Холестерин — ворог чи друг? Навіщо він потрібен організму

Ми часто чуємо, що холестерин — це шкідливо, «поганий» холестерин, як знизити рівень холестерну тощо. Але, насправді, холестерин як такий — не ворог нашому здоров'ю. Він важливий для багатьох процесів та систем в організмі. 

З цієї статті ви дізнаєтеся, що таке «хороший» та «поганий» холестерин, для чого він потрібен організму, та як контролювати вміст холестерину в крові.

Холестерин — ворог чи друг? Навіщо він потрібен організму - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


Що таке холестерин?

Холестерин — це жироподібна (воскоподібна) речовина, яка міститься в кожній клітині організму. 

Більша частина холестерину утворюється печінкою — 85%, решту 15% ми отримуємо з продуктів харчування. По судинах холестерин транспортується у свого роду «пакуваннях», які мають назву ліпопротеїни.

Форми холестерину:

  • Ліпопротеїни низької щільності (ЛПНЩ) або «поганий» холестерин, який, накопичуючись в артеріях, утворює відкладення, так звані бляшки.
  • Ліпопротеїни високої щільності (ЛПВЩ) або «хороший» холестерин, який, навпаки, сприяє виведенню «поганого» холестерину з організму. 

Холестерин — ворог чи друг? Навіщо він потрібен організму - 2 изображение

Холестерин — ворог чи друг? Для чого він потрібен організму

Холестерин як такий — не ворог нашому здоров'ю! Він є компонентом будови клітинної мембрани, бере участь у виробленні статевих гормонів, нервових клітин, жовчі, необхідний для обміну вітаміну D. Крім того, це потужний антиоксидант. 

При цьому надлишок «поганого» холестерину (ЛПНЩ) може призвести до проблем зі  здоров'ям, поступово пошкоджуючи артерії та підвищуючи ризик розвитку серцево-судинних захворювань, інсульту й смерті. 

Норми вмісту холестерину в крові (European Atherosclerosis Society):

  • загальний холестерин — до 5 ммоль/л
  • холестерин ліпопротеїдів низької щільності — до 3 ммоль/л
  • холестерин ліпопротеїдів високої щільності — понад 1,5 ммоль/л

Як холестерин впливає на роботу різних органів та систем організму

Серце, судини та кровоносна система

Надлишок «поганого» холестерину (ЛПНЩ) накопичується і закупорює артерії, що призводить до їхньої жорсткості та потовщення. Йдеться про розвиток атеросклерозу, за якого кров не може безперешкодно текти закупореними судинами, а серцю стає вкрай складно працювати, проштовхуючи кров артеріями, що звужуються від «холестеринового» нальоту. Згодом ці процеси підвищують ризик виникнення захворювань серця і судин: стенокардія, захворювання периферичних артерій, серцевий напад, інсульт.

Ендокринна система

Холестерин необхідний для вироблення естрогену, тестостерону і кортизолу, які, своєю чергою, здатні чинити зворотний вплив на рівень холестерину. Так, наприклад, доведено, що підвищення естрогену в жінок у перші тижні менструального циклу призводить до зростання «хорошого» холестерину, а рівень «поганого» холестерину при цьому знижується. Цілком імовірно, що це одна з причин розвитку хвороб серця в період постменопаузи, коли рівень естрогену падає.

На підвищення рівня загального та «поганого» холестерину має вплив також порушення синтезу гормонів щитоподібної залози (гіпотиреоз). А ось їх надлишок (гіпертиреоз) призводить до протилежного ефекту.

Нервова система

Холестерин є важливою складовою нашого мозку: саме тут міститься приблизно 25% загального запасу холестерину. Він виконує захисну функцію та бере участь в утворенні нервових клітин, завдяки яким мозок взаємодіє з усім організмом.

Знову ж таки, надлишок холестерину шкодить функціонуванню нервової системи: порушений кровообіг (у перевантажених холестерином артеріях) може призвести до втрати пам'яті, втрати рухової активності, порушення ковтальної функції, проблем мовленнєвої функції та інших небажаних наслідків.

Травна система

Для травної системи холестерин відіграє надважливу роль, а саме сприяє виробленню жовчі, яка необхідна для розщеплення їжі, що вживається, і засвоєння з неї поживних речовин у кишечнику. Однак зайвий холестерин у жовчі поступово трансформується в кристали, які згодом тверднуть, перетворюючись у жовчному міхурі на камені.

Для деяких людей високі рівні холестерину є особливо ризиковими, серед них:

  • люди з цукровим діабетом
  • люди з діагностованою ішемічною хворобою
  • люди з атеросклерозом головного мозку

Як контролювати вміст холестерину в крові?

Для цього слід:

  • регулярно проводити ліпідограму (відстежувати ліпідний профіль)
  • збалансувати харчування 
  • залишатися максимально активним 
  • скоригувати спосіб життя, поступово замінюючи шкідливі звички корисними для здоров'я 
  • приймати ліки, якщо в таких є необхідність і вони призначені вашим лікарем 

Ці рекомендації багаторазово знижують серцево-судинні ризики, здатні вберегти від ускладнень і поліпшити якість вашого життя.


Читайте також:

16 способів знизити рівень «поганого» холестерину

Продукти, що знижують рівень холестерину

Як знизити рівень холестерину?
 

Ми в Instagram та Telegram