Прогнозування серцево-судинних захворювань при діабеті 2-го типу: виявлено нові біомаркери

Новий аналіз досліджень виявив 13 біомаркерів, які можуть значно допомогти у прогнозуванні серцево-судинних ризиків у людей з цукровим діабетом 2-го типу.

Продовжуйте читати, щоб дізнатися більше.

Прогнозування серцево-судинних захворювань при діабеті 2-го типу: виявлено нові біомаркери - изображение

Люди з цукровим діабетом 2-го типу (ЦД2) вдвічі частіше хворіють на серцево-судинні захворювання (ССЗ), ніж люди без діабету. Але як лікарі можуть виявити тих, хто має найвищий ризик?

Раніше для оцінки ризику розвитку ССЗ використовували бали ризику. За допомогою простих опитулвальників, з'ясовували такі фактори, як вік, стать, сімейний анамнез та високий кров'яний тиск, щоб визначити ризик серцевих захворювань у людини. Однак цей метод не настільки корисний та точний для всіх категорій пацієнтів.

Новий аналіз виявив 13 біомаркерів, які суттєво покращують прогнозування серцево-судинного ризику у людей з ЦД2. Біомаркери — це молекули в організмі, які вказують на нормальні або аномальні процеси, такі як здорове функціонування органу або наявність захворювання.

Точне прогнозування серцево-судинних захворювань при цукровому діабеті 2-го типу: систематичний огляд та мета-аналіз

Експерти з Університету Джона Гопкінса, Лундського університету у Швеції та Китайського університету Гонконгу вивчили відмінності між людьми з діабетом 2-го типу, у яких розвинулися ССЗ, та тими, у кого вони не розвинулися.

Загалом вчені проаналізували 195 біомаркерів у понад 400 опублікованих дослідженнях, починаючи з 1990 року. Біомаркер NT-proBNP — білок, який виробляється серцем і кровоносними судинами — мав найвищу прогностичну цінність і сталість у дослідженнях. Вищі рівні NT-proBNP були пов'язані з більшим ризиком ССЗ: коли серцю доводиться працювати важче, ніж зазвичай, щоб перекачувати кров, виробляється високий рівень NT-proBNP. 

NT-proBNP є компонентом для виробництва іншого білка — мозкового натрійуретичного пептиду (BNP), який допомагає зменшити навантаження на серце, знижуючи кров'яний тиск. Разом NT-proBNP і BNP є основними біомаркерами серцевої недостатності.

Дослідники також відзначили, що NT-proBNP може бути корисним для прогнозування серцевих захворювань й у інших людей (без діабету).

Інші перспективні біомаркери серцево-судинних захворювань включали: тропонін-Т (TnT) — білок, який міститься в серцевому м'язі; він циркулює в крові, коли серцевий м'яз пошкоджений, як правило, внаслідок серцевого нападу; і коронарну комп'ютерну томографічну ангіографію (CCTA) — візуалізаційний біомаркерний тест, який виявляє бляшки та закупорки в артеріях, що постачають серце кров'ю.

[*Одним з основних обмежень цього аналізу було те, що більшість учасників розглянутих досліджень були європейцями, тому результати можуть не стосуватися інших груп населення].


Читайте також:

Справи сердечні: 10 рекомендацій кардіолога людині з діабетом

5 медикаментів, які можуть порушити ваш контроль глікемії

ADA оприлюднила Стандарти лікування цукрового діабету 2024: ключові оновлення

 

Ми в Instagram та Telegram