Чи може чайний гриб стабілізувати рівень цукру в крові? Що показало нове дослідження

Дослідники по всьому світу шукають способи запобігти та сповільнити прогресування діабету 2-го типу та переддіабету, адже їхня захворюваність зростає щороку.

Команда вчених зі Школи охорони здоров'я Джорджтаунського університету, Університету Небраски-Лінкольна та MedStar Health розробила клінічне дослідження, щоб вивчити вплив чайного гриба на рівень цукру в крові у людей з ЦД 2-го типу.

Що показали результати? Читайте у статті.

Чи може чайний гриб стабілізувати рівень цукру в крові? Що показало нове дослідження - изображение

Гіперглікемія (підвищений рівень цукру в крові) протягом тривалого проміжку часу, а також різкі коливання рівня глюкози в крові шкодять судинам, що підвищує ризик розвитку багатьох захворювань, від когнітивних порушень до серцево-судинних захворювань і не тільки.

Згідно зі статтею, опублікованою 1 серпня 2023 в журналі Frontiers in Nutrition, порівняно з напоєм плацебо зі схожим смаком, щоденне вживання комбучі може допомогти знизити рівень глюкози натще у людей з цукровим діабетом 2-го типу.

Що показало дослідження?

Команда вчених зі Школи охорони здоров'я Джорджтаунського університету, Університету Небраски-Лінкольна та MedStar Health розробила клінічне дослідження, щоб вивчити вплив чайного гриба на рівень цукру в крові у людей з ЦД 2-го типу.

«Деякі лабораторні дослідження та дослідження на гризунах показали багатообіцяючі результати, а одне невелике дослідження за участі людей без діабету показало, що чайний гриб знижує рівень цукру в крові. Але, наскільки нам відомо, це перше клінічне дослідження, яке вивчає вплив чайного гриба на людей з діабетом», — говорить автор дослідження, д.м.н, професор Ден Меренштейн в прес-релізі Школи охорони здоров'я Джорджтауна (Georgetown School of Health).

У дослідженні взяли участь 12 осіб, у яких був діагностований цукровий діабет 2-го типу. Протягом перших 4-х тижнів одна група випивала близько 8 унцій (240 мл) чайного гриба Brindle Boxer*, а інша — таку ж кількість плацебо-напою, який за смаком нагадував ферментований чай. (*До речі, ця компанія, що виробляє чайний гриб, не спонсорувала дослідження. Її просто обрали як репрезентативний приклад типового «рецепту», доступного на комерційній основі).

Далі учасники взяли перерву на 2 місяці, щоб «вимити» наслідки першого раунду, після чого вони помінялися напоями на наступні 4 тижні. Жодній з груп не було повідомлено, чи отримували вони справжній напій, чи плацебо.

Паралельно вчені стежили за рівнем цукру в крові кожного учасника, а наприкінці порівняли реакцію організму на обидва напої. Виявилося, що чайний гриб знизив середній рівень цукру в крові натще через 4 тижні з 164 до 116 міліграмів на децилітр (або з 9,1 до 6,4 ммоль/л). Плацебо не призвело до жодних помітних змін.

Для довідки: Американська діабетична асоціація (АДА) рекомендує, щоб рівень цукру в крові перед їжею становив від 80 до 130 міліграмів на децилітр (або від 4,4 до 7,2 ммоль/л).

Наразі ще зарано говорити про причини такого ефекту, хоча вчені вважають, що це може бути пов'язано з пробіотичними властивостями чайного гриба. Мета-аналіз, опублікований у 2021 році в журналі Advances in Nutrition, припускає, що пробіотики можуть допомогти людям з ЦД 2-го типу знизити рівень цукру в крові.

«Потрібно провести ще багато досліджень, але це дуже багатообіцяюче», — визнає доктор Меренштейн.

Поки ж вчені продовжують дізнаватися більше щодо впливу комбучі на рівень глікемії при ЦД, пропонуємо вам пити переважно звичайну воду, оскільки вона не містить доданого цукру, порівняно з кількома грамами на порцію в комбучі. (Так, навіть домашній чайний гриб містить цукор.)

Джерело: frontiersin.org


Читайте також:

Кріотерапія при цукровому діабеті: надія чи хайп?

7 натуральних способів знизити рівень цукру в крові

Як багато ви знаєте про рівень цукру в крові? ТЕСТ

 

Ми в Instagram та Telegram