10 порад з управління діабетом взимку

Брррр...як же холодно! При зниженні температури за вікном, людині з ЦД слід пам'ятати про кілька важливих моментів з управління діабетом, таких як зберігання інсуліну, робота діа-гаджетів на морозі тощо. 

СахарОК підготував для вас добірку корисних порад щодо управління діабетом у холодну пору року. Беріть до уваги!

10 порад з управління діабетом взимку - изображение

Частіше перевіряйте рівень цукру в крові 

Деякі люди реагують на низькі температури зниженням рівня цукру в крові, інші, навпаки, помітять, що рівень ГК (глюкози в крові) піднімається вище. 

Єдиний спосіб дізнатися, що відбувається у вашому тілі — часто моніторити рівень цукру в крові. Слідкуйте за тенденціями температур на вулиці, а потім відповідно корегуйте своє харчування та інсулін. 

Захистіть вашу імунну систему 

Діабет послаблює імунну систему. Ось чому ризик захворіти на грип (чи інші вірусні інфекції) і отримати ускладнення у людей з діабетом вдвічі вище, ніж у здорових людей (без діабету). При будь-якій формі діабету, навіть якщо він добре компенсований, рекомендується зробити щеплення від грипу.

Крім того, не забувайте дотримуватися елементарних правил особистої гігієни, не нехтуйте носінням маски, особливо у людних місцях. Регулярно робіть вологе прибирання і провітрюйте вашу оселю. Проконсультуйтеся з вашим лікарем щодо необхідності вживання вітамінів.

Переконайтеся, що ваш інсулін захищений від холоду 

Інсулін, як вода, замерзає за температури приблизно 0 °C. Це означає, що ручка або флакон з інсуліном, який ви залишили в машині / сумочці тощо, за умови тривалого перебування на морозі — замерзне, коли температура буде нижчою за нуль.

Переконайтеся, що ваш інсулін захищений від холоду. Зберігайте його в спеціально призначеному для цього чохлі або термопеналі. Температура зберігання інсуліну має залишатися вищою за 4 °C. 

Інсулін, що зберігається в холодильнику, іноді також може замерзнути. Тримайте його ближче до дверцят холодильника, щоб запобігти замерзанню. Якщо ви думаєте, що ваш інсулін замерз, викиньте його і використовуйте новий флакон, ручку або ємність із помпою.  

Захистіть свою електроніку від переохолодження

Електроніка не любить морозу (як і спеки). Тримайте ваш глюкометр, помпу або ресивер CGM у внутрішній кишені ближче до тіла, щоб захистити їх від переохолодження. При температурі вище 4 °C, ваші діа-гаджети будуть в порядку.

В особливо холодні дні, покладіть грілку для рук у кишеню, де ви зберігаєте пристрій, щоб він був теплим. Це також допоможе запобігти замерзанню інсуліну.

Ознайомитися з правилами з безпеки та використання вашої моделі глюкометра, помпи та CGM можна на офіційних сайтах виробників

Не заморожуйте комплект Glucagon 

Ви не зможете використовувати набір, якщо шприц із розріджувачем заморожений, тому намагайтеся зберігати його в теплі. 

Тримайте руки в теплі

У холодну погоду руки можуть замерзнути, що може ускладнити перевірку рівня цукру в крові. Одягніть рукавички, вирушаючи на вулицю. Зігрійте руки перед тестуванням.

Дотримуйтеся повноцінного здорового харчування

Правила складання збалансованого зимового меню дивись ТУТ.

Залишайтеся фізично активними

Не відмовляйтеся від фізичних навантажень у зимовий час. Це важливо для кращого контролю рівня цукру в крові. Більше ходіть пішки, запишіться в тренажерний зал або освойте новий зимовий вид спорту. Робота по дому, до речі, це теж фізичне навантаження.

Подбайте про шкіру 

Взимку шкіра стає сухою, часто тріскається, особливо на ногах. Це може «відкрити двері» для ран та інфекцій. Обирайте максимально комфортне та якісне зимове взуття, використовуйте зволожувальний крем із високим вмістом сечовини, щоденно оглядайте стопи на предмет ран і пошкоджень. У разі потреби зверніться до лікаря. 

Позбавтеся зимової хандри 

Короткі зимові дні можуть вплинути на ваш емоційний стан. Фізичні вправи, правильне харчування та заняття тим, що вам подобається, допоможуть підняти настрій. Якщо у вас проблеми з депресією, зверніться по допомогу до психолога.

 

Зима — прекрасна пора року. Не дозволяйте холоду тримати вас вдома! 
Тим паче щоденні прогулянки на свіжому повітрі корисні для вашого здоров'я.

Зберігайте діабетичне обладнання, яке ви носите з собою, у внутрішній кишені поруч із тілом. Переконайтеся, що температура зберігання вашого діабетичного приладдя вища за 4 °C. Слідкуйте за попередженнями або кодами помилок на ваших електронних пристроях і за температурою вашого інсуліну. Частіше моніторте рівень цукру в крові і не забувайте брати з собою засоби від гіпо, куди б ви не йшли.

А тепер час хапати термос із чаєм і на прогулянку!

 

Читайте нас в Instagram та Telegram