5 прихованих ознак того, що у вас може бути дефіцит вітаміну В12

Наш організм завжди сигналізує, якщо з ним щось не так, наприклад, якщо йому не вистачає певних поживних речовин. Однак ці «сигнали» можуть бути слабкими (або маскуватися під інші захворювання) і тривалий час залишатись непоміченими.

Продовжуйте читати, щоб дізнатися про 5 неочевидних ознак того, що у вас може бути дефіцит вітаміну В12, чому це важливо при діабеті і що ви можете з цим зробити.

5 прихованих ознак того, що у вас може бути дефіцит вітаміну В12 - изображение

Вітамін В12 — важлива поживна речовина, яка, за даними Національного інституту здоров'я (National Institutes of Health), відіграє ключову роль в організмі людини, підтримуючи вироблення ДНК і еритроцитів, а також здорову роботу нервової системи.

При діабеті особливо важливо поповнювати запаси вітамінів групи В (В1-В6, В12), тому що вони погано засвоюються під час приймання цукрознижувальних препаратів, проте є вкрай необхідними для засвоєння інсуліну і відновлення обміну речовин. Деякі дослідження показали, що прийом Метформіну [цукрознижувальний препарат, що призначають для лікування діабету 2-го типу] може спричинити дефіцит вітаміну В12. Це, своєю чергою, може призвести не лише до посилення пошкодження нервів, а й до анемії. 

За даними NIH, здоровим дорослим людям зазвичай потрібно близько 2,4 мікрограма вітаміну В12 на день [ця потреба зростає під час вагітності або грудного вигодовування].  В12 міститься в продуктах тваринного походження, таких як м'ясо, риба та молочні продукти. Для тих, хто дотримується вегетаріанської та веганської дієти, збагачені каші, молоко на рослинній основі та харчові дріжджі є чудовими рослинними джерелами.

Ось 5 прихованих ознак того, що у вас може бути дефіцит вітаміну В12.

1. Постійна втома

Втома є поширеним явищем серед дорослих і може бути спричинена багатьма факторами, включаючи недосипання, напружений робочий графік тощо. Відчуття постійної втоми [навіть після відпочинку] може бути й слабким індикатором дефіциту вітаміну В12. Кобаламін [він же вітамін В12] відіграє ключову роль у виробництві енергії в організмі. Коли ви не отримуєте достатньо В12, ви можете відчувати постійну втому, слабкість і навіть млявість. Дослідження 2020 року, опубліковане в журналі Nutrients, показало, що дефіцит В12 може призвести до «зниження енергії та толерантності до фізичних навантажень, а також до втоми та задишки».

Читайте також: Відчуття постійної втоми при діабеті. Чому воно виникає і як з ним боротися

2. Поколювання або оніміння в кінцівках

Поколювання та оніміння виникають, коли у вашій нервовій системі є порушення. Ці симптоми можуть бути ознаками багатьох захворювань [зокрема, у людей з діабетом це може бути проявом нейропатії], тому їх важко одразу пов'язати з дефіцитом В12. Втім незрозуміле поколювання або оніміння, особливо в кінцівках, може свідчити про дефіцит цього вітаміну [В12 необхідний для захисту мієлінової оболонки, яка покриває і захищає нерви].

Дослідження показують, що, окрім поколювання та оніміння, дефіцит В12 може проявлятися болем, зменшенням м'язової маси та втратою чутливості.

3. Погіршення пам'яті

Згідно з дослідженням 2020 року, опублікованим у Cureus, провали в пам'яті, затуманення свідомості та погані когнітивні функції можуть бути ледь помітними ознаками дефіциту вітаміну В12. Вітамін В12 відіграє важливу роль у роботі мозку, а його дефіцит може спричинити проблеми з пам'яттю та труднощі з концентрацією уваги. 

4. Часті перепади настрою

Настрій змінюється регулярно (для багатьох людей — щодня), і це нормально. Тому може бути важко зрозуміти, що це «тривожний сигнал» організму про дефіцит якогось вітаміну. Однак, якщо ви відчуваєте, що ваш настрій постійно змінюється — від дратівливості до незрозумілих нападів смутку — це може бути дефіцит В12.

5. Діарея

Діарея може бути викликана багатьма причинами, зокрема, харчовим отруєнням, зміною дієти та хронічними проблемами з травленням. Дефіцит вітаміну В12 також є одним з можливих винуватців. І хоча діарея не є поширеним симптомом дефіциту В12, але вона можлива. 

Одне дослідження показало, що діарея може виникати в крайніх випадках дефіциту вітаміну В12.

Вітамін В12 необхідний для життєво важливих функцій організму, зокрема для вироблення ДНК і еритроцитів, а також для підтримки роботи нервової системи. Вживання продуктів, що містять В12, таких як м'ясо, риба та молочні продукти, може допомогти запобігти його дефіциту. Збагачені крупи, рослинне молоко та харчові дріжджі можуть забезпечити достатню кількість В12 для тих, хто дотримується рослинної дієти. Потенційними ознаками дефіциту В12 можуть бути постійна втома, поколювання або оніміння в кінцівках, когнітивні проблеми, перепади настрою та діарея. Якщо ви відчуваєте будь-який із цих симптомів, обговоріть це зі своїм лікарем. Він призначить необхідні обстеження та підбере відповідне лікування.


Читайте також:

Вітамін D та діабет: що потрібно знати

Як наше тіло сигналізує про дефіцити вітамінів і мікроелементів?

Які вітаміни потрібні при діабеті: вітаміни групи В

 

Ми в Instagram та Telegram

 

САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я!