«Тихий вбивця»: чим небезпечний високий рівень тригліцеридів при діабеті, та як його знизити

Багато людей з цукровим діабетом (ЦД), зокрема 2-го типу, мають високий рівень тригліцеридів — тип циркулюючого жиру в крові. Це збільшує ймовірність розвитку серцево-судинних захворювань (ССЗ) у людей з ЦД, які і так перебувають у зоні підвищеного ризику.

Дізнайтеся про зміни у способі життя, які ви можете зробити, щоб знизити рівень тригліцеридів і зменшити ризик серцевих захворювань, якщо у вас діабет.

«Тихий вбивця»: чим небезпечний високий рівень тригліцеридів при діабеті, та як його знизити - изображение

Що таке тригліцериди?

Тригліцериди (ТГ) — це тип ліпідів або жирів, що циркулює в крові разом з холестерином.

Коли ви їсте та п’єте, організм перетворює калорії, які йому не потрібно використовувати негайно, у тригліцериди. Вони розщеплюються і всмоктуються в кров. ТГ є важливим запасним джерелом енергії: або печінка може використовувати один із компонентів тригліцеридів (гліцерин) для виробництва глюкози, якщо це необхідно; або організм може зберігати тригліцериди в жирових клітинах, щоб потім використовувати їх для отримання енергії.

Коли тригліцеридів в організмі забагато, може виникнути потенційно небезпечний стан — гіпертригліцеридемія. Високий рівень ТГ (або гіпертригліцеридемія) є поширеним явищем, і особливо серед людей з інсулінорезистентністю (ІР), переддіабетом, діабетом 2-го типу та ожирінням.

Тригліцериди та холестерин — у чому різниця?

І тригліцериди, і холестерин є типами ліпідів крові, проте вони виконують різні функції. Тоді як тригліцериди зберігають невикористані калорії, які з часом перетворюються на енергію, холестерин використовується для побудови клітин, обміну вітаміну D, бере участь у виробленні жовчі та деяких гормонів.

Чим небезпечний високий рівень тригліцеридів?

Високий рівень тригліцеридів часто не має жодних помітних симптомів одразу, проте з часом може збільшити ризик серцевого нападу, інсульту, а також панкреатиту (запалення підшлункової залози) та жирової хвороби печінки.

На щастя, тригліцериди можна знизити за допомогою простих змін у способі життя.

Американська діабетична асоціація (ADA) рекомендує проводити ліпідний аналіз [вимірює рівень різних жирових речовин у вашій крові, включаючи холестерин і тригліцериди] при діагностуванні діабету та принаймні кожні 5 років для людей віком до 40 років. Для людей у віці 40 років і старше або тих, хто починає приймати статини від високого рівня холестерину, рекомендовано робити повторне тестування через 4-12 тижнів після початку лікування і щорічно, щоб переконатися, що ви перебуваєте на правильному шляху.  

5 способів знизити рівень тригліцеридів, якщо у вас діабет

Окрім підтримання оптимального рівня цукру в крові, ось п'ять способів, які можуть допомогти вам знизити рівень ТГ:

1. Підтримання здорової ваги

Тригліцериди збільшуються із збільшенням ваги та зменшуються із втратою ваги. Тому підтримка здорової маси тіла є ключовим кроком до зниження рівня ТГ.

Окрім дієти та фізичних вправ, існують деякі препарати, схвалені для лікування діабету, які також можуть допомогти вам схуднути. Проконсультуйтеся з вашим лікарем про найкращий спосіб для вас.

2. Обмеження вживання алкоголю

Зменшення споживання алкоголю може допомогти знизити рівень тригліцеридів. Алкоголь містить багато цукру та калорій, тому надмірне споживання алкоголю може підвищити рівень ТГ.

І хоча раніше вважалося, що вживання одного бокала вина за обідом може бути корисним для серця, останні дані показали, що найкращий вибір — це не пити взагалі.

3. Середземноморська дієта

Середземноморська схема харчування найкраща для зниження рівня тригліцеридів і покращення здоров’я серця. Вона передбачає вживання великої кількості свіжих фруктів і овочів, нежирних білків та корисних жирів (риба, авокадо, горіхи, насіння, оливкова олія тощо); та обмеження оброблених продуктів. 

Цільнозернові продукти, як-от як пшеничний хліб, овес і коричневий рис, також є важливою частиною середземноморської дієти. Вживання більшої кількості цілісної їжі також збільшує споживання клітковини, яка має низку переваг для здоров’я кишечника та знижує рівень холестерину.

4. Корисні жири

Споживання корисних жирів — таких як авокадо, морепродукти, горіхи та насіння, оливкова олія, нежирне м'ясо (курка, індичка тощо) — може допомогти знизити рівень тригліцеридів та є корисним для серця.

5. Регулярна фізична активність

Як правило, аеробна активність є найкращою для зниження тригліцеридів. Американська кардіологічна асоціація (AHA) рекомендує 150 хвилин аеробних вправ середньої інтенсивності або 75 хвилин високоінтенсивних вправ щотижня. Обирайте те, що вам подобається: ходьба, біг підтюпцем, танці, плавання та їзда на велосипеді — все це хороші варіанти.

Силові тренування (з вагою або опором) також мають свої переваги, зокрема збільшення м'язової маси та зменшення жирових відкладень, покращення метаболізму.

 

Високий рівень тригліцеридів дуже поширений серед людей з діабетом і може збільшити ризик серцевих захворювань та інших ускладнень. На щастя, існують прості кроки, які ви можете зробити, щоб знизити рівень ТГ. Якщо ви стурбовані ризиком високого рівня тригліцеридів, ваш лікар може призначити вам аналіз крові для вимірювання тригліцеридів разом із холестерином (ліпідний аналіз).


Джерело: diatribe.org

Читайте також:

16 способів, як знизити рівень «поганого» холестерину

Прогнозування серцево-судинних захворювань при діабеті 2-го типу: виявлено нові біомаркери

Продукти, що знижують рівень холестерину
 

Ми в Instagram та Telegram