Доведена користь насіння гарбуза для профілактики діабету та серцевих хвороб

Насіння гарбуза — справжнє джерело вітамінів і поживних речовин, які можуть допомогти контролювати та знизити рівень цукру в крові, покращити здоров’я серця та судин, стан кісток, імунної і репродуктивної систем.

Доведена користь насіння гарбуза для профілактики діабету та серцевих хвороб - изображение

Вітамін Е, каротиноїди, клітковина, здорові жири, цинк, магній — насіння гарбуза насичене мікро- та макронутрієнтами, що життєво важливі для здоров’я людини. Наприклад, антиоксиданти, вітамін E та каротиноїди зменшують запалення в організмі, сприяють профілактиці та лікуванню хронічних захворювань, зокрема діабету.

Чому ж варто регулярно вживати гарбузове насіння? Розглянемо основні переваги.


Поживно, вітамінно

1 порція (≈30 грамів) очищеного гарбузового насіння, залежно від сорту, може дати організму енергію в 160 калорій і наситити поживними речовинами:

  • 9 грамів білків
  • 14 грамів жирів
  • 3 грами вуглеводів
  • 2 грами клітковини
  • 1,5 грамів марганцю ≈ 56 % добової норми (ДН)
  • 200 грамів магнію ≈ 40 % ДН 
  • 2,5 грами цинку ≈ 25 % ДН
  • 3 грами заліза ≈ 15 % ДН.

Крім того, насіння гарбуза багате на вітаміни групи B (зокрема фолієву кислоту, рибофлавін, тіамін, ніацин), вітамін E, мідь, селен та інші життєво важливі для організму сполуки, що зумовлюють позитивний вплив та доречність регулярного вживання цих насінин.

Для здоров'я серця та судин

Як одне з найкращих природних джерел магнію, насіння гарбуза може допомогти підтримати сотні хімічних реакцій у нашому організмі, що неможливі без участі магнію, зокрема:

  • регулювання артеріального тиску
  • формування кісткових тканин, щільність та загальне здоров'я кісток, профілактика остеопорозу в жінок
  • регулювання рівня цукру в крові

Користь насіння гарбуза для серця зумовлена також вмістом антиоксидантів, цинку та ненасичених жирів. Так, олія з насіння гарбуза може допомогти нормалізувати артеріальний тиск і підвищити рівень хорошого холестерину, а значить, сприяти зниженню ризиків серцевих захворювань.

Доведена користь насіння гарбуза для профілактики діабету та серцевих хвороб - 2 изображение

Для нормалізації рівня цукру в крові

Сам гарбуз, як і гарбузове насіння, шрот із гарбузового насіння, гарбузовий сік здатні позитивно впливати на цукор у крові, знижуючи його рівень.

Результати дослідження свідчать про те, що дві порції (60–65 грамів) гарбузового насіння можуть сприяти зниженню рівня цукру в крові після вживання високовуглеводної їжі.

Ймовірно, саме високий вміст магнію в насінні є причиною такого ефекту, що також може допомогти знизити ризик розвитку діабету 2 типу.

Для травлення та здоров'я кишківника

Одна порція (нагадаємо — це приблизно 30 грамів) містить майже 2 грами клітковини, яка є необхідною для гарного травлення та формування здорової мікрофлори кишківника. Крім того, збалансоване, багате на клітковину харчування зменшує ризик розвитку серцевих захворювань, діабету 2 типу та ожиріння.

Антиоксидантна дія

Флавоноїди, фенольні кислоти, вітамін Е, каротиноїди — антиоксиданти в складі гарбузового насіння можуть зменшити запалення та захистити клітини організму від шкідливих вільних радикалів, знизити запалення, відповідно, від багатьох захворювань або їхніх ускладнень.

Проти раку

Регулярне додавання гарбузового насіння до раціону пов’язане зі зниженням ризику раку шлунка, грудей, легенів, простати та товстої кишки. Результати великого обсерваційного дослідження показали, що споживання насіння гарбуза може знижувати ризик раку грудей у жінок у постменопаузі.

Крім того, інше дослідження показало користь лігнанів, які природно містяться в гарбузовому насінні та забезпечують антиоксидантний, протизапальний ефекти, дезактивують канцерогени і пригнічують ріст ракових клітин — відтак, можуть покращувати профілактику та лікування раку молочної залози.

Доведена користь насіння гарбуза для профілактики діабету та серцевих хвороб - 3 изображение

Для здоров’я простати та сечового міхура

Багате на цинк та протизапальні речовини гарбузове насіння може сприяти посиленню сперматогенезу в чоловіків (формуванню статевих клітин), допомагає підтримувати здоров’я сечовидільної системи та передміхурової залози, профілактувати та лікувати порушення функціонування передміхурової залози.

Для кращого сну

Насіння гарбуза містить амінокислоту триптофан та магній, які відомі своїми заспокійливими властивостями. Тож, невеличка жменька насіння на завершення вечері може сприяти кращому сну.

Втім, не варто ані переїдати на ніч, ані покладатися в питаннях здоров’я виключно на один продукт, яким би суперкорисним він не був. Вживайте гарбузове насіння помірковано: як перекус, як доданок до ягідного або овочевого смузі, грецького йогурту, кисломолочного сиру, перших та основних страв, зелених салатів, випічки — отримуйте максимальну користь від свого збалансованого щоденного раціону.

Смакуйте з користю! 


Читайте також:

Гарбуз при діабеті: вплив на рівень цукру та користь для здоров'я

5 солодких діабет-friendly рецептів з гарбуза

7 помилок у харчуванні, яких слід уникати для кращого контролю рівня цукру в крові

 

Ми в Instagram та Telegram