Прийом вітамінів: 4 помилки, яких варто уникати

Прийом вітамінів часто може не дати бажаного результату, ба більше, навіть призвести до негативних наслідків для організму. Ось 4 напоширеніші помилки, які найчастіше допускають при прийомі вітамінів.

Прийом вітамінів: 4 помилки, яких варто уникати - изображение

Авторка цієї статті — Олеся Підмурняк, к.м.н. / PhD, ендокринологиня з 25-ти річним стажем.


Помилка №1: Самолікування

Люди схильні призначати собі вітаміни на підставі порад друзів, фармацевтів чи інтернету замість того, щоб звернутись за кваліфікованою допомогою. Однак це може більше зашкодити вашому здоров'ю, ніж покращити його. До прикладу, безконтрольний прийом жиророзчинних вітамінів може призвести до їх накопичення в організмі, що може спровокувати збій в роботі печінки і призвести до ендокринних або гормональних порушень. Тому завжди звертайтесь до фахівця аби дібрати ті вітамінні комплекси, які вам дійсно потрібні.

Читайте також: Мультивітаміни: коли і як їх краще приймати?

Помилка №2: Прийом вітамінів замість збалансованого раціону

Вітаміни можуть тимчасово замінити збалансовану дієту, але повністю закрити правильний раціон вони не в змозі. Ви можете приймати добавки аби компенсувати сезонний дефіцит якихось вітамінів, але робити це на постійній основі — не варто. І завжди консультуйтеся з лікарем, перш ніж почати їхній прийом.

Читайте також: Діабет і БАДи: 7 потенційно корисних добавок для людей з цукровим діабетом

Помилка №3: Порушення правил зберігання

Вітаміни вимагають до себе такої ж уваги, як і інші медичні препарати. І навіть через незначне порушення правил зберігання або прийому можуть істотно змінити вплив на організм. Тому завжди уважно вивчайте правила зберігання ваших вітамінів і ретельно їх дотримуйтеся.

Помилка №4: Прийом вітамінів натще

Лише деякі вітаміни і мікроелементи підходять для прийому натщесерце, решта —можуть викликати відчуття нудоти, болю в животі, запаморочення тощо. Тому краще приймати вітаміни після прийому їжі.

Читайте також: 5 прихованих ознак того, що у вас може бути дефіцит вітаміну В12


Читайте також:

Які вітаміни потрібні при діабеті?

5 продуктів, що здатні замінити вітамінні комплекси

Полівітаміни: що з ними не так?
 

Ми в Instagram та Telegram