Електронні сигарети та вейпи — чи безпечні вони для людей з діабетом?

Електронні сигарети, вейпи та одноразові pod-системи є альтернативними способами вживання нікотину. Вони працюють шляхом нагрівання рідини з утворенням аерозолів, які містять нікотин, тверді частинки й органічні сполуки у великих концентраціях. Для забезпечення приємного смаку до складу часто додають цукор чи підсолоджувачі. 

Існує думка, що електронні сигарети/вейпи є менш шкідливими (ніж звичайні сигарети), зокрема й для людей з цукровим діабетом. Спробуємо розібратися, чи так це насправді.

Електронні сигарети та вейпи — чи безпечні вони для людей з діабетом? - изображение

Авторка цієї статті — Ольга Крохмалюк, медична редакторка, лікарка-інтерн терапевтка КНП «Вінницька міська клінічна лікарня №1».


Під час випаровування рідини для електронних сигарет/вейпів до організму надходять токсичні хімічні речовини, такі як нікотин і важкі метали, які, як доведено, збільшують ризик переддіабету (початкових порушень вуглеводного обміну) або цукрового діабету.

Нікотин зменшує чутливість тканин до інсуліну, що призводить до інсулінорезистентності (ІР), підвищення рівня глюкози в крові (гіперглікемії) та розвитку цукрового діабету 2-го типу. Гіперглікемія, своєю чергою, сприяє пошкодженню клітин ендотелію (внутрішнього шару стінки судин). Вживання нікотину підвищує рівень кортизолу та адреналіну гормонів, які мають ефект протилежний дії інсуліну (тобто, підвищують рівень цукру в крові). 

Читайте також: ВООЗ: Відмова від тютюну — важливий крок до зниження ризику діабету 2-го типу. Результати дослідження

Крім нікотину, сама рідина з електронних сигарет може погіршити вуглеводний обмін, оскільки часто містить цукор чи підсолоджувачі, які часто додають для покращення смакових властивостей. Як показало дослідження, безнікотинова рідина для електронних сигарет також підвищує рівень глюкози в крові. 

Оскільки нікотин здатний пригнічувати апетит, існує думка, що повна відмова від сигарет/вейпів може сприяти набору ваги. Однак нікотин сам по собі посилює накопичення жирової тканини навколо внутрішніх органів у черевній порожнині (абдомінальне ожиріння) та пригнічує розпад жиру. Більшість досліджень виявили зв’язок між використання електронних сигарет/вейпів та ожирінням і показали вищий ризик розвитку харчової залежності у людей, які користуються електронними сигаретами. 

Важливою складовою лікування цукрового діабету є орієнтація на здоровий спосіб життя та відмова від шкідливих звичок, зокрема паління. Це необхідно, у першу чергу, для захисту судин, які страждають як внаслідок коливання цукру в крові при ЦД, так і внаслідок дії нікотину. Процес паління супроводжується викидом адреналіну та короткочасним спазмом судин. На їхніх стінках з’являються холестеринові бляшки, що може призвести до атеросклерозу, гіпертонії, порушення кровопостачання нижніх кінцівок, погіршення зору, підвищення ризику інфаркту або інсульту.

На хвилі популярності електронних сигарет у 2020 Американська діабетична асоціація (ADA) оновила рекомендації щодо зміни способу життя та відмови від паління: 

  • усім пацієнтам необхідно рекомендувати відмову від використання сигарет та інших продуктів, що містять тютюн, в тому числі електронних сигарет;
  • бесіду про відмову від куріння слід проводити для всіх пацієнтів, що палять (тютюн і електронні сигарети) та мають супутній ЦД. 

Зважаючи на усі можливі негативні наслідки для здоров'я, експерти наполегливо рекомендують людям з цукровим діабетом відмовитися від використання електроних сигарет та інших альтернативних способів вживання нікотину; а також закливають лікарів регулярно проводити бесіди щодо шкоди паління при діабеті з такими пацієнтами. Якщо ви не можете позбутися шкідливої звички самотужки, зверніться по допомогу до вашого лікаря або психолога.

Джерела:


Читайте також:

Чи може хронічний стрес спричинити діабет?

Чоловічі симптоми високого рівня цукру в крові

Канабіс: потенційні переваги та ризики для людей з діабетом

 

Ми в Instagram та Telegram