Як кишкові бактерії можуть покращити чутливість до інсуліну та знизити ризик діабету? Результати нового дослідження

Нещодавнє дослідження показало, що деякі кишечні бактерії можуть допомогти зменшити резистентність до інсуліну — важливий фактор ризику розвитку цукрового діабету 2-го типу. Деталі у статті.

Як кишкові бактерії можуть покращити чутливість до інсуліну та знизити ризик діабету? Результати нового дослідження - изображение

Нове дослідження, проведене вченими з Центру інтегративних медичних наук RIKEN (IMS) в Японії, повідомляє про відкриття класу кишкових бактерій, які можуть допомогти знизити ризик розвитку цукрового діабету 2-го типу та ожиріння, покращуючи резистентність до інсуліну. Ці бактерії — Alistipes indistinctus.

Дослідники також виявили, що бактерії з класу Lachnospiraceae частіше присутні у випорожненнях людей з інсулінорезистентністю порівняно з людьми без інсулінорезистентності. Це означає, що вони можуть слугувати своєрідним біомаркером цього стану.

Дослідження опубліковане в журналі Nature.


Який зв'язок між кишковими бактеріями та резистентністю до інсуліну?

Дослідники проаналізували зразки калу, взяті під час регулярних оглядів у 306 здорових людей віком від 20 до 75 років, середній вік яких становив 61 рік. З цієї групи 71% були чоловіками, і жоден з них не мав діабету.

Вміст їхніх випорожнень перехресно порівнювали з рівнем резистентності до інсуліну.

Виявилося, що люди з надмірним вмістом вуглеводів у калі — моносахаридів, таких як глюкоза, фруктоза, галактоза і маноза — мали більшу ймовірність інсулінорезистентності.

Дослідники виявили більшу кількість бактерій Lachnospiraceae у людей з інсулінорезистентністю, а також у людей з наявністю моносахаридів у калі.

І навпаки, люди, чиї фекалії містили більше бактерій типу Bacteroidales — на відміну від Lachnospiraceae — мали нижчу інсулінорезистентність і меншу кількість моносахаридів у кишечнику.

Як бактерії Alistipes покращують резистентність до інсуліну

Метаболіти — це невеликі молекули, які є побічними продуктами клітинного метаболізму і можуть надати хімічні підказки щодо клітин, які їх виробили в процесі метаболізму.

Цей процес дозволив дослідникам ідентифікувати метаболіти, пов'язані з інсулінорезистентністю, виявити зв'язок між вмістом вуглеводів (моносахаридів) у калі та інсулінорезистентністю, і таким чином відібрати кандидатів для перевірки в експериментах на мишах.

«Було проведено кілька досліджень, які продемонстрували зв'язок кишкових мікробів з ожирінням або інсулінорезистентністю у людей. Наприклад, було показано, що кількість бактерій Alistipes зменшується у людей з ожирінням. Однак ці дослідження не змогли виявити причинно-наслідковий зв'язок між цими мікробами та ожирінням. Поєднавши аналіз метаболітів та експерименти на тваринах, ми довели причинно-наслідковий зв'язок і те, що пероральний прийом Alistipes може знизити ризик розвитку інсулінорезистентності», — зазначив д-р Хіроші Оно (Hiroshi Ohno), керівник групи в Центрі RIKEN і один з авторів дослідження. 

Доступ до бактерій A. indistinctus обмежений

Автори зазначають, що наразі не існує пробіотиків, які б містили бактерії A. indistinctus, однак це може змінитися у майбутньому.

Як моносахаріди можуть з'явитися у випорожненнях?

«Наявність моносахаридів у випорожненнях людей є несподіванкою», — говорить  гастроентеролог д-р Ашкан Фархаді (Dr. Ashkan Farhadi), який не брав участі в дослідженні. «До цього часу ми вважали, що все, що всмоктується, вже всмоктується до того часу, як потрапляє в товсту кишку».

За словами доктора Оно, джерелом цих вуглеводів є харчові волокна, або полісахариди, які зазвичай розщеплюються кишковими бактеріями. Однак д.-р Оно припустив, що, коли у вашій товстій кишці більше Lachnospiraceae, існує висока ймовірність того, що ці мікроби виробляють більше моносахаридів, що призводить до підвищення рівня моносахаридів у фекаліях.

Він зазначив також, що моносахариди не можуть потрапляти зсередини людського організму до кишкового тракту, тому малоймовірно, що інсулін причетний до наявності високого рівня моносахаридів у калі.

Як бактерії допомагають регулювати метаболізм

«Наше розуміння ролі кишкових бактерій стає глибшим, але воно все ще залишається на поверхні», — зазначає доктор Фархаді. «Було проведено чимало інших досліджень, які довели, що можна перенести ожиріння від повної тварини до худорлявої шляхом перенесення бактерій. Але це перше дослідження, яке додало трохи більше деталей до доказів. Це величезний стрибок вперед для нашого розуміння того, що ці кишкові мікроби мають більше можливостей впливати на наш організм і його функці».


Джерело: MedicalNewsToday

Читайте також:

Пробіотики при діабеті: як їхнє вживання може допомогти у контролі рівня цукру в крові

Чи може чайний гриб стабілізувати рівень цукру в крові? Що показало нове дослідження

7 натуральних способів знизити рівень цукру в крові
 

Ми в Instagram та Telegram