Вишні при діабеті: можна чи не можна?

Блискучі, червоні та ідеально сформовані, вишні мають низьку калорійність та низький глікемічний індекс (ГІ), а також є хорошим джерелом клітковини, вітаміну С, калію, магнію, міді та заліза. Їхній сезон короткий, тож не встигнете моргнути, як проґавите їх!

Про користь цієї ягоди для людей з діабетом та рекомендації по вживанню — читайте далі. 

Вишні при діабеті: можна чи не можна? - изображение

Вишня має відносно низьку калорійність та містить хорошу порцію поживних речовин і корисних біоактивних компонентів, зокрема:

  • клітковину
  • вітамін С
  • калій
  • поліфеноли
  • каротиноїди
  • триптофан
  • серотонін
  • мелатонін

Чи можна їсти вишню при діабеті?

При цукровому діабеті важливо підтримувати рівень глюкози в крові в межах цільового діапазону, встановленого вашим лікарем. Один зі способів зробити це — стежити за споживанням вуглеводів.

До здорових джерел вуглеводів належать некрохмалисті овочі, фрукти, цільнозернові та бобові. Вишню можна їсти при діабеті, але важливо стежити за розміром порції.

Згідно з рекомендаціями Британської діабетичної асоціації (The British Diabetic Association), невелика порція — це 14 вишень (приблизно стільки ж, скільки 2 ківі, 7 полуниць або 2-3 абрикоси). Оскільки в різних людей різна толерантність до вуглеводів, проаналізуйте рівень глюкози в крові до та після того, як скуштуєте вишню.

Скільки вуглеводів у вишні?

Хоча вишня містить поживні речовини та клітковину, якщо ви живете з діабетом, частиною лікування захворювання є контроль споживання вуглеводів та цукрів.

Залежно від стиглості, 1 склянка вишень без кісточок містить близько 19 грамів вуглеводів.

Найкращий спосіб зрозуміти, як ваш організм реагує на вишню — перевірити рівень цукру в крові через 1-2 години після вживання невеликої порції (10-14 вишень).

Консервовані вишні часто заливають соком або сиропом, які містять багато додаткового цукру. Порція консервованої вишні (1 склянка) в сиропі може містити близько 60 грамів (!) вуглеводів.

Глікемічний індекс (ГІ) вишні

Глікемічний індекс (ГІ) — це показник, який визначає, наскільки швидко будь-яка їжа, що містить вуглеводи, може підвищити рівень цукру в крові. При діабеті рекомендовано вживати продукти з низьким та середнім ГІ, оскільки вони поступово підвищують рівень цукру в крові (запобігаючи різким коливанням), ніж продукти з високим ГІ.

  • Низький ГІ: 55 або менше
  • Середній ГІ: 56-69
  • Високий ГІ: 70 або більше

Свіжі вишні вважаються продуктами з низьким ГІ, якщо звертати увагу на розмір порції (ГІ свіжої вишні = 22).

Користь вишні при діабеті

Вишня є хорошим джерелом поліфенолів і вітаміну С, які можуть бути корисними для здоров'я, запобігаючи або зменшуючи запалення та оксидативний стрес.

Антоціани — природні сполуки, які забарвлюють овочі та фрукти у червоний, синій або фіолетовий кольори — які містяться у вишні, а також в інших ягодах, як-от чорниця, ягоди асаї тощо, впливають на чутливість до інсуліну і підвищують її.

Результати кількох досліджень свідчать про те, що вживання вишні може відігравати певну роль у здоровому регулюванні рівня глюкози, знижуючи ризик розвитку діабету 2 типу та пом'якшуючи його несприятливі наслідки. Проте, оскільки ці дослідження ще тривають, наразі не можна робити однозначних висновків щодо впливу вишні на рівень цукру в крові.

 

Вишня може бути корисною та смачною частиною вашого раціону при діабеті, оскільки вона багата вітамінами, зокрема вітаміном С, а також калієм та клітковиною. Проте пам’ятайте про розмір порції, коли ви нею насолоджуєтесь, та не забудьте перевірити рівень цукру в крові.


Читайте також:

Найкорисніші ягоди при діабеті

Таблиці ГІ та харчова цінність продуктів: ЯГОДИ

Суперпродукти при діабеті: Що рекомендує ADA?