13 корисних НЕ швидкопсувних продуктів для приготування поживних страв при діабеті

Якщо не брати до уваги звичні нам крупи, насіння, закрутки і сухофрукти, що ще може бути корисним і зберігатися довго?

Ось 13 цікавих НЕшвидкопсувних продуктів для людей із діабетом.

13 корисних НЕ швидкопсувних продуктів для приготування поживних страв при діабеті - изображение

Сушений або консервований нут

Нут можна використовувати у величезній кількості страв. Хоча він і містить вуглеводи, він також багатий на клітковину, білки та жири — все це допомагає мінімізувати їхній загальний вплив на рівень цукру в крові.

Ви можете використовувати ці смачні бобові для хумусу або фалафеля. Це хороша альтернатива м'ясу, його можна додавати в супи, салати і печеню.

При зберіганні в прохолодному темному місці сушений нут зберігається до 3 років.

Арахісове масло

Арахісове масло є недорогим джерелом корисних білків, жирів і клітковини, і в ньому мало вуглеводів. Це чудовий спосіб зробити закуску більш поживною.

Ви можете додати його до цільнозернових тостів або крекерів, їсти з яблуками або морквою. Воно також чудове у пікантних стравах, таких як печеня по-тайськи. Тільки переконайтеся, що вибрали натуральні бренди арахісового масла, які не містять доданого цукру.

Після відкриття арахісове масло зберігається близько 1 року.

Фісташки

Фісташки — це горіх, який містить корисні білки та жири. Вони також багаті на клітковину, що робить їх чудовою закускою для людей з діабетом. Вони стануть гарним хрустким доповненням до салатів або можуть бути подрібнені для панірування риби чи курки. Найкраще вибирати сушені, а не смажені фісташки.

Фісташки зберігаються близько 6 місяців, хоча охолодження значно збільшує термін їх зберігання.

Насіння чіа

Насіння чіа являє собою крихітне чорне або біле насіння. Воно покращує травлення, тому що багате на розчинну клітковину й утворює «гель» у кишечнику. Це допомагає уповільнити засвоєння вуглеводів і запобігти швидким стрибкам цукру в крові.

Насіння чіа додають до салатів, смузі, пудингів. Воно зберігається до 4 років.

Заморожені ягоди

Ягоди мають відносно низьку кількість цукру і багато клітковини порівняно з іншими фруктами, такими як банани або яблука, тому вони меншою мірою впливають на рівень глікемії. Крім того, ягоди наповнені поживними речовинами та антиоксидантами.

Заморожені ягоди можна використовувати у смузі або додавати до випічки. Вони зберігаються в морозильній камері до 1 року.

Заморожена цвітна капуста

Цвітна капуста є універсальним інгредієнтом, який може замінити картопляне пюре, рис і навіть деякі види макаронів для зменшення кількості вуглеводів у раціоні.

Заморожена цвітна капуста може зберігатися в морозильній камері до 1 року.

Кіноа

Кіноа — це незбиране зерно зі смаком і текстурою, схожою на коричневий рис. Тим не менш, воно містить більше білка і клітковини та менше вуглеводів, ніж коричневий рис, що робить його кращим вибором при діабеті.

Кіноа зберігається від 6 місяців до 1 року, за умови правильного зберігання.

Консервовані або сушені гриби

Гриби багаті клітковиною і містять мало вуглеводів, тому вони незначно впливають на рівень цукру в крові. Деякі сорти містять ерготіонеїн, амінокислоту, що має антиоксидантні властивості та сприяє регулюванню рівня цукру в крові.

Консервовані гриби зазвичай не псуються до 2 років після придбання.

Консервований або заморожений шпинат

З огляду на те, що шпинат містить дуже мало вуглеводів і калорій, ви можете з'їсти велику кількість з мінімальним впливом на рівень цукру в крові. Ви можете приготувати його у вигляді гарніру або додати в супи, печеню та багато інших страв, щоб збільшити споживання клітковини, антиоксидантів і вітамінів А і К.

Консервований шпинат зберігається до 4 років, а заморожений шпинат — до 1 року.

Темний шоколад

Темний шоколад — чудові ласощі для людей з діабетом. І що темніший, то ліпший, оскільки в ньому менше доданого цукру. Какао багате на клітковину і корисні жири. Наприклад, усього 3 квадратики (30 грамів) 80% темного шоколаду містять 14 грамів жиру, 3 грами білка і 4 грами клітковини — лише 11 грамів вуглеводів.

Ви можете з'їсти його самостійно або додати в численні десерти. Темна плитка шоколаду зберігається у вашій коморі до 4 місяців, але заморожування подовжує термін її зберігання (хоча зовнішній вигляд зіпсується при охолодженні).

Макарони з високим вмістом білка

Пасту з високим вмістом білка зазвичай роблять із бобових, таких як чорна квасоля або нут, а не з пшениці. Бобові містять вуглеводи, але також містять більше клітковини і білка, ніж пшениця, що робить пасту з високим вмістом білка кращим вибором для людей з діабетом.

Ви можете замінити звичайну пасту на пасту з високим вмістом білка в будь-якому рецепті. У сухому вигляді зберігається до 6 місяців.

Протеїновий порошок

Більшість протеїнових порошків містять мало вуглеводів і цукру, забезпечуючи при цьому великі дози білка. Сироватковий протеїн отримують з коров'ячого молока, тому, якщо ви віддаєте перевагу рослинному варіанту, ви можете використовувати соєвий або гороховий протеїновий порошок.

Протеїновий порошок є чудовим доповненням до смузі, протеїнових коктейлів і десертів. Зазвичай він зберігається до 1 року, якщо він запечатаний і знаходиться в прохолодному, сухому місці.

Оливкова олія

Оливкова олія багата на протизапальні речовини. Її регулярне вживання може допомогти вам контролювати рівень цукру в крові. Оливкова олія — це чистий жир, тому в ній немає вуглеводів, які можуть вплинути на рівень цукру в крові. Однак у ній багато калорій, тому її слід використовувати в помірних кількостях.

Ця популярна рослинна олія ідеально підходить для салатних заправок і соусів.


Читайте також:

Суперпродукти при діабеті: Що рекомендує ADA?

6 горіхів, корисних при діабеті

Шоколад: особливості та користь для людей з діабетом

 

Ми в Instagram та Telegram