Управління діабетом: 9 кроків до збереження здоров'я

Ці прості стратегії можуть допомогти вам почуватися краще та зберегти своє здоров'я, долаючи виклики життя з діабетом.

Управління діабетом: 9 кроків до збереження здоров'я - изображение

1. Контролюйте рівень глюкози в крові

Регулярно контролюйте рівень глюкози (цукру) в крові, щоб розуміти, як певна їжа, активність, ліки та інші фактори впливають на нього. Сучасні засоби для контролю діабету, як-от безперервний моніторинг глюкози (CGM), можуть допомогти вам залишатися у курсі своїх показників 24/7.

2. Намагайтеся дотримуватися здорового збалансованого харчування 

Зосередьтеся на цільнозернових продуктах, нежирних білках, фруктах, овочах (переважно некрохмалистих) і корисних (рослинних) жирах, уникаючи рафінованого цукру та перероблених вуглеводів.

Читайте також: Харчування при діабеті: 7 найефективніших дієт для кращого контролю глікемії та зниження ризику ускладнень

3. Залишайтеся активними

Щодня приділяйте щонайменше 30 хвилин аеробним вправам помірної інтенсивності, таким як ходьба, їзда на велосипеді, плавання або танці.

Читайте також: 7 видів фізичної активності для кращого контролю діабету

4. Підтримуйте здорову вагу 

Поєднуйте здорове харчування з регулярними фізичними навантаженнями, щоб досягти та підтримувати здорову вагу. За необхідності зверніться за консультацією до зареєстрованого дієтолога.

Управління діабетом: 9 кроків до збереження здоров'я - 2 изображение

5. Навчіться справлятися зі стресом 

Практикуйте техніки зниження стресу, такі як глибоке дихання, медитація, йога та проведення часу на природі. Не соромтеся звертатися за професійною допомогою.

Читайте також: Вигорання від діабету існує. 10 порад, як впоратися зі складним станом

6. Досить палити!

Куріння збільшує ризик ускладнень, тому відмова від нього може значно покращити загальний стан здоров'я. Міжнародна діабетична федерація (IDF) наполегливо рекомендує відмовитися від паління, щоб знизити ризик розвитку діабету, зокрема 2-го типу та допомогти уникнути ускладнень, якщо діабет вже наявний.

Читайте також: Електронні сигарети та вейпи — чи безпечні вони для людей з діабетом?

7. Проходьте регулярні медичні огляди 

Заплануйте регулярні візити для контролю ускладнень діабету та загального стану здоров'я. Ось список обстежень, які регулярно (принаймні раз на рік, за показаннями — частіше) необхідно проходити людини з діабетом.

8. Приймайте ліки за призначенням 

Дотримуйтесь рекомендацій свого ендокринолога щодо ліків від діабету, не пропускайте прийомів і не вносьте змін без консультації з ним.

9. Обмежте споживання алкоголю

Алкоголь може впливати на рівень цукру в крові та взаємодіяти з ліками. Експерти рекомендують випивати не більше одного алкогольного напою на день жінкам, та не більше двох — чоловікам. А нещодавнє дослідженя показало, що, найбезпечніший для здоров'я вибір — це не пити взагалі. 

 

*Цей контент містить лише загальну інформацію та жодним чином не замінює кваліфікованих медичних рекомендацій. 


Читайте також:

Незвичні симптоми цукрового діабету: на що звернути увагу?

10 несподіваних факторів, які можуть спричинити коливання рівня цукру в крові

«Діабет мене не зупинить!» Спортсмен з Британії про свій діагноз, світовий рекорд та допомогу українцям

 

Ми в Instagram та Telegram