подалі від входу в торговельний центр, щоразу додаючи в скарбничку фізичної активності трохи навантажень.

Йогурт

Йогурт та інші продукти, що містять корисні бактерії, називаються пробіотиками. Вони покращують травлення і допомагають краще контролювати рівень цукру в крові. Краще обирати натуральний йогурт із цільного або знежиреного молока без фруктових або солодких домішок.

Веганська дієта

Одне дослідження показало, що людям із діабетом 2 типу, які дотримуються веганської дієти, вдавалося краще контролювати рівень цукру в крові. Таке харчування завдяки цільним зернам і бобовим багате на клітковину, яка уповільнює всмоктування вуглеводів. Щоб точно оцінити користь веганської дієти для людей з діабетом, потрібні додаткові дослідження, тому перш ніж зробити вибір на користь цього типу харчування, слід проконсультуватися з лікарем.

П'ять найкращих дієт при діабеті

Кориця

Деякі дослідження свідчать про те, що кориця допомагає організму краще використовувати інсулін, зокрема за діабету 2 типу, і таким чином може сприяти зниженню рівня цукру в крові.

Сон

У людей з діабетом під час сну рівень цукру може знижуватися до небезпечних цифр, особливо це стосується тих, хто використовує інсулін. Найкраще перевіряти рівень глюкози перед сном і відразу після пробудження. Попередити зниження цукру можна за допомогою перекусу перед сном. У деяких людей підвищення рівня цукру може наставати рано вранці перед сніданком через гормональні зміни або зниження рівня інсуліну. Найважливішим тут є регулярні вимірювання. Безперервний моніторинг — ідеальний варіант, оскільки він сповіщає про зміни рівня цукру.

Особливості нічного моніторингу

Фактори, які змушують цукор «стрибати»:

Вправи

Фізична активність — найкращий спосіб зберегти здоров'я для кожної людини. Але людям з діабетом важливо вибрати свій індивідуальний тип навантажень і вправ. Кардіо-тренування можуть призводити спочатку до підвищення, а потім зниження рівня цукру. Інтенсивні навантаження або тренування витривалості знижують рівень цукру на 24 години. Перед тренуванням найкраще перекусити, а проводити вимірювання рівня глюкози варто перед, під час і після тренувань.

Алкоголь

В алкогольних напоях багато вуглеводів, тому спочатку вони підвищують рівень цукру в крові, який потім може знизитися протягом 12 годин після вживання алкоголю. Найкраще випити свою порцію під час їжі та перевірити рівень цукру. Рекомендована кількість: не більше 1-го напою на день для жінок, і не більше 2-х — для чоловіків.

Скільки ХО в алкоголі

Спека

У спекотний час контролювати цукор важче. Вимірювати його рівень слід частіше, пити більше води, щоб не допустити зневоднення. Високі температури впливають на ліки, роботу глюкометра і точність тест-смужок, тому залишати їх у нагрітій машині не варто, а самому безпечніше перебувати в кондиціонованому приміщенні.

Жіночі гормони

При зміні балансу гормонів змінюється і рівень цукру в крові. Щоб розуміти, яким чином фази менструального циклу впливають на рівень цукру, записуйте показники щомісяця. Гормональні зміни в період менопаузи ще більше ускладнюють контроль цукру. У цьому випадку може знадобитися гормонозамісна терапія, доцільність якої потрібно обговорювати з лікарем.


Читайте також:

Високий цукор довго не сколюється: 10 можливих причин

Три головні показники для успішної компенсації діабету

Як знизити рівень цукру в крові? 5 простих способів

 

Ми в Instagram та Telegram