Груші при діабеті: користь, вуглеводи, глікемічний індекс

Існує хибна думка, що людям з діабетом не можна їсти фрукти. Фрукти містять деяку кількість вуглеводів, але вони також містять корисні поживні речовини та мають багато переваг для здоров'я людей з діабетом, хоча важливо пам'ятати про порції, загальне споживання вуглеводів і глікемічний індекс їжі.

З цієї статті ви дізнаєтеся про користь та поживні властивості груші, а також про те, на що слід звернути увагу людям з діабетом.

Груші при діабеті: користь, вуглеводи, глікемічний індекс - изображение

Груші — це багатий на поживні речовини та вітаміни фрукт, який має багато потенційних переваг для здоров'я, зокрема, допомагає боротися із запаленням, корисний для травлення та навіть має антигіперглікемічні властивості.

Деякі дослідження припускають, що антоціани, які надають грушам кольору, можуть допомогти знизити ймовірність розвитку цукрового діабету, зокрема 2-го типу. Втім потрібно більше даних, щоб зрозуміти, чому це так і як вживання груш може допомогти при діабеті.

Як бонус, ви можете поласувати солоденьким і одночасно отримати порцію поживних речовин.

Існує понад тисячу видів груш. Деякі з найпопулярніших видів, що вирощують в Україні: Дюшес, Вільямс, Конференція, Улюблениця Клаппа, Лісова Красуня, Бланка, Бере Боск.

Поживні властивості груші

Одна груша середнього розміру містить приблизно:

  • Калорії — 101
  • Білки — 0,6 г
  • Жири — 0,3 г
  • Вуглеводи — 27 г

Окрім того, що груші є чудовим джерелом клітковини (цілих 5,5 г в одній середній груші), вони також містять багато вітамінів С і К, калію та антиоксидантів. Значна кількість поживних речовин груші знаходиться у шкірці.

Груші при діабеті: користь, вуглеводи, глікемічний індекс - 2 изображение

Глікемічний індекс груші

Глікемічний індекс (ГІ) може бути корисним інструментом для визначення того, як швидко їжа, що містить вуглеводи, підвищує рівень глюкози (цукру) в крові.

При діабеті рекомендовано вживати продукти з низьким (55 і менше) або середнім (56-69) глікемічним індексом, щоби підтримувати оптимальний рівень глюкози в крові. ГІ продуктів може змінюватися під впливом певних факторів, таких як вміст жирів і клітковини, а також спосіб приготування, стиглість, ступінь обробки тощо.

Більшість фруктів, як правило, мають низький глікемічний індекс. ГІ груші знаходиться між 20 і 49. Це робить їх продуктом з низьким глікемічном індексом (переважно завдяки значному вмісту клітковини). Це означає, що вони не підвищують рівень цукру в крові занадто швидко.

Чи можу я їсти груші, якщо у мене діабет?

При діабеті завжди важливо зважати на вуглеводи. Одна груша середнього розміру містить близько 27 грамів вуглеводів. Ви повинні враховувати це при включенні груш у свій раціон.

Як і будь-який інший фрукт, найкращий спосіб з'їсти грушу — це з'їсти її цілком (разом зі шкіркою). Саме в шкірці міститься найбільше поживних речовин, зокрема клітковини та антиоксидантів. Поєднуйте грушу разом з іншими поживними продуктами (наприклад, з твердим сиром) для підтримання більш стабільного рівня цукру в крові.

Найкраще уникайте консервованих фруктів, сухофруктів, джемів, варення та фруктових соків з додаванням цукру.

Груші при діабеті: користь, вуглеводи, глікемічний індекс - 3 изображение

Рецепти з грушею

Груші можна їсти як самі по собі, так і включати у різні рецепти. Ось кілька рецептів з грушами, які добре впишуться у ваш здоровий раціон:

Груші в салаті

Спробуйте приготувати салат з руколи, груш, волоських горіхів і сиру Пекоріно з бальзамічною заправкою з оливкової олії. Він добре смакуватиме разом з нежирним білком на обід або вечерю. 

Груші як закуска

Дві міні-тарталетки з грушами та козячим сиром містять лише 90 калорій, 4 г жирів, 11 г вуглеводів та 3 г білка. Вони можуть стати чудовим доповненням до святкового столу або для вечірки.

Груші на десерт

Запечені з корицею груші стануть чудовим десертом восени чи взимку. Вам потрібно змішати волоські горіхи, маргарин, замінник коричневого цукру та корицю, намазати цією сумішшю розрізані навпіл груші та запікати в духовці протягом 40-45 хвилин.

 

Груші — це смачний і поживний фрукт, який варто включити у свій збалансований раціон. Пам'ятайте про розмір порції, коли їсте груші, і збалансуйте їх з іншими продуктами, наприклад, білком, щоб підтримувати більш оптимальний рівень цукру в крові. Насолоджуйтеся грушами як цілими фруктами або додайте їх у рецепти страв і закусок.


Читайте також:

Найкращі осінні продукти для людей з діабетом

Яблука при діабеті: поживна цінність, користь та поради щодо споживання

8 найкорисніших фруктів та ягід при діабеті: рекомендації Американської діабетичної асоціації