Як уникнути стрибків цукру? 5 порад від діабет-блогерки

Перше, що хочеться відповісти — не мати діабету! В іншому ж випадку, неминуче будуть періоди «промахувань» із дозуванням інсуліну, вуглеводами, гормональних змін тощо. Все це (і не тільки це) дуже впливає на рівень цукру в крові.

Наступні поради допоможуть вам підтримувати більш стабільний рівень глікемії.

Як уникнути стрибків цукру? 5 порад від діабет-блогерки - изображение

Авторка цієї статті — Олена Філатова, сертифікована спеціалістка зі здорового способу життя, діабет-блогерка (стаж ЦД 1 — 19 років), авторка блогу про корисне харчування.

Instagram: @lena.filatova


1. Розберіться зі своєю базою

Насамперед, важливо підібрати правильні дози базального інсуліну. Оптимальна доза бази повинна забезпечувати стабільні цукри між прийомами їжі та вночі (тобто, без вживання їжі та застосування (ультра-)короткого інсуліну). Як перевірити, чи ваші дози базального інсуліну підібрані вірно? Я намагаюся періодично пропускати то сніданок, то обід, то вечерю, щоб подивитися, як поводиться база в цей період. Якщо без їжі рівень цукру в крові тримається більш-менш стабільним  значить все гаразд. На сучасних інсулінах, на кшталт Новорапіду або Епайдри, пропускати прийоми їжі не складно. Вони працюють до 4-х годин (у когось можуть трохи менше-більше).

Читайте також: Як підібрати базальну дозу інсуліну?

2. Позбавтеся гіпоглікемій

На гіпо (низький рівень цукру в крові) звертаємо пильну увагу. Усуваємо їх насамперед, позбуваючись зайвого інсуліну. Після їх усунення цукор може бути трохи зависоким, але він стане рівнішим.

3. Враховуйте час активного інсуліну

Тривалість дії інсуліну (DIA), або час активного інсуліну — це час, який потрібен інсуліну, щоб завершити процес зниження рівня цукру в крові. Час DIA починається, коли вводиться болюс і закінчується, коли болюс перестає знижувати рівень цукру в крові. Точне DIA мінімізує накопичення інсуліну і можливість гіпоглікемії, що може статися, коли болюси вводяться занадто близько один до одного. У більшості дорослих тривалість дії інсуліну становить 4-4,5 години; у більшості дітей — 3-3,5 години (хоча ці цифри індивідуальні та визначаються досвідченим шляхом).

Якщо у вас багато гіпо в «голодні» проміжки (тобто, періоди без їжі), спробуйте встановити більш тривалий час активного інсуліну, наприклад, 4,5 години (для тих, хто на помпі). Тим, хто на шприцах, шприц-ручках, врахувати активний інсулін допоможуть діабет-застосунки.

Читайте також: Що таке інсулін на борту і чому це важливо?

4. Правильно лікуйте гіпо- та гіперглікемію

Важливо правильно коригувати гіпо- і гіпер- . Не всім потрібно 15 г вуглеводів для лікування гіпоглікемії: це стандарт, від якого ми відштовхуємося. Дивно, але деякі засоби можуть підвищувати цукор краще, ніж інші. Наприклад, соку мені достатньо випити 50-60 мл, а ось цукру потрібно 10 г. Якщо після корекції гіпо- у вас регулярно підвищується цукор, потрібно «погратися» із засобами (і дозуваннями), які ви використовуєте для лікування низького цукру.

Якщо у вас гіперглікемія, не намагайтеся відразу збити великою дозою. Спробуйте використати половину або третину. Якщо ви на помпі — спробуйте знизити гіпер- тимчасовим базальним. Може спрацювати: малі дози ефективніші і ви уникнете гіпо- після перекорекції.

5. Не забувайте про харчування

Я не пропоную позбавлятися вуглеводів, але вважаю, що порції мають бути невеликими — до 20 г. Порції понад 60 г компенсувати складніше — тілу потрібно більше інсуліну для засвоєння великих порцій їжі. Якщо у вас є маленький прорахунок у дозах — він обов'язково «вилізе» на великій порції. 

Розумне поєднання БЖВ допомагає їжі засвоюватися повільніше. До кожного вуглеводного прийому їжі додавайте клітковину та/або невелику порцію здорових жирів. 

 

Додавайте ваші лайфхаки в коментарях! Що працює добре у вас?


Читайте також:

Як покращити компенсацію? Три базові показники для «слухняного» діабету

Як навчитися тримати стабільний рівень цукру: 6 простих порад

10 несподіваних речей, які можуть вплинути на рівень цукру в крові
 

Ми в Instagram та Telegram