Кориця: вплив на рівень цукру в крові та користь при діабеті

Лікування цукрового діабету зазвичай передбачає прийом цукрознижувальних ліків та/або інсуліну. Але багато людей також цікавляться продуктами, які можуть допомогти знизити рівень цукру в крові. Один з таких прикладів — кориця — популярна спеція, яку додають до багатьох страв та напоїв у всьому світі. Дослідження свідчать, що вона має багато потенційних переваг для здоров'я, в тому числі може допомогти знизити рівень цукру в крові та краще контролювати діабет.

Кориця: вплив на рівень цукру в крові та користь при діабеті - изображение

Кориця — пряна спеція, яку отримують з кори кількох видів дерев роду Cinnamomum.

Хоча часто кориця асоціюється із солодощами, як-от булочки «Сіннабон», насправді вона здавна використовувалася в традиційній медицині, а також для консервування продуктів харчування.

Щоб отримати корицю, спочатку знімають внутрішню кору з дерев Cinnamomum. Потім її [кору] сушать, в результаті чого вона скручується і утворюються палички кориці, які в подальшому можна переробляти на порошкоподібну корицю.

Існує 2 різновиди кориці: цейлонська, або, як її ще називають, справжня кориця — це найдорожчий вид кориці, спеціально отриманий з дерева Cinnamomum verum; та касія — як правило, вона недорога і міститься в більшості харчових продуктів та у відділах спецій у супермаркеті.

Вважається, що саме цейлонська кориця містить більше антиоксидантів та має більше потенційних переваг для здоров'я, ніж кориця-касія.

Ось 5 корисних властивостей кориці для людей з діабетом.

Містить антиоксиданти, що зменшують окислювальний стрес

Кориця багата на антиоксиданти, які зменшують окислювальний стрес — пошкодження клітин шкідливими вільними радикалами. Це важливо, оскільки окислювальний стрес пов'язаний з розвитком багатьох хронічних захворювань, зокрема цукровим діабетом 2-го типу.

Одне дослідження показало, що вживання 1 грама екстракту кориці щодня протягом 12 тижнів знижувало рівень цукру в крові натщесерце і покращувало маркери окислювального стресу у людей з ЦД2.

Підвищує чутливість до інсуліну

Вживання кориці може допомогти покращити чутливість до інсуліну, сприяючи більш ефективному переміщенню цукру в клітини. Це своєю чергою також допомагає знизити рівень цукру в крові. 

Дослідження показало, що прийом 250 мг кориці двічі на день протягом 2 місяців покращив чутливість до інсуліну у 137 осіб з високим рівнем цукру в крові.

Покращує контроль рівня цукру в крові

Огляд 16 досліджень показав, що кориця може значно знизити рівень цукру в крові натщесерце та інсулінорезистентність порівняно з плацебо у людей з діабетом 2-го типу та переддіабетом.

Деякі дослідження також виявили, що кориця може знижувати рівень глікогемоглобіну A1С, який визначає середній рівень цукру в крові за три місяці.

Допомагає уникнути різких стрибків рівня цукру в крові після їжі

Кориця може допомогти тримати під контролем стрибки рівня цукру в крові після їжі. Дослідження припускають, що вона робить це, сповільнюючи швидкість, з якою їжа виходить зі шлунка або блокуючи травні ферменти, які розщеплюють вуглеводи в тонкому кишечнику.

Знижує ризик серцевих ускладнень при діабеті

Окрім покращення контролю рівня цукру в крові, кориця може також допомогти знизити ризик певних ускладнень, пов'язаних з діабетом, зокрема серцеві захворювання та інсульт.

Наприклад, огляд 13 досліджень показав, що кориця може знижувати рівень тригліцеридів і загального холестерину, які є факторами ризику серцевих захворювань. Аналіз, проведений у 2020 році, показав, що вживання щонайменше 2 г кориці на день може значно знизити рівень артеріального тиску протягом 8 тижнів.

ВАЖЛИВО: Кориця (особливо сорт касія) містить кумарин — речовину, яка може бути токсичною для печінки людини, якщо вживати її у великих кількостях. Європейське агентство з безпеки харчових продуктів встановило допустиму добову норму споживання кумарину — 0,1 мг на кг. Це еквівалентно приблизно половині чайної ложки (2,5 г) кориці касії на день для людини вагою 75 кг.

Багато досліджень підтверджують, що кориця може допомогти краще контролювати рівень цукру в крові, підвищуючи чутливість до інсуліну та зменшуючи ризик ускладнень діабету. Однак не слід використовувати її [корицю] замість ліків або зміни дієти і способу життя для контролю рівня цукру в крові. Обов'язково проконсультуйтеся з вашим лікарем, перш ніж додавати корицю до свого раціону при діабеті.


Читайте також:

4 продукти для кращого контролю глікемії

7 натуральних способів знизити рівень цукру в крові

Корисні трави при цукровому діабеті

 

Ми в Instagram та Telegram