Природні «стимулятори» метаболізму: 10 продуктів для покращення обміну речовин

Метаболізм — це складний процес, що відбувається в нашому організмі і відповідає за споживання енергії, регулювання ваги та підтримання загального стану здоров'я. Швидкість обміну речовин в різних людей відрізняється, але ви можете вжити деяких заходів, щоб спробувати покращити цей процес. Один із них — збалансований раціон, що включає продукти, які стимулюють активізацію обміну речовин.

Природні «стимулятори» метаболізму: 10 продуктів для покращення обміну речовин - изображение

Цільнозернові

На відміну від оброблених (рафінованих) зерен, цільні зерна містять клітковину, яка насичує, допомагає підтримувати стабільний рівень цукру в крові і може бути корисною для контролю ваги. Дослідження показало, що заміна рафінованих зерен  цільними може призвести до «помірного збільшення» швидкості метаболізму. 

Яблука

Мають високий вміст клітковини i пектину, які можуть допомогти у контролі рівня цукру в крові, полегшують виведення токсинів i активізують метаболічні процеси в організмі. Також яблука мiстять вiтамiни i мiнерали, корисні для здоров'я зубiв i ясен.

Насіння чіа

Справжній суперфуд! Це насіння містить багато корисних речовин, як-от клітковина, поліфеноли, антиоксиданти, вітаміни, жирні кислоти Омега-3, мінерали та пептиди. Чіа забезпечує тривале відчуття насичення, покращує роботу шлунково-кишкового тракту, знижує рівень холестерину і покращує метаболізм.

Природні «стимулятори» метаболізму: 10 продуктів для покращення обміну речовин - 2 изображение

Риба та морепродукти

Риба, зокрема лосось, тунець, сардини та скумбрія, багата на Омега-3 жирні кислоти та білок. Ваш організм спалює трохи більше калорій, перетравлюючи білок, ніж жири та вуглеводи. Американська асоціація серця (AHA) рекомендує їсти жирну рибу щонайменше два рази на тиждень.

Чорниця

Ці ягоди низькокалорійні, багаті на клітковину, антиоксиданти та пектини, які допомагають виводити з організму токсини, солі важких металів, радіонукліди. Чорниця може бути особливо корисна при порушеннях обміну речовин. Як показують дослідження, вживання чорниці сприяє регуляції рівня цукру в крові і попереджає накопичення жиру. *Заморожені ягоди є гарною заміною в міжсезоння і є такими ж поживними.

Зелений чай 

Відомий своїми антиоксидантними властивостями і спроможністю активізувати обмін речовин. Зелений чай містить корисні для здоров'я сполуки — катехіни, які сприяють спалюванню жирів і підвищують енергетичний обмін в організмі. Для покращення обміну речовин достатньо випивати зелений чай кілька разів на день.

Перець чилі

Гострий перець, такий як перець чилі та халапеньйо, містить хімічну речовину капсаїцин, яка надає цим овочам гостроти. Капсаїцин підвищує внутрішню температуру тіла, що тимчасово допомагає спалювати більше калорій. Хоча це може допомогти прискорити ваш метаболізм, вживання більшої кількості гострого перцю суттєво не допоможе вам схуднути.

Темно-зеленi листові овочi

Шпинат, капуста та інші листові зелені овочі можуть прискорити метаболізм завдяки вмісту негемового, або нетваринного, заліза. Залізо є важливим мінералом для метаболізму, росту та розвитку. Спробуйте поєднувати листову зелень з джерелом вітаміну С — наприклад, лимоном, помідорами тощо — для кращого засвоєння цього виду заліза організмом.

Сочевиця

Це бобова культура, яка містить багато рослинного білка, клітковини, заліза, фолієвої кислоти і магнію. Сочевиця допомагає запобігти анемії, покращує гемоглобін, попереджає серцево-судинні захворювання і покращує обмін речовин. Сочевиця буває різних кольорів: червоного, коричневого, зеленого і жовтого — всі вони є однаково корисними.

Природні «стимулятори» метаболізму: 10 продуктів для покращення обміну речовин - 3 изображение

Iмбир

Цей корiнь має протизапальну, протимiкробну, антиоксидантну i термогенну дiю. Імбир покращує кровообіг, підвищує температуру тіла, сприяє спалюванню калорій i жиру, покращує травлення i заспокоює шлунок.

 

Окрім збалансованого харчування, що включає вищезазначені продукти, важливими факторами для гарного метаболізму є дотримання здорового способу життя, зокрема, здоровий сон, регулярна фізична активність та вживання достатньої кількості води. 


Читайте також:

Чи можна прискорити метаболізм? 6 міфів і фактів

8 натуральних способів покращити імунітет

10 доступних продуктів для зміцнення імунітету

 

Ми в Instagram та Telegram