Чи турбує моніторинг вашу шкіру? Як уникнути шкірних проблем через використання діабет-гаджетів

Натільні пристрої для контролю та лікування діабету, як-от сенсор безперервного моніторинга глюкози (CGM) чи патч-помпа, можуть подразнювати шкіру через клеї та пластири, за допомогою яких вони кріпляться до тіла.

Дізнайтеся про найпоширеніші шкірні реакції, на що слід звернути увагу та як запобігти проблемам зі шкірою при діабеті.

Чи турбує моніторинг вашу шкіру? Як уникнути шкірних проблем через використання діабет-гаджетів - изображение

Оскільки носимі технології для лікування цукрового діабету — безперервні монітори глюкози (CGM) та інсулінові помпи — стають все більш використовуваними, шкірні реакції через клей, за допомогою яких вони кріпляться до тіла та пластирі для додаткової фіксації цих пристроїв також стають все більш поширеним явищем.

Як зберегти шкіру здоровою людям, які використовують моніторинги, дротові або патч-помпи?

Найпоширеніші шкірні ускладнення, які можуть виникнути внаслідок постійного носіння натільних діабет-пристроїв:

  • Пошкодження тканин і рубці
  • Алергічна реакція (гіперчутливість)
  • Ліподистрофія (нерівномірний розподіл жиру)
  • Інфекції та серйозні рани

Пошкодження тканин та утворення рубців

Пошкодження тканин може виникати внаслідок встановлення катетера для введення інсуліну або сенсора CGM під шкіру. А також може бути спричинене відклеюванням пластиру або інших клейких матеріалів, які «знімають» зовнішній шар шкіри. Невдале встановлення моніторингу або помпи може призвести до кровотечі, утворення синців або виділення ліквору.

Від постійного введення голки катетера чи сенсора під шкіру можуть утворюватися рубці. Кожного разу, коли голка проникає крізь шкіру, це викликає невелику реакцію з боку вашої імунної системи: клітини вашого організму, які борються з хворобами і допомагають організму зцілюватися. Ця імунна реакція іноді може призвести до утворення шрамів.

Рубці можуть ускладнити встановлення моніторингу або інсулінової помпи в подальшому. І, що більш важливо, рубці можуть впливати на засвоєння інсуліну та точність роботи CGM — тому при виборі нових місць введення слід уникати ділянок з сильними рубцями.

Алергічна реакція (гіперчутливість)

Алергічні реакції (або гіперчутливість) бувають чотирьох типів, але найпоширенішими серед людей, які користуються натільними діабетичними пристроями, є наступні. 

  • Підвищена чутливість 1-го типу виникає, коли ваш організм реагує на алерген. Алергени — це будь-які речовини, що викликають алергічні реакції, наприклад, клей, що використовується для інсулінових помп і CGM. Реакції 1-го типу можуть призвести до кропив'янки, екземи та почервоніння шкіри, і часто відбуваються дуже швидко, протягом декількох хвилин.
  • Підвищена чутливість 4-го типу схожа, але характеризується відстроченою реакцією на контакт з алергеном. Алергічна реакція проявляється не відразу, а через кілька днів.

Алергічні реакції, на жаль, просто так не проходять. Щоб допомогти уникнути цих алергічних реакцій, медичні працівники можуть провести прик-тестування. Хоча цей тест не може покращити або усунути реакцію, він може виділити хімічну речовину або продукт, на який реагує організм. Єдиний спосіб усунути алергічну реакцію — створити майже повний бар'єр між алергеном і організмом або взагалі припинити використання продукту.

Ліподистрофія

Ліподистрофією називають нерівномірний розподіл жиру в організмі. Вона може проявлятися або ліпогіпертрофією (надмірним ростом жирової тканини), або ліпоатрофією (втратою жирової тканини в одній ділянці). Хоча ліпоатрофія зустрічається рідше, ніж ліпогіпертрофія, вона все ж може виникнути внаслідок інсулінотерапії. Кілька досліджень показали, що ліпогіпертрофія може впливати на всмоктування інсуліну і спричиняти його нестабільність або неконтрольованість.

Інфекції та серйозні рани

Встановлення помпи чи моніторинга може призвести до інфікування, якщо ви не будете ретельно стежити за чистотою місця введення. Якщо з'явилася інфекція або рана, негайно зверніться до свого лікаря. Найімовірніше, він застосує антибіотики для боротьби з інфекцією. Якщо інфекцію не лікувати, у місці встановлення катетера або сенсора може швидко утворитися серйозна рана.

Як запобігти шкірним ускладненням?

Щоб уникнути цих ускладнень, перше, що ви можете зробити, це правильно підготувати шкіру до встановлення пристрою: 

  • Вимийте руки;
  • Протріть ділянку шкіри спиртовою серветкою;
  • Уникайте нанесення лосьйонів і масел на ділянку введення;
  • Переконайтеся, що місце введення чисте і сухе, перш ніж приступати до введення.

Також важливо змінювати місце щоразу, коли ви встановлюєте пристрій — таким чином ви не будете пошкоджувати одну і ту ж ділянку шкіри знову і знову (що може призвести до утворення рубців).

Дотримуйтесь наступних рекомендацій по встановленню:

  • Для інсулінових помп міняйте місця кожні 2-3 дні.
  • Для CGM міняйте місця кожні 10-14 днів. 
  • Обирайте місце на відстані щонайменше 5-7 см від попереднього місця введення.
  • Встановлюйте пристрій на рівній ділянці, де немає багато складок шкіри. 
  • Намагайтеся встановлювати пристрій на відстані 2 см від пупка і уникайте шрамів, родимок, татуювань і розтяжок (оскільки вони можуть перешкоджати всмоктуванню ліків).

Обов'язково ознайомтеся з інструкцією до вашої моделі інсулінової помпи або CGM.

Кілька продуктів, які можуть допомогти вам уникнути проблем зі шкірою:

Більшість з цих засобів відпускаються без рецепта, і ви можете знайти їх у місцевих аптеках чи діабет-магазинах:

  • Спиртові серветки, препарати для обробки шкіри;
  • Кортикостероїдні мазі, які зменшують запалення та подразнення шкіри у місці введення;
  • Засоби для видалення клею, щоб запобігти пошкодженню шкіри при знятті пристрою.

Щоб оцінити стан своєї шкіри, регулярно оглядайте шкіру навколо місць встановлення, обережно знімаючи пристрій. Уникайте тиску на місце встановлення.


Читайте також:

Як зафіксувати сенсор FreeStyle Libre перед водними процедурами: поради та лайфхаки

Ліки, яких слід уникати під час носіння безперервного моніторинга глюкози

Як правильно інтерпретувати показання датчика CGM?
 

Ми в Instagram та Telegram

 

САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я!