10 хитрощів з інсуліновою помпою

***Усі рекомендації на прикладі помпи Медтронік 640G.

10 хитрощів з інсуліновою помпою - изображение

Авторка цієї статті — Олена Філатова, сертифікована спеціалістка зі здорового способу життя, діабет-блогерка (стаж ЦД 1 — 19 років), авторка блогу про корисне харчування.

Instagram: @lena.filatova


1. Прочитайте інструкцію

Банально, але мало хто робить. До встановлення помпи потрібно прочитати інструкцію до неї і вести простий щоденник від руки: дози, грами вуглеводів, важливі події. 

Читайте також: Помпа: словник з невідомих терміні

2. Помпа не рахує вуглеводи!

Не рахуєте вуглеводи? Тоді й помпа не впорається з компенсацією. Потрібно рахувати, інакше поки ніяк. [це не стосується сучасних автоматизованих систем доставки інсуліну]. 

3. Який ваш ФЧІ?

Фактор чутливості до інсуліну, або ФЧІ — примхлива величина. Настрій, вік, здоров'я, хвороби, стреси — все впливає на неї. Важливо точно знати, на скільки ммоль/л знижується ваш рівень цукру в крові від 1 ОД інсуліну. 

Читайте також: Як розрахувати коефіцієнт чутливості до інсуліну?

4. Цукор не можна знижувати швидше, ніж на 4-5 ммоль/л за годину

Це шкідливо для ваших судин! Якщо у вас тривала нестача інсуліну, знижувати цукор краще за допомогою тимчасової базальної швидкості.

5. Підбір бази — це основа контролю діабету

Базу (базальну дозу інсуліну, фон) потрібно підбирати на тлі повного здоров'я та рівного емоційного фону. Якщо підберете базу, коли ваша потреба в інсуліні вища (наприклад, у вас ГРВІ, ПМС тощо), то після будете гіпувати [гіпоглікемія — низький рівень цукру в крові]. У деяких людей база навпаки може знижуватися в такі періоди, тому після — бази, навпаки, не вистачатиме. База під фізичні навантаження підбирається окремо під кожне: прибирання, прогулянка, спортзал тощо. 

Читайте також: Як покращити компенсацію? Три базові показники для «слухняного» діабету

6. Вивчіть себе

Через скільки годин особисто у вас всмоктуються пельмені? Чи знижується ваш рівень цукру в крові від фізичних навантажень? Стрес знижує або підвищує цукор? Усе це краще знати ще до встановлення помпи. 

7. Підбір виду катетера дуже важливий

М'які канюлі можуть загинатися, при цьому надходить не весь інсулін, цукор зростатиме поступово, але наполегливо, знизиться чутливість до інсуліну. Це легко пропустити. 

8. Заміна катетера

Катетер краще міняти вранці, щоб був час відстежити його роботу. Після зміни катетера зробіть невеликий болюс: або корекцію, або на невелику кількість їжі. Рівень цукру не знизився? Катетер, найімовірніше, не працює.

9. Шприц-ручка з ультракоротким інсуліном завжди має бути під рукою!

У разі загину катетера, робимо укол ручкою, потім розбираємося з катетером. 

10. ВК відрізняється за часом доби

Не забувайте, що вуглеводний коефіцієнт, або ВК (кількість інсуліну, необхідна для 1 ХО) відрізняється за часом доби. У більшості людей вранці потреба в інсуліні вища, у 20-30% людей — увечері. У деяких людей ВК однаковий на кожен прийом їжі. 

Читайте також: Як розрахувати вуглеводний коефіцієнт?


Читайте також:

5 причин, які заважають вам компенсувати діабет

DiaTech: 10 головних технологічних новинок 2023

Medtronic отримали схвалення для системи MiniMed 780G з новим моніторингом Simplera Sync

 

Ми в Instagram та Telegram