Управління діабетом: 5 важливих поживних речовин для контролю рівня цукру в крові

Ось 5 поживних речовин, які можуть допомогти знизити ризик розвитку діабету 2-го типу, або допомогти краще контролювати ваш стан, якщо у вас вже діабет.

Управління діабетом: 5 важливих поживних речовин для контролю рівня цукру в крові - изображение

Дефіцит поживних речовин може бути причиною розвитку багатьох захворювань, таких як анемія або остеопороз.

Цукровий діабет 2-го типу (ЦД2) виникає, коли організм або не виробляє достатньо інсуліну, або інсулін, що виробляється не працює ефективно внаслідок інсулінорезистентності (ІР). Це може спричинити дисбаланс рівня цукру в крові, а надлишок цукру (або гіпеглікемія) може призвести до різних проблем зі здоров'ям.

Ось деякі поживні речовини, які можуть допомогти знизити ризик розвитку ЦД2, або допомогти краще контролювати рівень цукру в крові, якщо у вас вже діабет.

Вітамін D

Численні дослідження показали, що дефіцит вітаміну D може бути пов'язаний зі зниженням вивільнення інсуліну, інсулінорезистентністю та діабетом 2-го типу; прийом вітаміну D підвищує секрецію інсуліну.

Читайте також: Вітамін D та діабет: що потрібно знати

Клітковина

Клітковина не тільки допомагає контролювати вагу, але й позитивно впливає на рівень глюкози в крові. Вона сповільнює процес всмоктування вуглеводів у кров, запобігаючи різким коливанням рівня цукру в крові після їжі. Тим самим допомагаючи підтримувати більш стабільний рівень глікемії.

Читайте також: 13 продуктів з високим вмістом клітковини, які варто додати до свого раціону при діабеті

Омега-3

Запалення може бути одним з факторів, що підвищує ризик розвитку діабету, зокрема 2-го типу. Завдяки своїм протизапальним властивостям, Омега-3 жирні кислоти зменшують окислювальний стрес.

Селен

Селен є антиоксидантною поживною речовиною і захищає острівці підшлункової залози (що виробляють інсулін) від окислення та покращує її функцію.

Читайте також: 7 натуральних способів знизити рівень цукру в крові

Хром

Дослідження показали, що люди з цукровим діабетом 2-го типу мають низький рівень хрому — важливого мінералу, який покращує дію інсуліну.

Обов'язково проконсультуйтеся з вашим лікарем перед початком прийому будь-яких вітамінів чи добавок. Він призначить необхідні аналізи для виявлення можливих дефіцитів та допоможе підібрати правильне дозування.

 

Цей контент містить лише загальну інформацію і жодним чином не замінює кваліфікованих медичних рекомендацій.


Читайте також:

Лікування діабету за допомогою пробіотиків та синбіотиків. Що показало нове дослідження?

Вітаміни та БАДи, потенційно корисні при діабеті

4 приховані ознаки, що вам, можливо, потрібні мультивітаміни
 

Ми в Instagram та Telegram

 

САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я!