ADA оприлюднила Стандарти лікування цукрового діабету 2024: ключові оновлення

Американська діабетична асоціація (ADA) випустила нові Стандарти медичної допомоги при діабеті 2024 (Standards of Care). Ці настанови щодо діагностики та лікування діабету публікуються щороку після огляду нових досліджень експертами.

Хоча Стандарти першочергово призначені для надання рекомендацій медичним працівникам, їх знання може допомогти людям з діабетом бути обізнаними та співпрацювати зі своїми лікарями, а також відстоювати свої права на отримання найкращої медичної допомоги.

ADA оприлюднила Стандарти лікування цукрового діабету 2024: ключові оновлення - изображение

Стандарти лікування цукрового діабету ADA (Standards of Care), вперше опубліковані у 1989 і оновлювальні щороку, призначені для медичних працівників, які доглядають і консультують людей з цукровим діабетом або тих, хто знаходиться у зоні ризику ЦД.

Оновлення проводиться Комітетом з професійної практики Американської діабетичної асоціації (ADA’s Professional Practice Committee), до складу якого входять лікарі, фахівці з лікування та навчання діабету, а також науковці в галузі поведінкового здоров'я, які мають досвід у різних сферах, пов'язаних з діабетом, від серцево-судинного здоров'я до технологій лікування діабету.


Як і минулорічні настанови, Стандарти 2024 продовжують акцентувати на ролі контролю рівня глюкози в крові, артеріального тиску та ліпідів, а також застосуванні ліків, які позитивно впливають на серце, судини та нирки. Такий комплексний підхід до лікування має на меті зниження ризиків ускладнень, пов'язаних з діабетом.

ADA також зазначає важливість проведення скринінгу та профілактичних заходів для лікування і запобігання прогресуванню численних ускладнень діабету, від серцевої недостатності до неалкогольної жирової хвороби печінки (поширеної у людей з діабетом 2-го типу) та захворювань периферичних артерій.

Нижче наведено ключові оновлення Стандартів медичної допомоги ADA 2024.

Скринінг на діабетичний дистрес і депресію

Стандарти 2024 рекомендують, щоб люди з діабетом, особи, які здійснюють догляд за ними, та члени їхніх сімей проходили скринінг на наявність діабетичного дистресу щонайменше раз на рік, а за необхідності — частіше. 

Нові настанови також заохочують до щорічного скринінгу на депресію у всіх людей з діабетом (частіше у тих, хто має депресію в анамнезі або повідомляє про неї самостійно). Люди з проблемами або діагнозом психічного здоров'я повинні бути направлені до фахівців у галузі охорони психічного здоров'я для отримання послуг.

Скринінг для профілактики або відтермінування діабету ЦД 1-го типу

Після схвалення FDA у 2022 препарату Tzield (телізумаб), який дозволяє відтермінувати початок діабету 1-го типу у людей з групи ризику віком від 8 років і старше, ADA пропонує додаткові рекомендації щодо скринінгу та профілактики діабету 1-го типу. У Стандартах 2024 ADA рекомендує особам віком 8 років і старше з діабетом 1-го типу 2 стадії розглянути можливість застосування препарату Tzield для відтермінування початку діабету 1-го типу 3 стадії.

Імунізація при діабеті

Найновіші рекомендації ADA закликають усіх людей з цукровим діабетом віком від 6 місяців і старше зробити щеплення проти COVID-19 та бустерні вакцини, а також інактивовану або рекомбінантну версію щорічної вакцинації проти грипу. Дорослим з діабетом 60 років і старше також рекомендується зробити щеплення проти респіраторно-синцитіального вірусу (РСВ), а також високу дозу чотирьохвалентної інактивованої вакцини проти грипу.

Здоров'я кісток

Оновлені настанови рекомендують людям з діабетом віком 65 років і старше, а також усім, хто має фактори ризику переломів кісток проходити сканування DEXA (мінеральної щільності кісткової тканини) кожні два-три роки. Оскільки застосування деяких цукрознижувальних препаратів пов'язане зі збільшенням кількості падінь і переломів, слід уникати застосування препаратів з високим ризиком гіпоглікемії або несприятливого впливу на здоров'я кісток. Люди, які мають ризик переломів кісток, повинні отримувати достатню кількість кальцію та вітаміну D з їжею або харчовими добавками, а також повинні бути проконсультовані щодо достатньої аеробної фізичної активності та фізичних навантажень для оптимального здоров'я кісткової тканини.

«Діабетичні пристрої повинні бути запропоновані людям з діабетом»

Так починається розділ Стандартів 2024, що стосується технологій для лікування діабету.

ADA все більше підкреслює цінність і важливість забезпечення людей з діабетом новітніми технічними засобами для контролю захворювання — інсуліновими шприц-ручками, «розумними» шприц-ручками, глюкометрами, безперервними моніторингами глюкози (CGM), автоматизованими системами доставки інсуліну (AID) — разом з навчанням, подальшим спостереженням і підтримкою. Новітні стандарти ADA також рекомендують пропонувати безперервний моніторинг глюкози людям з діабетом 1-го типу на момент встановлення діагнозу, а також вагітним з діабетом 1-го типу.

Настанови 2024 також заохочують медичних працівників опанувати навички використання діабетичних технологій.

Контроль ваги для профілактики або лікування діабету 2-го типу

«Існують переконливі та узгоджені докази того, що контроль ожиріння може затримати прогресування від переддіабету до діабету 2-го типу і є дуже корисним у лікуванні діабету 2-го типу», — йдеться в нових рекомендаціях.

У Стандартах зазначено, що існує цілий ряд переваг для здоров'я, які залежать від кількості втраченої ваги: втрата 3-7% від початкової ваги може покращити рівень глікемії та зменшити серцево-судинні фактори ризику; втрата понад 10% від початкової ваги може, за умови збереження результату, призвести до ремісії діабету 2-го типу, покращення стану печінки та інших факторів ризику.

У нових рекомендаціях ADA йдеться також про ефективність застосування нових препаратів для контролю ваги, зокрема агоністів GLP-1, таких як семаглютид (Ozempic, Wegovy та Rybelsus), та подвійних агоністів GLP/GIP, таких як tirzepatide (Mounjaro та Zepbound).

Цукрознижувальні препарати, які мають додаткові переваги для здоров'я

Стандарти 2024 відмічають цінність низки нових категорій цукрознижувальних препаратів, які мають додаткові переваги для здоров'я, зокрема, захищають серце і нирки; й надалі заохочують надавати пріоритет цукрознижувальним препаратам, включаючи інгібітори SGLT-2 та препарати на основі інкретину, такі як агоністи GLP-1 та подвійні агоністи, оскільки вони допомагають швидше та ефективніше досягати індивідуальних цілей у лікуванні.

Здоров'я нирок

Одним з оновлень цього року в управлінні здоров'ям нирок при діабеті є рекомендація включати ліки від артеріального тиску, такі як інгібітор АПФ або антигіпертензивні препарати. Нові дані показують, що ці ліки також можуть зменшити ризик серцево-судинних захворювань, таких як серцевий напад або інсульт. Інгібітор АПФ або БРА залишається першим препаратом, рекомендованим для контролю артеріального тиску у людей з діабетом. Стандарти також надають рекомендації щодо того, коли людину слід направити до нефролога.

 

2024 Standards of Medical Care in Diabetes


Джерела: diatribe.org, diabetesjournals.org

Читайте також:

АДА та ААСС оновили рекомендації з лабораторної діагностики діабету: що змінилося?

АДА оновила стандарти лікування діабету 2023: що змінилося?

Нові рекомендації з управління діабетом: ADA 2023
 

Ми в Instagram та Telegram