10 способів підтримати близьку людину з діабетом, не кажучи ні слова

Якщо ви читаєте цю статтю і у вас немає діабету, найімовірніше, ви піклуєтеся про людину, яка живе із цим захворюванням, і її доля вам далеко не байдужа. Окрім постійних зусиль з контролю глікемії, людям з діабетом доводиться пам'ятати про купу різних справ, пов'язаних з управлінням своїм станом, як-от регулярні візити до лікаря, перевірка наявності необхідних ліків і багато іншого.

Ось 10 порад, як ви можете допомогти близькій вам людині з діабетом, не говорячи при цьому жодного слова.

10 способів підтримати близьку людину з діабетом, не кажучи ні слова - изображение

1. Поповніть запаси ліків

Ви дуже допоможете, якщо час від часу поповнятимете діа-аптечку необхідними ліками і засобами для контролю діабету. Наприклад, спеціальні засоби для лікування гіпоглікемії (низький рівень цукру в крові), тест-смужки (дізнайтеся заздалегідь модель глюкометра), спиртові серветки тощо.

2. Подбайте про неї/нього на випадок нічної гіпо

Дуже доречним буде залишити що-небудь біля ліжка на випадок нічної гіпоглікемії, чи то таблетка з глюкозою, чи то склянка солодкого соку.

Читайте також: 5 способів допомогти близькій людині справлятись з гіпоглікемією

3. Допоможіть з організацією місця для необхідних речей

Виділіть спеціальний контейнер/полицю/шафку, де можна буде акуратно скласти все необхідне приладдя для управління діабетом: глюкометр, тест-смужки, медикаменти, серветки, глюкагон, батарейки тощо — щоб найпотрібніші речі завжди були під рукою та у звичному місці.

4. Наповніть холодильник улюбленими (бажано корисними) продуктами

Наповнення холодильника вашої близької людини улюбленими низьковуглеводними продуктами завадить їй зробити вибір, про який вона незабаром пошкодує. Ви також можете проявити турботу, приготувавши корисний сніданок або вечерю. Ідеї шукайте у нашому розділі Рецепти.

Читайте також: Харчування при діабеті: 7 рецептів з розрахунками КБЖВ

5. Станьте партнером з тренування

Підтримання достатнього рівня фізичної активності дуже важливе в управлінні діабетом. Це допомагає краще контролювати цукри, знизити ризик серцевих захворювань і пошкодження нервів, покращити чутливість до інсуліну тощо. Якщо близька людина з діабетом зацікавлена у заняттях спортом і просить вас приєднатися, зробіть це! Для вас це також буде корисно.

Читайте також: 7 видів фізичної активності для кращого контролю діабету

6. Підтримайте її/його під час візиту до лікаря

Спільний похід до ендокринолога — чудовий спосіб проявити турботу та підтримати близьку людину з діабетом, особливо якщо їй щойно діагностували це захворювання. Робіть нотатки, не соромтеся ставити запитання — чим більше ви розумієте про діабет, тим якіснішу підтримку зможете надати.

7. Зрозумійте важливість діабет-спільноти

Підтримка інших людей з діабетом, які постійно перебувають у такій самій «боротьбі», значно полегшує життя із цим станом і допомагає багато чому навчитися. Безумовно, що розуміння цього та заохочення будь-яких пов'язаних із діабетом подій чи поїздок продемонструє вашу турботу та підтримку.

8. Будьте напоготові 

Якщо близька вам людина з діабетом має систему безперервного моніторингу рівня глюкози в крові (CGM), цілком імовірно, що іноді серед ночі вона сигналізуватиме про гіпоглікемію (падіння рівня цукру в крові). Було б непогано, якби ви в надзвичайній ситуації могли розбудити її у відповідь на таке сповіщення. У разі відсутності подібного пристрою, ви все одно маєте бути напоготові, щоб, за необхідності, надати допомогу. 

9. Дозвольте їй/йому відпочити 

Якщо ваша близька людина міцно спить після важкої ночі з діабетом, візьміть на себе частину хатніх справ, як-от приготування їжі, покупка продуктів, вигул собаки тощо,  і дозвольте їй виспатися. Вона буде надзвичайно вам вдячна! 

10. Будьте обізнані щодо діабету

Дуже важливо, щоби близьке оточення людини з діабетом (родина, друзі) розумілли всі особливості управління цим станом, наприклад, симптоми та лікування гіпоглікемії. Крім того, знання основ управління діабетом покаже вашій близькій людині, що ви дбаєте про неї, і здатні в будь-який момент надати необхідну допомогу.


Читайте також:

10 речей, про які жінки з діабетом хотіли б, щоб ви знали

5 способів допомогти близькій людині справлятись з гіпоглікемією

Як допомогти літнім родичам з діабетом, які не хочуть лікуватися?

 

Ми в Instagram та Telegram