Підтримання здоров’я кишківника має вирішальне значення у лікуванні та профілактиці діабету 2 типу, як показало дослідження

Поширеність цукрового діабету 2-го типу (ЦД2) у світі зростає. Цьому сприяють соціально-економічні, екологічні та генетичні фактори. Останні дослідження підкреслюють важливість кишкової мікробіоти у розвитку та лікуванні ЦД 2-го типу. 

Підтримання здоров’я кишківника має вирішальне значення у лікуванні та профілактиці діабету 2 типу, як показало дослідження - изображение

Авторка цієї статті — Ольга Крохмалюк, медична редакторка, лікарка-інтерн терапевтка КНП «Вінницька міська клінічна лікарня №1».


Роль кишкової мікробіоти (сукупності усіх мікроорганізмів, які заселяють шлунково-кишковий тракт) у розвитку ЦД 2-го типу, а також її взаємодія з протидіабетичними препаратами були розглянуті у нещодавньому огляді, опублікованому в журналі Cell Host & Microbe 

Зміни кишкової мікробіоти при діабеті

У пацієнтів із діабетом 2-го типу склад кишкової мікробіоти характеризується збідненням різноманітності бактерій та зменшенням кількості корисних мікробів. Цей стан відомий як дисбактеріоз. 

Кишкові мікроорганізми виробляють такі речовини, як коротколанцюгові жирні кислоти (SCFAs), жовчні кислоти і амінокислоти з розгалуженим ланцюгом (ВСААs). Вони впливають на обмін речовин і функцію β-клітин підшлункової залози, які виробляють інсулін. Порушення синтезу цих речовин у зв’язку зі зміною складу кишкової мікробіоти може бути пов’язане з розвитком ЦД 2-го типу. Підвищений рівень BCAAs посилює інсулінорезистентність (зниження чутливості тканин організму до інсуліну, ІР), тоді як жовчні кислоти та інші продукти життєдіяльності мікробів впливають на обмін глюкози та жирів. 

Ліпополісахариди (головні компоненти клітинної стінки бактерій) мають токсичну дію та призводять до хронічного запалення. Тривале запалення посилює ІР та дисфункцію β-клітин підшлункової залози, які лежать в основі розвитку ЦД 2-го типу. Окрім того, запалення сприяє росту патогенів («поганих» бактерій).  

Дотримання режиму харчування, зокрема дієти з високим вмістом клітковини, може позитивно впливати на мікробіоту кишечника, підвищувати мікробну різноманітність та зменшувати запалення. 

Протидіабетичні препарати та кишкова мікробіота

Кишкова мікробіота не тільки реагує на прийом антидіабетичних препаратів, але й може впливати на їх ефективність та побічні дії. 

Наприклад, метформін (препарат для лікування ЦД2) має подвійний ефект у взаємодії з кишковою мікробіотою. З одного боку, його прийом сприяє росту та життєдіяльності корисних бактерій, таких як Akkermansia muciniphila, а з іншого — посилює ріст потенційно шкідливих видів Escherichia, які можуть призвести до розладів травлення.

Інші препарати, такі як інгібітори натрійзалежного котранспортера глюкози 2-го типу (іНЗКТГ-2) та акарбоза, також взаємодіють з кишковою мікробіотою, що може впливати на ефективність лікування.

 

Підтримка здорового складу мікробіоти має вирішальне значення для запобігання ЦД 2-го типу. Наступні дослідження та випробування із залученням кишкової мікробіоти дозволять віднайти нові методи ефективного лікування ЦД 2-го типу. 


Читайте також:

Контроль діабету і здоров'я кишківника: як мікробіом впливає на рівень цукру крові

2 чашки йогурту на тиждень можуть знизити ризик розвитку діабету 2-го типу, згідно нової заяви FDA

Пробіотики при діабеті: як їхнє вживання може допомогти у контролі рівня цукру в крові