DiaTech: 10 головних технологічних новинок 2023

Це був ще один знаковий рік для технологій з контролю та лікування діабету. Такі великі «гравці», як Dexcom, Abbott, Medtronic, Insulet та інші, зробили свій внесок у розвиток DiaTech у 2023.

Ось 10 найбільш важливих технологічних діабет-подій за останні 12 місяців.

DiaTech: 10 головних технологічних новинок 2023 - изображение

Dexcom розпочала довгоочікуваний запуск G7

DiaTech: 10 головних технологічних новинок 2023 - 2 изображение

Запуск безперервного моніторингу глюкози Dexcom G7 (що отримав дозвіл FDA у 2022) став однією з найбільших подій у сфері діабет-технологій у 2023.

У лютому компанія представила рекламний ролик на Суперкубку, що анонсував запуск G7 в США, за участю музиканта Ніка Джонаса. Через кілька днів після запуску компанія також повідомила, що Medicare (американська федеральна програма медичного страхування) пропонує покриття G7 своїм бенефіціарам. Це допомогло зробити моніторинг доступним для більшої кількості людей з діабетом.

6 грудня 2023 компанія Tandem Diabetes Care оголосила про запуск оновленого програмного забезпечення для своїх інсулінових помп t:slim X2 разом з G7 — вони стали першими, хто запропонував автоматизовану доставку інсуліну за допомогою CGM останнього покоління. Компанія Beta Bionics зробила це другою, інтегрувавши G7 з біонічною підшлунковою залозою iLet.

FDA схвалило бездротову мікропомпу Accu-Chek Solo

DiaTech: 10 головних технологічних новинок 2023 - 3 изображение

У серпні компанія Roche оголосила, що її інсулінова патч-помпа Accu-Chek Solo та бездротовий портативний пристрій з сенсорним екраном отримали схвалення Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) для людей з цукровим діабетом 1-го типу віком від 2-х років.

Соло була запущена в Європі у 2018 і наразі доступна на 19 ринках по всьому світу, зокрема у Польщі, Австрії, Швейцарії та Великобританії.

Tandem Diabetes Care отримала дозвіл FDA на свою довговічну автоматизовану систему доставки інсуліну Mobi

DiaTech: 10 головних технологічних новинок 2023 - 4 изображение

Компанія Tandem Diabetes Care, яка вже є одним з лідерів у сфері автоматизованої доставки інсуліну (AID /automated insulin delivery), цього року зробила ще один важливий крок у цьому напрямку.

У липні компанія отримала дозвіл FDA на свою довговічну* автоматизовану систему доставки інсуліну Mobi [*на відміну від інших AID, що використовують переважно одноразові патч-помпи], яка повністю контролюється за допомогою мобільного застосунку і є найменшою у світі багаторазовою системою AID. Mobi також оснащена технологією Control-IQ від Tandem для автоматизованої доставки інсуліну. У липні компанія Tandem заявила, що очікує повного запуску системи вже на початку 2024.

Abbott та Insulet співпрацюють над інтеграцією технологій

Не дивно, що коли компанія Dexcom успішно інтегрується з автоматизованими системами доставки інсуліну, її основний конкурент на ринку CGM, компанія Abbott, робить те ж саме.

Insulet, один з лідерів у виробництві інсулінових пластирних помп (або патч-помп), відіграє в цьому свою роль.

Наразі Omnipod 5 від Insulet (новітня автоматизована система доставки інсуліну) працює у поєднанні з безперервним моніторингом глюкози (CGM) Dexcom G6. Компанія Insulet повідомила, що незабаром планує розпочати набір пацієнтів для участі у клінічному дослідженні, яке об'єднає Omnipod 5 з датчиком Abbott FreeStyle Libre 2.

Medtronic нарешті отримали схвалення FDA для MiniMed 780G та знак CE для свого нового CGM Simplera

DiaTech: 10 головних технологічних новинок 2023 - 5 изображение

Medtronic отримала схвалення FDA для своєї автоматизованої системи доставки інсуліну наступного покоління MiniMed 780G з датчиком Guardian 4. FDA схвалило пристрій у квітні, поставки в США розпочалися в червні. У липні компанія повідомила, що Medicare також покриває MiniMed 780G для всіх бенефіціарів, які мають на це право.

Крім того у вересні компанія Medtronic отримала знак CE (Conformité Européenne — «європейська відповідність», який свідчить, що продукція відповідає всім діючим вимогам безпечності ЄС і пройшла процедуру оцінки відповідності) для свого нового CGM Simplera з інтеграцією «розумної» інсулінової ручки InPen. Датчик Simplera легко інтегрується з ручкою InPen для персоналізованого дозування в режимі реального часу, що спрощує контроль діабету.

DiaTech: 10 головних технологічних новинок 2023 - 6 изображение

FDA схвалило біонічну підшлункову iLet від Beta Bionics

DiaTech: 10 головних технологічних новинок 2023 - 7 изображение

Medtronic і Tandem не єдині, хто цього року отримав схвалення регуляторних органів на автоматизовані технології доставки інсуліну. Beta Bionics отримала схвалення FDA на свою систему iLet у травні 2023.

Біонічна підшлункова залоза iLet від Beta Bionics використовує адаптивний алгоритм із замкнутим циклом. Він ініціалізується лише на основі маси тіла користувача і не потребує додаткових параметрів дозування інсуліну. Алгоритм усуває необхідність ручного налаштування параметрів і змінних терапії інсуліновою помпою.

iLet також спрощує використання під час прийому їжі, замінюючи традиційний підрахунок вуглеводів новою функцією сповіщення про прийом їжі. Ця функція дозволяє користувачам оцінювати кількість вуглеводів у їжі як «малу», «середню» або «велику». З часом алгоритм вчиться реагувати на індивідуальні потреби користувачів в інсуліні.

Abbott придбала компанію Bigfoot Biomedical, яка займається інтелектуальним управлінням інсуліном

DiaTech: 10 головних технологічних новинок 2023 - 8 изображение

5 вересня Abbott «поглинула» Bigfoot Biomedical, компанію, що розробляє інтелектуальну систему управління інсуліном Bigfoot Unity. Програма, схвалена FDA, спрощує використання безперервного моніторингу глюкози (CGM) і даних, які вони надають. 

Bigfoot Unity включає в себе розумний ковпачок для інсулінової шприц-ручки, який отримує дані від моніторинга CGM та інформує пацієнта про те, скільки саме інсуліну йому потрібно; а також застосунку для смартфонів клієнтів, підключений до хмарного онлайн-порталу, який використовується медичними працівниками для підтримки пацієнтів. Система працює з датчиками FreeStyle Libre 2 і усіма основними брендами одноразових інсулінових ручок, що пропонуються в США.

Чи сколихне Apple ринок CGM, представивши перший працюючий неінвазивний моніторинг глюкози?

У квітні 2023 bloomberg.com повідомили, що технологічний гігант Apple працює над створенням неінвазивного моніторингу глюкози, технології, яка б позбавила свого власника від необхідності проколювати шкіру.

За даними bloomberg.com, проект Apple триває вже понад 12 років і компанія протестувала технологію на «сотнях людей» (на людях, які не знають, чи є у них діабет, а також на людях з переддіабетом і діабетом 2-го типу). У цих тестах технологію порівнювали з тестами за допомогою звичайного глюкометра.

Початкова технологія має вигляд прототипу пристрою (розміром приблизно з iPhone), який кріпиться до біцепса. Як зазначає bloomberg.com, головною метою Apple залишається перенесення цієї технології в Apple Watch.

Перспективні діабет-стартапи, про які варто знати

Цього року з'явилося багато новин й від «новачків» у сфері технологій для лікування діабету. Ось кілька діабет-стартапів, вартих уваги:

  • Diatech Diabetes та їх програмне забезпечення для моніторингу інфузій SmartFusion, що виявляє збої в доставці інсуліну;
  • Medtech Concept та їх система управління діабетом, що поєднує в собі цифрове програмне забезпечення з мініатюрним пристроєм для доставки інсуліну;
  • Orange Biomed та їх провідний продукт OBM rapid A1С — платформа, що допомагає людям контролювати свій діабет за допомогою перевірки HbA1c (глікогемоглобін). Компанія вважає, що, незважаючи на важливість тестування HbA1c, досі бракує домашнього моніторингу для пацієнтів з діабетом, який би забезпечував точність і достовірність лабораторних приладів.

Читайте також:

Що нового у лікуванні діабету? 10 перспективних розробок та відкритів 2023

Книга «Школа контролю цукрового діабету. Частина 3. Технічна підтримка» — ваш путівник світом DiaTech. Встигніть отримати свій екземпляр!

Неінвазивний моніторинг рівня глюкози: майбутнє чи міф? 7 перспективних розробок

 

Ми в Instagram та Telegram