4 приховані ознаки, що вам, можливо, потрібні мультивітаміни

Полівітаміни можуть бути корисними для людей, яким важко дотримуватися збалансованої дієти, у яких потреби в поживних речовинах перевищують те, що вони можуть з'їсти, або у яких є труднощі із засвоєнням поживних речовин.

Але як дізнатися, коли саме потрібно приймати полівітаміни? Та які симптоми дефіциту поживних речовин? Ось 4 «підступні» ознаки того, що вам може знадобитися прийом мультивітамінів.

4 приховані ознаки, що вам, можливо, потрібні мультивітаміни - изображение

Дефіцит поживних речовин буває важко помітити. Але ось деякі приховані ознаки, які можуть свідчити про те, що вам потрібен полівітамінний комплекс. 

1. Поганий стан нігтів

Національний інститут здоров'я (National Institutes of Health/NIH) пояснює, що залізо необхідне для вироблення гемоглобіну — білка в червоних кров'яних тільцях, який переносить кисень по всьому тілу для отримання енергії. Нестача заліза може призвести до ряду проблем зі здоров'ям, зокрема аномалії нігтів, яка називається койлоніхія. Ознаками койлоніхії є тонкі, ламкі, ложкоподібні нігті. Якщо у вас ложкоподібні нігті (підняті краї, які зачерпуються назовні, як ложка), ви належите до 25% людей у світі, які страждають на анемію, половина з яких спричинена дефіцитом заліза.

Читайте також: Мультивітаміни: коли і як їх краще приймати?

2. Погіршення нічного зору

Нічна сліпота і затуманення зору є потенційними ознаками дефіциту вітаміну А. Вітамін А відіграє вирішальну роль у підтриманні зору, дозволяючи бачити повний спектр світла, повідомляє Американська академія офтальмології (American Academy of Opthalmology). Без достатньої кількості вітаміну А очі не можуть виробляти пігменти, необхідні для правильної роботи сітківки, що призводить до нічної сліпоти та погіршення зору. Крім того, вітамін А допомагає очам виробляти достатню кількість вологи, щоб підтримувати їх у змащеному та здоровому стані.

За даними NIH, люди зі шлунково-кишковими розладами, такими як синдром подразненого кишечника, муковісцидоз або недостатність підшлункової залози, можуть бути схильні до ризику недостатності вітаміну А.

3. Тріщини в куточках рота

Кутовий хейліт (в просторіччі — заїди), стан, що характеризується хворобливими тріщинами в куточках рота, пов'язаний з дефіцитом кількох поживних речовин, зокрема залізо, цинк і вітаміни групи В, такі як фолат, рибофлавін та В12.

4. Часті синці, що довго заживають

Чи помічали ви, що у вас легко з'являються синці і що вони довго заживають? Якщо так, можливо, вам не вистачає вітамінів С і К, кажуть в NIH. Дефіцит вітаміну С може спричинити слабкість кровоносних судин через недостатнє вироблення колагену, що призводить до легкого утворення синців. Вітамін К необхідний для згортання крові та відновлення її цілісності після травми. Недостатній рівень вітаміну К може призвести до появи синців.

 

Якщо ви здорові і дотримуєтеся здорового збалансованого харчування, що базується на цільних продуктах, скоріше за все, вам не варто перейматися через прийом полівітамінів. Якщо ви помітили у себе будь-який із перелічених симптомів, проконсультуйтеся з вашим лікарем або сертифікованим дієтологом, перш ніж розпочати прийом будь-яких вітамінів чи добавок. Лікар призначить необхідні обстеження для виявлення можливих дефіцитів та підбере відповідне дозування.


Джерело: EatingWell

 

Читайте також:

Які вітаміни потрібні при діабеті

5 прихованих ознак того, що у вас може бути дефіцит вітаміну В12

Полівітаміни: що з ними не так?
 

Ми в Instagram та Telegram

 

САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я!