Альфа-ліпоєва кислота при діабетичній нейропатії: що говорять дослідження?

Альфа-ліпоєва кислота — це антиоксидант, що природним чином міститься в продуктах харчування. Деякі дослідження припускають, що добавки з АЛК можуть відігравати певну роль у лікуванні діабетичної нейропатії.

Продовжуйте читати, щоб дізнатися більше.

Альфа-ліпоєва кислота при діабетичній нейропатії: що говорять дослідження? - изображение

Діабетична нейропатія — це тип пошкодження нервів, спричинений цукровим діабетом (ЦД). 

Деякі дослідження показують, що певні природні сполуки, що містяться в продуктах харчування, як-от альфа-ліпоєва кислота (АЛК/ALA), можуть допомогти сповільнити прогресування та полегшити симптоми цього ускладнення ЦД. Крім того, як антиоксидант, вона може бути корисною для підтримання здоров'я клітин та органів, таких як мозок і печінка. 

Що ж говорять дослідження про АЛК на сьогоднішній день?

Що таке альфа-ліпоєва кислота?

АЛК — це антиоксидант, який міститься в таких продуктах, як броколі, шпинат і червоне м'ясо. Клітини нашого організму також виробляють її в невеликих кількостях. 

Вважається, що антиоксиданти захищають клітини від пошкоджень вільними радикалами, що з часом можуть призвести до хронічних захворювань. Це робить їх [антиоксиданти] важливими компонентами нашої імунної системи. Фрукти, овочі та горіхи — ось кілька прикладів продуктів, багатих на антиоксиданти. АЛК — це один з антиоксидантів, який, як показали попередні дослідження, може бути корисним при діабеті. 

Альфа-ліпоєву кислоту не слід плутати з альфа-ліноленовою кислотою, омега-3 жирною кислотою, яку організм не виробляє. Однакові ініціали, різні сполуки.

Альфа-ліпоєва кислота та нейропатія

Хронічна гіперглікемія, а також різкі коливання рівня цукру в крові можуть пошкоджувати нерви та дрібні кровоносні судини, які живлять нерви. Так розвивається діабетична нейропатія

АЛК може допомогти при нейропатії кількома способами. Сама по собі вона є ефективним антиоксидантом. Прийом харчової добавки з АЛК також може підвищити рівень вітамінів С і Е, що, в свою чергу, може збільшити запас глутатіону, ще одного антиоксиданту в організмі. Разом ці два антиоксиданти можуть ефективніше очищати організм від вільних радикалів — молекул, які можуть спричинити пошкодження клітин. 

Це особливо важливо при цукровому діабеті, оскільки у людей з цим захворюванням або виробляється більше вільних радикалів, або вони повільніше виводяться [або і те, і інше разом]. Менша кількість вільних радикалів може означати менше пошкодження нервів і «м'якші» симптоми діабетичної нейропатії.

Результати серії досліджень щодо застосування АЛК у людей з діабетом показали покращення болю, оніміння та парестезії. Однак, варто зазначити, що розміри вибірки були невеликими, а тривалість досліджень — короткою, тому важко зробити остаточний висновок, чи є АЛК ефективною при діабетичній нейропатії.

Альфа-ліпоєва кислота та контроль рівня глюкози

Для людей з цукровим діабетом АЛК може бути не лише допоміжним засобом для полегшення симптомів нейропатії, але й допомагати у контролі рівня цукру в крові. 

Дослідники припускають, що АЛК діє шляхом зв'язування з певними рецепторами інсуліну в клітинах печінки. Цю сполуку називають інсуліноподібним агентом, тобто вона імітує дію інсуліну. Хоча дослідження обмежуються лише вивченням тварин, підвищення рівня антиоксиданту глутатіону, яке відбувається внаслідок прийому АЛК, може відігравати певну роль у регулюванні рівня глюкози в крові.

Як отримати АЛК?

Клітини нашого організму природним чином виробляють деяку кількість АЛК. Ви також можете отримати її через такі продукти, як: 

  • Броколі
  • Брюссельська капуста
  • М'ясні субпродукти, такі як печінка
  • Червоне м'ясо
  • Рисові висівки
  • Помідори
  • Шпинат
  • Дріжджі

Ви також можете отримати її з дієтичних добавок. Перед прийомом обов'язково проконсультуйтеся зі своїм лікарем.

Можливі побічні ефекти АЛК

АЛК зазвичай не зустрічається в таблетках або капсулах понад 600 мг, оскільки дослідження показують, що вищі дози не є більш ефективними. Побічні ефекти АЛК можуть включати:

  • диспепсія (розлад травлення, печія в шлунку)
  • гіпоглікемія
  • нудота
  • блювання

Повідомлялося про рідкісні випадки, коли АЛК спричиняла інсуліновий аутоімунний синдром — рідкісний тип гіпоглікемії, спричинений занадто великою кількістю аутоантитіл до інсуліну.

ВАЖЛИВО! Перш ніж спробувати дієтичні добавки, зокрема АЛК, проконсультуйтеся зі спеціалістом. Добавки не можуть замінити дотримання цукрознижувальної терапії, призначеної вашим лікарем, а також здорової дієти та регулярної фізичної активності при діабеті.


Читайте також:

Ускладнення діабету: діабетична нейропатія

11 ускладнень діабету: подбайте про кожне з них

Діабет і БАДи: 7 потенційно корисних добавок для людей з цукровим діабетом
 

Ми в Instagram та Telegram