Добавки при діабеті: що ми знаємо про ефективність вітамінів, трав із добавок?

Для деяких дієтичних добавок є слабкі докази потенційної користі. Наприклад, дослідження показують, що хром, кориця або берберин можуть допомогти контролювати рівень цукру в крові, або ж альфа-ліпоєва кислота може зменшити біль, пов’язаний з діабетичною нейропатією.

Добавки при діабеті: що ми знаємо про ефективність вітамінів, трав із добавок? - изображение

Авторка цієї статті — Валерія Прудиус, лікарка-інтерн терапевт Теплицької міської лікарні, співзасновниця ГО «Український офіс здоровʼя», членкиня УДФ Молодь, громадська діячка.


Здебільшого ці дослідження мають обмеження щодо масштабів та відрізняються одне від одного характеристиками учасників, рецептурою та дозуванням добавок, тривалістю дослідження та результатами, що унеможливлює чіткі висновки.

Для більшості добавок немає доведеного сприятливого впливу на діабет або його ускладнення.

Які є докази користі харчових добавок для пацієнтів із діабетом?

Стандарти медичної допомоги при цукровому діабеті Американської діабетичної асоціації стверджують, що немає достатніх доказів, що підтверджують користь добавок для пацієнтів із діабетом, які не мають підтверджених дефіцитів. Отже, вони не рекомендуються як монотерапия для контролю глікемії.

Водночас є кілька описових оглядів, які підкреслюють потенційні переваги різних добавок для досягнення пов’язаних із діабетом результатів. Про це ще згадаємо далі.

Що нам відомо про безпеку дієтичних добавок при діабеті?

Певні дієтичні добавки можуть мати побічні ефекти, і деякі з них можуть бути серйозними, наприклад, пошкодження нирок.

Безпека передусім: харчові добавки не регулюються Управлінням із контролю за продуктами та ліками (FDA). FDA попереджає споживачів бути обережними з продуктами, які позиціонуються як такі, що лікують діабет. Це видається занадто гарним/чудотворним, та чи правда такі продукти є?. Зокрема йдеться про ті, що обіцяють стати для вас «природними ліками від діабету» або «замінять ваші ліки від діабету». Деякі з таких шкідливі самі собою, і точно всі з них шкідливі, якщо ви будете використовувати їх замість ефективного лікування діабету. Дуже важливо не заміщувати медичне лікування діабету неперевіреним продуктом. 

Немає надійних доказів того, що будь-які трав’яні чи інші добавки можуть допомогти контролювати діабет або його ускладнення.

Незалежно від клінічних доказів щодо впливу добавки на організм при діабеті та пов’язаних із ним ускладненнях, поставте собі головне питання – чи не зашкодить вам приймання цієї добавки, цього вітаміну?

Багато хто вважає, що добавка містить ті самі вітаміни та мінерали, що й цільні продукти, то чому б просто не прийняти таблетку? Тому що вітаміни та мінерали найкраще засвоюються саме з їжі.

Пропоную подумати про це в такій площині: цілісні продукти містять суміш мінералів, ферментів, клітковини та інших речовин, які взаємодіють між собою та допомагають вашому організму засвоювати та використовувати отримані з їжі поживні речовини.

Добре збалансоване харчування корисніше, ніж полівітаміни з пляшечки. Сьогодні ми не маємо впевненості, чи ідентично діють  на організм вітаміни та мінерали у вигляді добавок.

Читайте також: Прийом вітамінів: 4 помилки, яких варто уникати

Проте якщо у вас справжній дефіцит певного вітаміну, добавка справді може бути корисною. Поширеними є дефіцити вітамінів D, B12, а також кальцію та заліза. Єдиний спосіб дізнатися, чи є у вас дефіцит — аналіз крові. Але ви можете запідозрити дефіцитні стани і за деякими ознаками. Якщо ви відчуваєте симптоми, які, на вашу думку, може вирішити добавка, проконсультуйтеся з лікарем, перш ніж намагатися розв'язати проблему самостійно.

Добавки при діабеті: що ми знаємо про ефективність вітамінів, трав із добавок? - 2 изображение

Чим ми ризикуємо, коли самопризначаємо собі добавки?

Добавки можуть спричинити небажані або небезпечні побічні ефекти, особливо якщо вони взаємодіють із вашими ліками. Тоді як деякі інгредієнти можуть посилити дію ваших ліків від діабету – і призвести до гіпоглікемії (низького рівня глюкози в крові), інші можуть мати протилежний ефект – спровокувати гіперглікемію (високий рівень глюкози в крові).

Із вживанням певних дієтичних добавок пов’язують погіршення функції нирок. Це особливо важливо для людей із діабетом, адже стан є основною причиною захворювань нирок. Якщо у вас діагностовано захворювання нирок, або ви перебуваєте в групі ризику, медичний працівник має уважно призначати вам добавки і ретельно стежити за їхнім використанням вами.

Добавки, що можуть впливати на рівень глюкози в крові

Хром

Дефіцит хрому може призвести до високого рівня цукру в крові. У певних ситуаціях, якщо у вас виявлено нестачу хрому, варто спробувати приймання мікроелементу додатково. Але дефіцит хрому – це дуже рідкісний випадок. Більш ніж шкідливою може виявитися добавка хрому, якщо у вас діагностовано захворювання нирок: він може ще більше пошкодити нирки та погіршити перебіг і лікування захворювання.

Вітамін Е і звіробій

Як вітамін Е, так і трава звіробою можуть небезпечно взаємодіяти з ліками, що розріджують кров (часто використовуються для лікування серцевих захворювань), збільшуючи ризик кровотечі. Серед людей із серцевими захворюваннями, які лікуються варфарином, є ті, у кого найімовірніше виникають кровотечі, і має вищий рівень вітаміну Е в організмі. Дослідження також показали, що звіробій посилює дію препаратів, які розріджують кров. Уникайте цих добавок, якщо ви приймаєте кроворозріджуючі препарати. Крім варфарину, це також апіксабан, дабігатран, гепарин і ривароксабан.

Добавки з вітаміном Е не захистять від діабету та його ускладнень. Поки дослідження не продемонструють явну користь, краще їх не вживати без призначення та реальної потреби.

Ніацин (вітамін B3)

Деякі люди приймають ніацин для підвищення рівня ЛПВЩ («хорошого») холестерину, але цей вітамін  також може вплинути на лікування діабету. Ніацин підвищує рівень глюкози натщесерце в людей з діабетом, а це означає, що ризики можуть переважати переваги. І хоча ніацин може підвищити рівень холестерину ЛПВЩ, немає доказів того, що це призводить до зниження ризику серцево-судинних захворювань. Консультація з вашим ендокринологом допоможе визначити, чи безпечним буде приймання ніацину для вас.

Вітамін B12

Добавка B12 може бути корисною, якщо у вас діабет 2 типу та підтверджений аналізами дефіцит цього вітаміну. Люди з діабетом 2 типу, які приймають метформін, часто мають знижений рівень вітаміну B12. Якщо вам призначено метформін, проконсультуйтеся з лікарем щодо періодичної діагностики на дефіцит B12.

Читайте також: 5 прихованих ознак того, що у вас може бути дефіцит вітаміну В12

Вітамін D

Щодо вітаміну D все ще немає єдиної думки науковців. Вважається, що вищі концентрації вітаміну D у крові в дитинстві асоційовані з меншим ризиком діабету 1 типу, а низький рівень вітаміну D пов’язаний із підвищеним ризиком розвитку діабету 2 типу. Ці дані потребують додаткових досліджень та підтверджень.

Водночас надлишок вітаміну D також може бути шкідливим: дуже високий рівень вітаміну D у крові (понад 375 нмоль/л або 150 нг/мл) може спричинити нудоту, блювоту, м’язову слабкість, сплутаність свідомості, біль, втрату апетиту, зневоднення, надмірне сечовипускання, спрагу, а також камені в нирках. Профіцит вітаміну D може призвести до розвитку ниркової недостатності, спровокувати нерегулярне серцебиття і навіть смерть. (Високий рівень вітаміну D майже завжди є результатом споживання надмірної кількості вітаміну D з дієтичних добавок.)

Читайте також: Вітамін Д: кому яка доза? Пояснює ендокринолог

Кориця

Добавки з корицею не допомагають людям із 2 типом цукрового діабету досягти цілей лікування або забезпечити надійне зниження рівня цукру в крові. Однак, оскільки кориця є ароматною приправою, ви можете використовувати її для ароматизації їжі замість підсолоджування. Насолоджуйтесь посипаною корицею вівсянкою замість того, щоби приймати добавки.

Вживання кориці у дозуванні менше 6 грамів на день не представляє ризику для здоров’я. Найпоширенішими побічними ефектами при застосуванні вищих доз є шкірні алергічні реакції та проблеми з травленням.

Альфа-ліпоєва кислота (ALA)

Альфа-ліпоєва кислота (ALA) здатна зменшувати біль від діабетичної нейропатії. Ін’єкції ALA, доступні лише в Європі, покращують симптоми нейропатії за короткий термін.

Читайте також: Альфа-ліпоєва кислота при діабетичній нейропатії: що говорять дослідження?

Магній

Магній, який міститься в багатьох продуктах харчування, зокрема у бобових, насінні, горіхах, цільнозернових продуктах і шпинаті, необхідний для здатності організму переробляти глюкозу.

Крім того, люди, раціон яких містить багато магнію, здебільшого мають менший ризик розвитку діабету.

У 2021 року було розглянуто 13 досліджень, в яких 957 учасників мали високий ризик діабету. Було виявлено, що добавки магнію можуть покращити чутливість до інсуліну. У 2022 році огляд 18 досліджень і 1097 учасників із діабетом показав, що добавки магнію можуть впливати на контроль рівня цукру в крові. Але автори заявили, що досліджень на цей момент недостатньо для надання будь-яких клінічних рекомендацій.

Магній у складі дієтичних добавок не слід вживати в кількостях, що перевищують верхню межу, якщо інше не рекомендовано медичним працівником. (Денна верхня межа споживання магнію з добавок і ліків для дорослих становить 350 мг.)

Великі дози магнію в добавках можуть спричинити діарею та спазми в животі. Дуже великі дози — понад 5000 мг на день — можуть бути смертельними.

Омега-3 

Результати щодо впливу жирних кислот Омега-3 на діабет і пов’язані з ним серцево-судинні проблеми є досить суперечливими.

У 2022 році огляд 30 досліджень із 2459 учасниками показав, що у 70% досліджень спостерігався певний позитивний вплив добавок омега-3 на контроль діабету. Попри те, що добавки Омега-3 не мали суттєвого впливу на HbA1c (глікований гемоглобін), але впливали на зниження рівня глюкози в крові натще та резистентність до інсуліну. Автори огляду заявили, що для підтвердження цих висновків необхідні додаткові дослідження.

Огляд 46 досліджень 2022 року (4991 учасник) виявив, що приймання Омега-3 з добавок значно покращило рівні загального холестерину, тригліцеридів, холестерину ЛПВЩ, HbA1c і С-реактивного білка. На відміну від попереднього огляду, цей огляд не виявив істотного впливу Омега-3 на рівень глюкози в крові натщесерце або на резистентність до інсуліну. Автори сказали, що обмеження включали відмінності в типі Омега-3, тривалості лікування та дозі між дослідженнями.

Будь-які побічні ефекти від приймання добавок Омега-3 зазвичай легкі, серед них: неприємний посмак у роті, неприємний запах із рота, печія, нудота, дискомфорт у шлунку, головний біль, смердючий піт. Добавки Омега-3 можуть взаємодіяти з препаратами, які впливають на згортання крові.

Добавки при діабеті: що ми знаємо про ефективність вітамінів, трав із добавок? - 3 изображение

Висновки

Харчування та фізична активність є важливими складниками здорового способу життя для людей із діабетом. Правильне харчування та фізична активність можуть допомогти вам:

  • Підтримувати рівень глюкози в крові, артеріального тиску і холестерину в межах цільового діапазону
  • Схуднути та/або підтримувати здорову вагу
  • Запобігти або відтермінувати проблеми з діабетом
  • Почуватися добре та мати більше енергії.

Зрештою, обов’язково поговоріть зі своїм лікарем, перш ніж вносити зміни. Ваш лікар  може допомогти вам зрозуміти, чи доцільно додавати вітамін або добавку до поточної рутинної терапії, чи необхідна вам ще одна таблетка, чи корисними та економічно вигідними будуть подібні дії.

 

Джерело:

Добавки при діабеті: що ми знаємо про ефективність вітамінів, трав із добавок? - 4 изображение

https://www.nccih.nih.gov/health/diabetes-and-dietary-supplements-what-you-need-to-know


Читайте також: 

Горіхи для здоров'я: чим та для кого корисні

Природні «стимулятори» метаболізму: 10 продуктів

Їжа, що лікує: 10 найкращих протизапальних продуктів