Будьте напоготові: як навколишнє середовище може впливати на рівень глюкози

Чи знали ви, що така, здавалося б, не пов'язана з діабетом річ, як сонячний опік, насправді може впливати на рівень глюкози?

Дізнайтеся, як різні фактори навколишнього середовища позначаються на вашому рівні цукру в крові і про те, як ви можете ефективно підготуватися до перебування на свіжому повітрі.

Будьте напоготові: як навколишнє середовище може впливати на рівень глюкози - изображение

Знання того, як навколишнє середовище впливає на рівень глюкози має важливе значення, щоб залишатися в безпеці і добре почуватися, якщо у вас цукровий діабет. Температура за вікном, сонячні опіки або зміна висоти над рівнем моря можуть створювати додаткові проблеми, впливаючи на ваші ліки та медичне обладнання для контролю свого стану.

Розглянемо три різні фактори навколишнього середовища, які можуть впливати на рівень глюкози, і поради, як насолоджуватися активним відпочинком на свіжому повітрі?

Зовнішня температура

Контроль діабету в спекотну або холодну погоду може бути пов'язаний з певними труднощами. Температура навколишнього середовища може не лише впливати на рівень глюкози, але й пошкодити ваш інсулін та обладнання для тестування.

Спека

Екстремальна спека підвищує ризик зневоднення, що може спричинити гіперглікемію (високий рівень цукру в крові), а також призвести до викиду гормонів стресу (наприклад, кортизолу), які підвищують концентрацію глюкози в крові. Коли у вас високий рівень глюкози, нирки починають активно працювати, щоб вивести зайвий цукор, що ще більше посилює зневоднення. Вплив високої температури також може зіпсувати ваш інсулін, в результаті він буде діяти менш ефективно, що може вплинути на контроль глікемії (у деяких випадках можна помітити зміну кольору або текстури інсуліну). Екстремально висока температура може навіть пошкодити ваш глюкометр, тест-смужки або інші засоби для контролю діабету.

Якщо ви плануєте провести час на вулиці у спекотний день, обов'язково зберігайте свої шприц-ручки з інсуліном або інсулінову помпу у спеціальному захисному термочохлі, подалі від прямих сонячних променів та екстремальних температур. Достатнє пиття та регулярна перевірка рівня глюкози також допоможуть вам уникнути його коливань. 

Читайте також: 7 порад, як контролювати діабет, коли на вулиці спекотно

Холод

З іншого боку, холодна погода також може впливати на ваш інсулін та діа-приладдя. Якщо ваш інсулін замерзає, він руйнується, а екстремально низькі температури можуть призвести до того, що ваші гаджети перестануть працювати. Перебування в умовах низьких температур і переохолодження також може збільшити ризик гіпоглікемії (низький рівень цукру в крові), оскільки ваш організм використовує додаткову глюкозу, намагаючись зігрітися (це особливо актуально, якщо ви тремтите, і ваш організм намагається виробити тепло).

Мало того, температура також може впливати на здатність організму всмоктувати інсулін у кров: коли вам жарко, кровоносні судини біля поверхні шкіри розширюються, і ви засвоюєте інсулін набагато швидше; при низьких температурах відбувається протилежне, і дія інсуліну може затримуватися, що потенційно може спричинити тимчасове підвищення рівня глюкози [якщо ви не розрахували дозування правильно].

Якщо ви виходите на холод, тримайте інсулін та засоби для контролю рівня глюкози ближче до шкіри або в спеціальному термочохлі. Крім того, перед перевіркою рівня глюкози вдягайте рукавички та зігрівайте руки, щоб забезпечити достатній кровотік для отримання точних показників.

Читайте також: 10 порад з управління діабетом взимку

Вплив сонячних ультрафіолетових променів

Для людей з діабетом негативні наслідки сильного сонячного опіку можуть бути особливо небезпечними. Коли ви отримуєте серйозний сонячний опік, ваш організм виділяє гормон кортизол — також відомий як «гормон стресу» — який може стимулювати печінку виробляти глюкозу і підвищувати резистентність до інсуліну.

Найочевидніший і найефективніший спосіб уникнути цього? Наносити сонцезахисний крем! Також носіть головні убори, сонцезахисні окуляри з захистом від ультрафіолету та за можливості уникайте перебування на вулиці у найбільш спекотні години — приблизно з 12:00 до 16:00.

Якщо ви все ж отримали сильний опік, ви можете вжити заходів для пом'якшення його наслідків, наприклад, пити більше води і обробляти опік алое вера.

Перебування на великій висоті

Для тих, хто любить гірські види активного відпочинку або відвідує високогір'я важливо знати, як ваш організм реагує на висоту. Висотна хвороба може викликати значний дискомфорт у вигляді задишки, нудоти, виснаження і збільшення частоти серцевих скорочень. Ці симптоми можуть бути схожими на симптоми гіпоглікемії. Тому обов'язково регулярно перевіряйте рівень глюкози, щоб переконатися, що [рівень глюкози] не є причиною проблеми». Така реакція на висоту також може призвести до зневоднення та викиду кортизолу, що підвищує ризик гіперглікемії.

Носіння безперервного моніторинга глюкози (CGM) допоможе вам завжди залишатися у курсі своїх показників. Крім того, ви можете встановити налаштування CGM, щоб отримувати сповіщення про зміни рівня глюкози раніше.

У дуже екстремальних випадках холодна погода і висота над рівнем моря також можуть впливати на роботу інсулінового обладнання. Хоча це трапляється рідко, під час подорожі на велику висоту через зміну тиску деякі інсулінові помпи можуть видавати більше інсуліну, ніж передбачалося користувачем. На різних помпах і лічильниках зазвичай вказується, яку зміну висоти над рівнем моря вони можуть витримати. Перевірте інструкцію з експлуатації вашого пристрою, щоб дізнатися, чи є там обмеження по висоті над рівнем моря.

І останнє: щоб забезпечити циркуляцію крові та доставку кисню до організму на великій висоті, вам може знадобитися більше зусиль для дихання. Це може призвести до використання більшої кількості енергії (і, відповідно, глюкози), що може спричинити гіпоглікемію. Подорожуючи у високогірний регіон, обов'язково вживайте достатню кількість рідини та обговоріть зі своїм лікарем будь-які необхідні коригування дозування інсуліну, які можуть знадобитися.

Про інші фактори читайте у статті Що впливає на рівень цукру в крові? Повний список факторів.


Читайте також:

Що впливає на рівень цукру в крові? Повний список факторів

Чи існує зв'язок між діабетом та холодом?

Вчені з Китаю вперше вилікували людину від діабету 2 типу

 

Ми в Instagram та Telegram