Як навчитися тримати стабільний рівень цукру? 6 простих порад

«Як тримати цукри в нормі?» — одвічне запитання для кожної людини з діабетом.

Пропонуємо кілька простих лайфхаків, які допоможуть вам уникнути різких коливань цукру в крові та підтримувати оптимальний рівень глікемії.

Як навчитися тримати стабільний рівень цукру? 6 простих порад - изображение

Солоний сніданок замість солодкого

Обирайте на сніданок білкову їжу, овочі та жири замість вуглеводів. Це дозволить краще підтримувати криву цукрів стабільною протягом дня і залишатись ситими довше. До прикладу: омлет із зеленню та овочами замість вівсяної каші з медом; грецький йогурт та горіхи замість мюслів чи солодкого круасану.

Ідея така: «класичний» англійський сніданок (бекон та яйця) — краще за «класичний» американський (мюслі та молоко). Вуглеводи зранку виглядають як приємний початок дня, хоча насправді є пустою «обгорткою», яка наситить вас на 1-2 години і вже скоро спричинить ще більший голод, який потягне за собою ряд неправильних харчових рішень на весь день. Порції обирайте за своїми потребами.

Спочатку овочі!

Приорітезуйте: завжди спочатку з‘їдайте овочі (ті, що ростуть над землею), потім білки, а потім вуглеводи. Це допоможе забезпечити безпіковість ваших цукрів.

Магія оцту

Французька біохімік і писменниця Джессі Інчауспе (Jessie Inchauspe) у своїй книзі «Glucose Goddess Method» радить випивати стакан води (теплої чи холодної) з розведеною в ньому ложкою оцту (наприклад, яблучного) перед вуглеводним прийомом їжі один раз на день. Пити через трубочку.

ВАЖЛИВО: Порадьтеся зі своїм лікарем, перш ніж вводити у раціон.

Цілі фрукти замість соку

Свіжі цілі фрукти — наші друзі, завдяки клітковині, яка здатна допомогти підтримувати оптимальний рівень глікемії, знижуючи швидкість всмоктування цукру. Сік і сухофрукти — сповнені цукру, та швидше призведуть до друзі скачків рівня цукру.

Солодке після основного прийому їжі

Відмовтесь від солодких смаколиків на сніданок або в якості перекусу. Краще «огортайте» їх іншою, невуглеводною їжею, що сповільнить ріст рівня цукру в крові.

Прогулянки на свіжому повітрі

Навіть десятихвилинна прогулянка після обіду чи вечері дасть нагрузку на ваші м‘язи, чим допоможе краще «спалити» вжиті вуглеводи.

Жодна з цих порад не відміняє інсулінотерапії чи прийому інших цукрознижувальних препаратів. Проте вони здатні допомогти вам підтримувати більш стабільний рівень цукру в крові протягом усього життя.

 

Джерело: Jessie Inchauspe «Glucose Goddess Method»


Читайте також:

Як знизити рівень цукру в крові? 5 простих способів

20 причин стрибків цукру: що може несподівано підвищити і знизити рівень глюкози в крові?

Високий цукор довго не сколюється: 10 можливих причин

 

Ми в Instagram та Telegram