Салат «Цезар»: головне — правильний соус!

Здавалося б нічого складного й особливого — листя салату, грінки, пармезан, куряче філе (хтось додає морепродукти), томати і перепелинні яйця (можна й без них). Але найголовніше у цій страві — соус. Пропонуємо приготувати його самостійно, у максимально наближеній до класичної версії цього популярного салату.

Салат «Цезар»: головне — правильний соус! - изображение

Трохи історії

Багато хто думає, що ця страва названа на честь Гай Юлія Цезаря. Мусимо вас розчарувати. Насправді ж цей популярний салат названо на ім'я кухаря — Цезаря Кардіні. Існує припущення, що ідею рецепта було народжено 4 липня 1924 (на День незалежності США). Того вечора кухня ресторану була спустошена, а відвідувачі не поспішали йти, вимагаючи продовження святкування. Так, Кардіні довелося створити «з того, що було» нову страву. Майже через 30 років, у 1953, салат «Цезар» отримав нагороду Епікурейського товариства в Парижі як «найкращий рецепт, створений в Америці за останні 50 років». 

Салат «Цезар»: головне — правильний соус! - 2 изображение

Готуємо!

Інгредієнти:

Для класичної версії салату список основних інгредієнтів складатиметься з грінок із пшеничного хліба, листя салату ромен, тертого пармезану та особливого соусу (Див. далі). Якраз цей спеціальний соус-заправка і відіграє вирішальну роль. Головне — зробити його правильно! І можете сміливо додавати шматочки курячого філе або креветки, перепелині яйця, томати — експериментуйте! 

Для приготування соусу нам знадобиться:

  • 1 куряче яйце 
  • 40-50 мл оливкової олії 
  • 1-2 часточки часнику (або кілька щіпок сушеного) 
  • 1 ст.л. лимонного соку 
  • 1 ч.л. вустерського соусу 
  • 1 ч.л. діжонської гірчиці 
  • 2 філе анчоуса

Як готувати соус:

Насамперед дістаньте яйце з холодильника і закип'ятіть воду. У киплячу воду опустіть яйце, і відразу вимкніть вогонь. Залиште яйце в гарячій воді приблизно на одну хвилину. Потім дістаньте його і трохи дайте охолонути. Далі з'єднайте яйце з оливковою олією і збийте до однорідної гладкої консистенції (найзручніше це робити занурювальним блендером). Додайте сюди ж часник, лимонний сік, анчоуси та вустерський соус, діжонську гірчицю і знову все збийте в блендері. У деяких варіантах додають ще столову ложку тертого пармезану, але це не обов'язково, оскільки пармезаном ми будемо посипати сам салат. Соус готовий.

Збираємо салат!

Класичний варіант салату «Цезар» досить легкий. Якщо ж ви хочете зробити його більш ситним, то можна додати запечене куряче філе та перепелині яйця, як у нашому варіанті.  

Салат «Цезар»: головне — правильний соус! - 3 изображение

Отже, на тарілку викладаємо листя салату (як варіант, можна використати мікс салатів), поверх укладаємо шматочки курячого філе, посипаємо грінками, прикрашаємо томатами і перепелиними яйцями (за бажанням). Тепер черга соусу — кілька столових ложок на порцію цілком достатньо. І на завершення посипаємо страву тертим пармезаном. Сервіруємо та подаємо.

Смакуйте з користю!

Ще більше корисних низьковуглеводних рецептів ТУТ


Читайте також:

11 ідей, як зробити здорове харчування звичкою

Три найсмачніші рецепти зі шпинатом за версією «Мій цукровий»

Запіканка з цвітною капустою і сиром. Низьковуглеводний рецепт

 

Ми в Instagram та Telegram