Сливи: вуглеводи, глікемічний індекс та користь при діабеті

Ви знали, що сливи — одні з найкорисніших і найбезпечніших фруктів для людей з цукровим діабетом? Незважаючи на досить високий вміст вуглеводів, додавання їх до щоденного раціону у помірних кількостях може допомогти у контролі рівня цукру в крові. Як саме? Читайте у статті.

Сливи: вуглеводи, глікемічний індекс та користь при діабеті - изображение

Американська діабетична асоціація (АДА) рекомендує їсти свіжі, заморожені або консервовані фрукти без додавання цукру замість продуктів, які містять цукор.


Сливи бувають різних кольорів: червоні, жовті, фіолетові та зелені, та видів, наприклад, японська або китайська слива, Дамсон (європейська), Міробалана або алича тощо. Вони мають тверду, соковиту і солодку м'якоть. Шкірка гладенька, з красивою восковою поверхнею. 

За складом сливи схожі на нектарини, абрикоси та персики. Їх називають кісточковими, оскільки їхня м'якоть оточує кісточку.

Сливи — дуже поживний фрукт. Вони є чудовим джерелом вітамінів, мінералів, клітковини та антиоксидантів, а їхнє регулярне вживання (як у свіжому, так і сушеному вигляді) може допомогти знизити ризик багатьох захворювань.

Поживна цінність та глікемічний індекс (ГІ) сливи

Одна свіжа слива вагою приблизно 66 г містить (Джерело):

  • вуглеводи: 7,5 г, з яких 6,5 г — цукри
  • клітковина: 0,9 г
  • калорії: 30,4
  • калій, магній
  • вітамін С, А та деякі вітаміни групи В

Глікемічний індекс (ГІ) свіжої сливи = 24 (низький).

Чорнослив — це сливи у сушеному вигляді. Він містить більше вуглеводів для своєї ваги і має вищий ГІ. Про вживання сухофруктів при діабеті ми писали ТУТ

Сливи: вуглеводи, глікемічний індекс та користь при діабеті - 2 изображение

Користь сливи при діабеті

Сливи — одні з найкорисніших і найбезпечніших фруктів для людей з цукровим діабетом. Додавання їх до щоденного раціону може допомогти у контролі рівня цукру в крові. Ось що відбувається, коли ви їсте сливу. 

Низький глікемічний індекс запобігає коливанням рівня цукру в крові

Глікемічний індекс показує, як швидко певна їжа спричиняє підвищення рівня цукру в крові, оцінюючи продукти за шкалою від 0 до 100, де 100 — це продукти, які спричиняють швидкий стрибок рівня цукру в крові.

Глікемічний індекс сливи становить лише 24, тобто низький. Це означає, що, якщо у вас діабет і ви з'їсте сливу, глюкоза, що міститься в ній, буде повільно вивільнятися в кров під час перетравлення, що дуже добре.

Клітковина сповільнює процес всмоктування вуглеводів у кров

Клітковина є однією з найважливіших поживних речовин для людей з діабетом або переддіабетом, оскільки вона відіграє важливу роль у контролі та регулюванні рівня глікемії. Вживання продуктів, багатих на клітковину, уповільнює процес травлення, допомагаючи підтримувати оптимальний рівень цукру в крові, втамовує голод і запобігає нездоровому переїданню.

Антиоксиданти борються із запаленням та покращують чутливість до інсуліну

Сливи також багаті на антиоксиданти — поживні речовини, що здатні зменшити запалення в організмі і запобігти пошкодженню клітин вільними радикалами. Поліфеноли, тип антиоксидантів, пригнічують запальні стани, пов'язані з коливаннями рівня цукру в крові.

Антоціани, особливий тип поліфенолів, є найактивнішими антиоксидантами, що містяться у сливах та чорносливі. Вони можуть мати потужний вплив на здоров'я, включаючи зниження ризику серцевих захворювань і раку. Деякі дослідження доводять, що антоціани можуть підвищувати чутливість до інсуліну, тобто ці сполуки можуть покращувати процес засвоєння глюкози в м'язах і жирових тканинах.

Незважаючи на всі корисні властивості, пам'ятайте про помірність при вживанні слив, якщо у вас діабет. Порції в 1-2 шт на день буде цілком достатньо. Не забудьте також перевірити ваш рівень цукру в крові до та через 1-2 години після вживання фруктів.

Як додати сливу до свого раціону при діабеті?

Краще уникати сливового варення, джемів, соків, компотів тощо (особливо магазинних), через ймовірний високий вміст доданого цукру, та їсти сливи у свіжому вигляді.

Ви також можете додати їх до вашого літнього салату або смузі. 

Не забувайте про чорнослив! Спробуйте приготувати цю тушковану яловичину з чорносливом всього на 7,5 ХО.

Яловичина, тушкована з чорносливом 7,5 ХО

Інгредієнти:

  • м'якоть яловичини 0,5 кг
  • цибуля 2 шт
  • 1 ст. ложка томатної пасти
  • чорнослив 150 г
  • сіль, перець,
  • зелень петрушки або кропу

Приготування:

М'ясо почистити від плівки, нарізати впоперек волокон, відбити, обсмажити на сковорідці, додати томатну пасту, промитий чорнослив, воду і тушкувати до готовності. Подати з тушкованими овочами*, прикрасивши зеленню (*овочі рахувати окремо).


Читайте також:

5 найкорисніших фруктів і овочів серпня

Що таке глікемічне навантаження та чому це важливо для контролю рівня цукру в крові

Кавун при діабеті: вуглеводи, глікемічний індекс та особливості вживання

 

Ми в Instagram та Telegram